Sunteți un om politic implicat puternic in Europa Occidentala, insa prea puțin cunoscut in Romania. Cine este Octavian Constantin Oana și cu ce se ocupa? Ce formațiune politica reprezentați atat in Europa dar mai ales in Romania?

Octavian – Constantin Oana: In Germania: membru CDU, membru Consiliul de conducere al cercurilor sociale CDA-CDU-creștin democrați, oameni ai muncii-din Kreis/Judet Neuwied din Landul Rheinland Pfalz și purtator de cuvant pe probleme de ingrijire a persoanelor in varsta și pe probleme de integrare a cetațenilor de origine straina; membru Consiliul de conducere al Cercului evanghelic EAK-CDU/CSU-Evanghelische CDU membri pe Landul Rheinland-Pfalz și purtator de cuvant pe probleme de ingrijire a persoanelor in varsta, integrare a cetațenilor straini si pe probleme europene.

In Romania: membru PNȚCD, membru fondator PNȚCD – intrare oficiala in 8 ianuarie 1990. Secretar PNȚCD – județul Hunedoara cu toate istoriile miniere pana in 24 iunie ’90 la parasirea țarii. Actualmente, sunt președintele PNȚCD Europa/Diaspora și conducator direct al filialei Germania. Sunt secretarul Internațional și reprezentantul permanent al PNȚCD pe langa EPP in Bruxelles;  vicepreședintele PNȚCD Cluj și șef al Departamentului pentru relații economice și politice al PNȚCD Cluj. Membru O.A.D.O.R – Organizația pentru Apararea Drepturilor Omului din Romania. De comun acord cu O.A.D.O.R. și președintele acesteia, domnul Doru Rațiu, voi reprezenta și interesele acestei asociații pe langa Parlamentul European. Ma simt foarte onorat de aceasta, intrucat eu insumi am beneficiat de Convenția de la Geneva – de aici și faptul ca am doua cetațenii și activez in doua partide cu acordul amandurora, atat CDU cat și PNȚCD fiind membru deplin al EPP. In Germania, sunt de asemenea, in societatea civila, angajat in domeniul social unde fac parte din comisii importante la nivel de Land indeosebi in cele cu problematica pentru varsta a 3 – a.

 In ultima perioada, s-a incercat un proces de renaștere și reconstrucție a PNȚCD. A fost un proces reușit, se bazeaza el pe doctrina marelui țaranist Corneliu Coposu? Credeți ca ideile lui Iuliu Maniu și Corneliu Coposu s-au pastrat, mai sunt ele valabile in societatea moderna?

Octavian – Constantin Oana: Procesul de renaștere și reconstrucție a partidului, i se datoreaza in mare masura președintelui partidului domnul Aurelian Pavelescu. El are meritul cardinal de a fi resuscitat PNȚCD-ul in condițiile extreme vitrege in care acesta practic disparuse de pe scena politica romaneasca, pentru foarte mult timp. Sub conducerea lui Aurelian Pavelescu PNȚCD-ul a revenit in Parlamentul Romaniei dupa 12 ani de absența. Intrarea in Parlament (intre timp deputatul Ioan Mihaila a plecat la UNPR, n.r.), a consolidat poziția și legitimitatea PNȚCD-ului, lucru foarte important, atat intern cat și in interiorul marii familii creștin – democrate a EPP-ului.

Aurelian Pavelescu a dat startul deschiderii PNȚCD-ului catre o noua generație de politicieni, formata in spiritual pastrarii principiilor partidului pe baza ideilor lui Iuliu Maniu și Corneliu Coposu, care a relansat partidul in conștiința societații. Roadele eforturilor de relansare a PNȚCD-ului de aceasta echipa, sunt incet dar sigur, percepute atat la nivel național cat și internațional – unde imi aduc și eu aportul – in mod deosebit la EPP. Ideile lui Maniu și Coposu, ne vor insoți mereu și ele sunt pe mai departe valabile și in societatea moderna. Alegerile din 2016 ca obiectiv central al partidului, vor demonstra  valabilitatea acestei teze. Faptul ca PNȚCD-ul nu a precedat și nu preceda nici un moment sa faca eforturi pentru susținerea sa de catre EPP și CDU/CSU exact pe principiile lui Maniu și Coposu, care a afiliat acest partid in condițiile de ilegalitate inca din 1987 la Internaționala creștin – democrata, nu face decat sa confirme acest lucru, și sa-l dovedeasca oricarui om de buna credința, daca mai e ceva de dovedit. PNȚCD este și in cadrul PPE un partid fundamental creștin democrat. Europa și implicit PPE, nu poate exista  și coexista fara aceste principii și trebuie sa se intoarca indubitabil la ele. PNȚCD este pentru moment, un partid mic, dar cu credința in morala creștin democrata și așa cum spune și Biblia:”…nu te teme buturuga mica”, așa nu se teme nici PNȚCD-ul ca nu va ajunge acolo unde ii este locul cuvenit, așa cum au gandit marii sai patrioți martiri de la Șaguna pana in zilele noastre!!

