De ceva vreme, se simtea inconfortabil in relatia ei. Argumentele devenisera mai dese, neintelegerile pareau nesfarsite si, in loc de sustinere si intelegere, gasea adesea indiferenta sau chiar ostilitate. Si-a dat seama ca pacea si armonia care obisnuiau sa ii caracterizeze relatia de cuplu au disparut. I-a fost greu sa recunoasca, dar era posibil sa traiasca in ceea ce este cunoscut drept o relatie toxica.

Intelegerea ce este o relatie toxica:

Fa o programare la un psiholog | Relatiile toxice sunt acele interactiuni personale care, departe de a oferi fericire si crestere personala, genereaza un mediu de tensiune, tristete si anxietate . O relatie toxica se caracterizeaza prin modele de comportament care sunt daunatoare unuia sau ambilor membri ai cuplului.

Relatiile toxice nu se limiteaza la relatiile romantice; Ele pot aparea, de asemenea, printre prieteni, familie si chiar la locul de munca. Cu toate acestea, relatiile toxice tind sa fie deosebit de dureroase din cauza intimitatii emotionale care exista de obicei in aceste relatii.

O relatie toxica se poate manifesta intr-o varietate de moduri, dar unele semne comune includ manipularea emotionala, controlul, abuzul verbal sau fizic, desconsiderarea, lipsa respectului fata de limitele personale si un sentiment constant de frica sau nesiguranta.

Strategii pentru a identifica si a iesi dintr-o relatie toxica:

Recunoasteti semnele:

Identificarea unei relatii toxice poate fi o provocare, mai ales cand esti cufundat in ea. Uneori poate parea mai usor sa ignori sau sa minimizi comportamentele toxice decat sa le confrunti. S-ar putea sa te trezesti ca justifica actiuni despre care stii in adancul ca sunt nesanatoase sau te poti invinovati chiar pentru conflictele din relatie.

Cu toate acestea, este vital sa fii sincer cu tine si sa recunosti semnele de toxicitate. S-ar putea sa te simti in mod constant dispretuit, ca emotiile tale sunt ignorate sau minimizate sau poti trai intr-o stare de anxietate sau frica constanta . Acestia sunt indicatori clari ca ceva nu este in regula.

Stabiliti limite:

Granitele personale sunt esentiale pentru orice relatie sanatoasa. Intr-o relatie toxica, aceste granite sunt adesea incalcate in mod constant. Un partener toxic poate incerca sa-ti controleze deciziile, prieteniile, timpul sau chiar emotiile. Prin urmare, este important sa va stabiliti si sa va aparati limitele.

Amintiti-va ca aveti dreptul sa fiti tratat cu respect , sa aveti propriii prieteni si activitati, sa aveti propriile sentimente si opinii si sa spuneti „nu” atunci cand ceva va face inconfortabil. Nimeni nu are dreptul sa-ti incalce limitele personale si orice incercare de a face acest lucru este un semn de toxicitate.

Cautati ajutor profesional:

Iesirea dintr-o relatie toxica poate fi un proces dificil si dureros, iar uneori poate fi dificil sa o faci singur. Tulburarile emotionale si teama de razbunare sau abandon pot ingreuna procesul. Prin urmare, este important sa cautati ajutor profesional.

Psihologii si terapeutii sunt pregatiti pentru a va ajuta sa intelegeti si sa gestionati aceasta situatie dificila. Ei va pot oferi instrumente care sa va ajute sa va intelegeti situatia, sa va gestionati emotiile, sa stabiliti si sa mentineti limite sanatoase si sa dezvoltati un plan de actiune pentru a iesi din relatia toxica.

Concentreaza-te pe tine:

Una dintre caracteristicile relatiilor toxice este ca acestea tind sa genereze mult stres si anxietate. Acest lucru te poate consuma pana la punctul in care incepi sa-ti neglijezi propriile nevoi si bunastare.

S-ar putea sa te trezesti atat de concentrat pe gestionarea relatiei, incat uiti sa ai grija de tine. Prin urmare, este esential sa iti faci timp pentru a avea grija de tine . Faceti activitati care va plac, care va relaxeaza si care va ajuta sa va reconectati cu voi insiva. Fie ca este vorba de a citi o carte buna, de a practica yoga, de a picta, de a merge la plimbare sau de a petrece un timp linistit singur, asigura-te ca iti iei timp pentru tine.

Taiati contactul:

Daca relatia se rupe, s-ar putea sa fii tentat sa tii legatura cu fostul tau dupa despartire. Poti spera ca lucrurile se vor schimba sau vor fi altfel de data aceasta. Cu toate acestea, mentinerea comunicarii va poate impiedica recuperarea si poate duce la reluarea tiparelor toxice.

Prin urmare, este indicat sa intrerupeti contactul, cel putin pentru o perioada, pentru a va putea concentra pe recuperare. Acest lucru va va oferi oportunitatea de a rupe tiparele daunatoare si de a incepe sa va luati inapoi viata.

Reconstruiti-va stima de sine:

Relatiile toxice pot provoca mari prejudicii stimei de sine. Poti ajunge sa simti ca tu esti cauza problemelor in relatie, ca esti „prea dificila” sau ca meriti cumva sa fii maltratata.

Este esential sa lucrati pentru a va reconstrui stima de sine si a va aminti valoarea dvs. Esti o persoana valoroasa si meriti sa fii tratata cu respect si afectiune. Nu lasati comentariile sau actiunile unui partener toxic sa va faca sa va indoiti de valoarea dvs.

Inconjurati-va de oameni care va sustin:

In timpul si dupa o relatie toxica, sprijinul emotional poate fi de mare ajutor. Vorbeste cu prietenii si familia in care ai incredere despre ceea ce treci.

Uneori doar sa fii auzit si inteles poate fi enorm de reconfortant. Oamenii care te iubesc iti pot oferi o perspectiva diferita si te pot ajuta sa-ti amintesti ca nu esti singur. In plus, exista grupuri de asistenta si comunitati online in care va puteti conecta cu alte persoane care s-au confruntat cu situatii similare.

Relatiile toxice pot lasa cicatrici emotionale de durata. Nu va simtiti rau daca aveti nevoie de timp pentru a va recupera. Tine minte, este important sa ai grija de tine si sa cauti ajutorul de care ai nevoie. Fa o programare la un psiholog |

A inceput prin identificarea semnelor de toxicitate si reducerea contactului cat mai mult posibil. Cu ajutorul unui profesionist, a reusit sa-si proceseze emotiile si sa-si refaca stima de sine. Incetul cu incetul, a inceput sa-si recapete independenta si sa stabileasca relatii sanatoase. A fost un drum dificil, dar cu timpul, a reusit sa iasa din relatia toxica.