Solicitarea privindu-l pe Chițoiu a fost trimisa la Camera Deputaților, acesta fiind deputat. Pentru ca procurorii sa poata incepe urmarirea penala in cazul foștilor și actualilor miniștri pentru fapte savarșite in exercițiul mandatului, este nevoie de incuviințarea Camerei din care respectivul face parte (daca este parlamentar) sau a președintelui Romaniei (daca nu este vorba despre un parlamentar).

DNA il acuza pe Chițoiu de constituirea unui grup infracțional organizat in dosarul ASF-Carpatica. Dosarul ar putea ajunge inclusiv la premierul Victor Ponta.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general referatul in vederea sesizarii Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de efectuarea urmaririi penale fata de Daniel Chițoiu pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat, in perioada in care avea calitatea de ministru al Finantelor Publice.

Chițoiu, acuzat pentru Ordonanța ASF

„Cererea referitoare la efectuarea urmaririi penale are in vedere faptul ca, in acest moment, exista indicii rezonabile potrivit carora, in cursul lunii octombrie 2013, numitul Chitoiu Daniel a initiat adoptarea unei ordonante de urgenta al carei scop exclusiv era sprijinirea grupului infractional constituit pentru a favoriza interesele S.C. CARPATICA ASIG S.A., in lipsa unei urgente reale si cu eludarea procedurii prealabile reglementate de Hotararea Guvernului nr. 561/2009”, se arata in comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor, Ordonanța inițiata de Chițoiu avea ca scop inlaturarea din Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a lui Tudor Daniel George, vicepresedinte pe sectorul de supraveghere a asigurarilor, precum si inlocuirea acestuia cu o persoana care urma sa garanteze, in mod fraudulos, protectia intereselor financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A.

„Probele administrate au relevat ca, in calitate de ministru al Finantelor Publice, Chitoiu Daniel a initiat un proiect de ordonanta de urgenta care reducea numarul membrilor consiliului si prevedea noi cerinte legate de calificarile profesionale minime, fiind introdusa conditia experientei profesionale de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor. Aceasta cerinta nu exista anterior si il excludea din sfera persoanelor eligibile pe Tudor Daniel George, singurul dintre membrii Consiliului care nu indeplinea conditia, avand in vedere ca nu isi echivalase studiile efectuate in strainatate”, se arata in comunicatul DNA.

Probele administrate in cauza au aratat ca noile dispozitii urmareau exclusiv eliminarea lui Tudor Daniel George, iar conditiile de experienta au fost modificate de mai multe ori, in diferite etape de redactare a proiectului, pentru a fi adaptate situatiei personale a acestuia si pentru a evita excluderea altor membri care aveau o experienta apropiata, susțin procurorii.

DNA susține ca Daniel Chițoiu n-a ținut cont de observațiile facute de Ministerul Justiției asupra proiectului de ordonanța de urgența și nici n-a cerut avizul Consiliului Legislativ. „Proiectul a fost transmis spre avizare Ministerului Justitiei care a formulat observatii de esenta, invocand interdictia constitutionala a introducerii de incompatibilitati care restrang dreptul la munca pe calea ordonantei de urgenta. Totodata, a fost invocat caracterul potential neconstitutional al unei ordonante urgenta care modifica dispozitiile referitoare la membrii consiliului, la mai putin de trei luni de la adoptarea de catre Parlament a unei legi care reglementa acelasi domeniu. Desi Hotararea de Guvern nr. 561/2009 prevedea ca, intr-o asemenea situatie, initiatorul trebuie sa intocmeasca o nota justificativa in care sa indice modalitatea in care si-a insusit observatiile sau sa prezinte argumentele pentru care nu si le-a insusit, Chitoiu Daniel a transmis proiectul catre Secretariatul Guvernului fara a inlatura prevederile contestate si fara a intocmi nota mentionata. Ulterior, proiectul de ordonanta a fost supus aprobarii pe lista suplimentara a sedintei de Guvern din dimineata zilei de 16 octombrie 2013, fara a exista avizul Consiliului Legislativ, desi acesta era obligatoriu potrivit prevederilor art. 24 alin. 2 din H.G. nr. 561/2009”, se spune in comunicatul DNA.

Procurorii susțin ca „initierea unui act normativ care nu urmareste un imperativ social, ci protejarea intereselor unui grup si care nu se adreseaza unei situatii generale, ci unei persoane determinate, in lipsa unei urgente reale si cu eludarea procedurii prealabile, reprezinta o indeplinire defectuoasa a atributiilor care ii reveneau in calitate de ministru” lui Daniel Chițoiu.

De urmarit daca procurorii iși vor extinde ancheta sau daca il vor chema macar ca martor pe cel care a semnat efectiv ordonanța de urgența, premierul Victor Ponta.

UPDATE. Rușanu, reținut de DNA

In același dosar, procurorii DNA l-au reținut marți pe președintele ASF, Dan Radu Rușanu. Acesta este nașul de cununie al lui Daniel Chițoiu și fusese pus sub urmarire penala inca de vineri.

In dosarul ASF-Carpatica au fost deja reținuți Marian Mirzac, fost membru al Consiliului ASF, și omul de afaceri Ilie Carabulea.