 Concret, ce obiectiv are PNȚCD Europa și ce-și propune sa promoveze? Va doriți o interacțiune și cu celelalte entitați politice?

Octavian – Constantin Oana: Este clar ca PNȚCD-Europa/Diaspora are ca obiectiv susținerea și promovarea PNȚCD-Romania și a doctrinei moral creștine a PNȚCD-ului a carui parte integranta este. Sigur ca dorim o colaborare cu toate partidele și lasam toate porțile deschise dupa Dictonul lui Coposu: „Negociem orice dar nu principii!!! Am lucrat cu Coposu și am o datorie morala, aceea de a nu negocia principii. Eu ca om, jur in fața lui Dumnezeu ca nu voi trada niciodata principiile lui Șaguna, Maniu și Copsu. Așa sa-mi ajute Dumnezeu!!!Suna lacrimogen dar nu e. Definitiv nu e. Asta mi-a daruit Dumnezeu, puterea de a nu negocia principii!!! Dorim interacțiune cu toate partidele și persoanele care doresc sa coopereze cu noi, pe baza de doctrine moral democrat creștine!!

 PNȚCD colaboreaza cu partidele afiliate PPE din celelalte țari precum Germania, Franța, Olanda, Belgia, Luxembourg? De fapt, unde este plasat PNȚCD-ul in PPE?

Octavian – Constantin Oana: PNȚCD-ul este plasat in sanul familiei PPE. Conform statutului de membru afiliat PPE, are aceleași drepturi cu celelalte partide chiar daca nu este un partid europarlament. Iar vocea sa, se face auzita chiar daca cum spuneam mai sus, este o buturuga mica…dar uneori buturuga mica..chiar și in domeniul ideilor, poate rasturna carul mare. In cadrul PPE și EU, partidele și statele mici au ceva de spus in spiritul democrației și moralei creștine. Sigur ca și in politica e valabil ca: „Omul sfințește locul” sau il spurca, ca sa vorbim romanește!! Eu personal, nu vreau in misiunea mea pe langa EPP. Pentru PNȚCD și in viitor pentru O.A.D.O.R. pe langa EU, decat sa pastrez și sa ajut ca și curațenia acestor locuri sa fie pastrata intru aprecierea enoriașilor sai care m-au abilitat cu aceste sarcini de onoare bazata pe morala creștin democrata.

 Va implicați direct sa sprijiniți PNȚCD Romania de la nivel european și prin ce forme? Exista vreo relație intre PNȚCD Europa și PNȚCD Romania?

Octavian – Constantin Oana: PNȚCD-Europa sprijina intensiv PNȚCD-Romania, politica și candidații sai prin Diaspora. Noi aducem și ducem mesajul nostru, celor din Diaspora, ca PNȚCD și PNȚCD-Europa/Diaspora se angajeaza puternic pentru tradițiile și cultura țarii noastre la nivel European. Noi sprijinim transnaționale cooperaționen ca de exemplu – Turism și agricultura.Promovam interesele cercului de afaceri roman in general și in special a celor aflați in interiorul sau in apropierea PNȚCD-ului in Brussel prin cooperari și oferim consultanța pentru accesare de fonduri europene. Aici dorim sa sprijinim indeosebi, tinerii oameni de afaceri cum este cazul LIR-Cluj-Liga Intreprinzatorilor Romani, a caror interese deja le reprezentam in Frankfurt și Bruxelles. Noi dorim sa acționam hotarat și masiv și impotriva corupției și a paradiselor fiscale. Sprijinim printr-un lobby competent ca Romania sa intre in timpi utili in zona Euro sau spațiul Schengen. Noi luptam de asemenea și in aceasta problema, vom apela pentru ajutor la toate guvernele europene ca moștenirea GOJDU, sa revina celor in drept – Romania. Sprijinim pe toate caile posibile, primirea cat mai repede a Republicii Moldova in EU. Luptam pentru interesele tuturor romanilor din Diaspora și in viitor o vom face nu numai pe linia PNȚCD ci și masiv pe linia O.A.D.O.R. Nu vom precupeți nici un efort in lupta pentru votul prin corespondența, pentru votul electronic.

