Mirajul castigurilor din gazele de sist, sansa sarlatanilor imobiliari. In Vaslui s-au vandut terenuri cu mai putin de 1 LEU/MP

Cumpar teren in orice zona a Moldovei. Pret pe hectar intre 3000 si 5000 lei sau intre 1500 si 3000 lei. Asiguram plata tuturor cheltuielilor impreuna cu deplasarea la notariat”. De astfel de anunturi a fost impanzit judetul Vaslui dupa ce Guvernul Ungureanu a adoptat Hotararile cu privire la incheierea acordurilor petroliere de conseciune pentru explorare, dezvoltare si exploatare a gazelor de sist. Perspectiva imbogatirii de pe urma exploatarii gazelor a inflamat imaginatia multora care au profitat de naivitatea satenilor, cumparand de la acestia intinderi mari de pamant la preturi mizere.

Enigma gazelor de sist

In luna martie, fostul premier Mihai Razvan Ungreanu a aprobat contractele de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare a gazelor de sist intre Autoritatea Nationala pentru Resurse Minerale si Chevron. Conform acordurilor, Chevron ar fi urmat sa foreze in perimetrele localitatilor Vama Veche, Costesti si Adamclisi. Prin contractul incheiat, gigantul american Chevron ar fi urmat sa exploateze gazele printr-o metoda controversata, numita fracturare hidraulica si ar fi avut 30 de ani la dispozitie pentru a fora si a extrage gaze din pamantul Romaniei.  Tipul de exploatare este unul extrem de controversat si considerat mai periculos decat exploatarea aurului cu cianuri. Peste 20.000 de oameni au iesit in strada in Barlad si in alte localitati si au inaintat memorii catre Parlament, Guvern si Presedintie pentru interzicerea acestui tip de foraj.

Metrul patrat de teren s-a vandut cu mai putin de un leu!

Afaceristii de ocazie au speculat momentul si au convins zeci de localnici sa isi vanda terenurile. Conform informatiilor obtinute de la primarii comunelor judetului Vaslui si de la liderul grupului de initiativa al societatii civile, Neculai Rotaru, in decurs de mai putin de un an, la nivelul judetului Vaslui s-au vandut terenuri la preturi de nimic. Peste 30.000 de hectare au fost vandute. Cumparatorii au oferit mai putin de un leu pe metrul patrat. Pensionarii din mediul rural, aflati in dificultate financiara si-au pus spre vanzare parcelele, devenind astfel victime ale afaceristilor de ocazie. In cateva luni s-au vandut terenuri de mai bine de 25 de milioane de euro. Intermediarul acestor “afaceri” pare sa fie o agentie imobiliara din Iasi.

“Am facut apostolate la 70% din  comunele judetului  si am aflat ca s-au vandut foarte multe terenuri in felul urmator: o firma de pe la Iasi ii ducea pe tarani la Husi la notariat si asa se proceda. Nu-l interesa pe cel care cumpara pamantul ce fel de teren e, nu-l interesa pentru agrigultura, le spuneau proprietarilor sa se foloseasca de terenul lor linistiti iar cand vor avea nevoie, o sa sape ceva. Socotind asa aproximativ suprafetele de teren pe care au declarat primarii ca le-au vandut, am tras concluzia ca in jur de 25 milioane de euro s-au cumparat aceste terenuri. Am aflat ulterior ca s-au cumparat terenuri si la Radauti, si la Bacau, deci in tpata Moldova. Consideram ca acestia sunt oameni care urmareu sa exploateze gazele.”, a declarat pentru Ghimpele Neculai Rotaru, membru al grupului de initiativa.

In urma numeroaselor proteste, Compania Chevron a anuntat oficial printr-un comunicat de presa sistarea activitatilor de exploatare a gazelor de sist pe parcursul acestui an. Asadar, intentia speculatorilor imobiliari a ramas fara finalitate, cel putin pentru moment.