PNȚCD  a inregistraț un scor dezastruos la alegerile europarlamentare. Aveți o explicație?

Octavian – Constantin Oana: Tradarea partidelor de dreapta care au cerut cazul execrabil al PNL prin Crin Antonescu, care a facut campanie cerand ca alegatorii sa nu voteze PNȚCD agitand sperietoarea, ca voturile pentru PNȚCD vor merge la PSD. O alta explicație este sacrificarea de catre „așa zisa dreapta” a principiilor moralei democrat creștine pe altarul intereselor personale sub acoperirea așa zisului”pragmatism politic”.

In plus, PNȚCD nu a fost primit conform unei legi electorale discriminatorii sa-și apere votul in secțiile de votare, știut fiind ca in Romania se produc mari manipulari și deturnari/falsificari de voturi. Exemplu concret, referendumul din 2012 unde se vorbește de un milion de voturi furate și declarate nule, de dosare penale existente și astazi și aflate pana in zilele de astazi, in cercetare.

Un alt factor a fost confiscarea  in mare parte a presei și a mass – mediei și folosirea acesteia in propriul interes politic și impotriva adversarilor politici de catre un grup de oameni de afaceri cu puternice interese economice infiltrate in politica. Aceștia, organizați intr-o, dupa parerea mea personala – OLIGARHIE POLITICO – FINANCIARA – au reușit pe deplin, confiscarea dezbaterii publice in folos propriu și printra altele și contracararea nu numai a PNȚCD-ului ci in mod grotesc a valorilor democrației creștine, a moralei. PNȚCD, PNȚCD EUROPA și O.A.D.O.R. vor lupta in numele moralei, a moralei creștin democrate impotriva acestei stari de lucruri, a oligarhiei politico financiare. Voi informa in numele celor pe care ii reprezint, aceasta problema in cel mai scurt timp la EPP și EU.

Sebastian Bodu, mai este membru PNȚCD? Nu prea aveți cuvinte de lauda la adresa domniei sale. Spuneați ca „n-avem fripturi..deci linge firimituri de la Moisescu ca boierul Chiliman nu se afișeaza cu Bodleni”. Detaliați puțin, va rugam. Cum de a fost acceptat in formațiunea țaranista?

Octavian –Constantin Oana: Sebastian Bodu a intrat pe listele PNȚCD pe locul doi in urma unei ințelegeri existente la acea data intre PNȚCD și IRL care prevedea, ca prima poziție revine PNȚCD iar poziția doi IRL. Dupa alegeri, cand IRL a parasit PNȚCD, clar ca și Bodu și-a luat „jucariile” și a plecat, noi cum spuneam, stand prost la capitolul”FRIPTURI” și” FRIPTURIȘTI”. Vizavi de aceasta, poate aflați mai multe de la Domnul Moisescu pe a carui ștate de plata se afla „Domnul” Bodu .

Cand spuneți „Intr-o forma de umor negru IRL se situeaza intre portmoneul lui Moisescu, bazat pe incultura politica crasa și lobyystul economic Chiliman condimentat cu ceva Johannita”, la ce va referiți? Pe doamna Diana Tușa, tot in ”portofel” o vedeți? Are șansa IRL sa creasca alaturi de PD-L?

Octavian –Constantin Oana: IRL nu este o organizație și cu atat mai puțin un partid. Este un grup de persoane care iși promoveaza interesele economice. In spatele IRL, stau cateva persoane fizice care au creat acest paravan cu scopul de a-și promova oamenii de afaceri in politica și de a crea oligarhia financiar – politica și nu invers…

Provocand și raul cel mare pentru societate și cultura politica a țarii -confiscarea dezbaterii publice prin propriile trusturi media!!! Este clar ca „Doamna” Diana Tușa face parte din acest grup, fiind in toate ințelesurile extreme, apropiata liderului de grup Domnul Moisescu. In aceasta situație, impartașește aceleași interese cu grupul din care face parte și cu conducatorul grupului, care sunt altele decat cele „normal” politice și raspunde disciplinat comenzilor primate. Ce șanse are IRL??? Langa PDL?? Pe moment are șanse – a se vedea oligarhia financiar-politica…!!! Dar nu pentru mult timp!! Europa se va intoarce la valorile sale fundamentale – morala creștin democrata – iar atunci asemenea construcții atipice – și impotriva valorilor morale care trebuie sa se regaseasca și in politica – vor disparea in mare tacere și in neant…..!!

Dețineți funcții politice mai ales pe plan social in Germania, aveți și dubla cetațenie. Care este rolul dvs in acele acțiuni?

Octavian – Constantin Oana: Rolul meu este de a consilia ca Expert in Probleme de ingrijire a persoanelor varstnice și de a ajuta la integrarea cetațenilor straini, cunoscand mentalitațile oamenilor de aici și a celor veniți din afara aici. Și nu in ultimul rand, a asigura funcționarea buna și pe baza de incredere și respect reciproc a unei punți de legatura intre patria tata/Vaterland-GERMANIA-și patria mama/Mutterland-Romania-in toate domeniile posibile și dorite!!

CDU a inceput cu un sprijin, fie el și parțial pentru PNȚCD?

Octavian – Constantin Oana:  Da. Definitiv da. S-au trimis deja scrisori de susținere pentru PNȚCD atat de la CDA-CDU cat și de la EAK-CDU/CSU. Exact aici am inceput o colaborare pentru construcția și consolidarea CDS-PNȚCD=Creștin Democrați Salariați PNȚCD dupa model CDA-CDU/CSU. La fel pentru cercurile religiose.

Deja in septembrie voi veni la Cluj cu o puternica Delegație CDU Germania. Pe aceste domenii unde vom participa la un Simpozion EZA-Europa Central a salariaților creștin democrați și vom avea convorbiri cu conducerea centrala PNȚCD din care fac și eu parte și cu PNȚCD-Cluj, al carui vicepreședinte sunt. Și aici imi voi indeplini misiunea sacra de punte de legatura intre patria mama și patria tata, intre CDU și PNȚCD, care sunt partide – surori și in EPP.  Cum se vad de la Bruxelles evenimentele aflate pe scena politica actuala?

Octavian – Constantin Oana: Evenimentele din Romania, sunt de catre Bruxelles atent monitorizate. Se incearca oprirea și preantampinarea derapajelor. Ca și cunoscator al scenei politice romane, a mentalitații și a jocurilor de culise, sigur ca rolul meu este de a explica scena politica romana dupa criteriile europene și a oferi o imagine reala și nu cea pe care o doresc marii actori ai scenei politice romane, dar nici cea negra, pe care incearca unii sa o propage la EPP și EU.

 Cat de bine il cunoașteți pe Jean – Claude Juncker? Faceți lobby pentru PNȚCD?  Urmeaza sa aveți intalniri cu secretarul general al PPE, Pedro Lopez de Pablo. Ce se va discuta?

Octavian – Constantin Oana: Jean Claude Juncker a fost și de PNȚCD votat in Dublin ca și candidat EPP. Sigur ca, am stat scurt de vorba cu el și acolo. Domnul Juncker a facut o campanie pentru europene in Germania cu cancelara Angela Merkel și cu candidatul Nr.1 al Germaniei, domnul David MCAlliste care interesant, are și el dubla cetațenie: scoțiana și germana. Vedeți și aici, Europa unita se lasa salutata și Germania a venit cu un bun exemplu. Sigur ca l-am intalnit la aceste manifestari de mai multe ori pe domnul Juncker. Ma bucur insa ca domnul Manfred Weber de la CSU deci, coleg de partid al alianței CDU/CSU președinte al EPP prin alegeri, a devenit. Este clar ca prin el voi face toate demersurile pentru a fi primit personal ca și la domnul Lopez secretarul general EPP cu care ma intalnesc pe 25 iunie la sediul EPP in Bruxelles. Lobby – este misiunea mea cea mai importanta și benefica. Lobby pentru Romania, lobby pentru PNȚCD, lobby pentru O.A.D.O.R., lobby pentru oamenii de afaceri….lobby pentru…intr-un cuvant, LOBBY!!

Cu secretarul general Lopez voi discuta și de fapt il voi ruga sa gaseasca și sa-mi puna la dispoziție toate modalitațile posibile pentru a-mi desfașura la cel mai inalt nivel posibil, activitatea de LOBBY in interiorul EPP și a tuturor organizațiilor aferente.