Dupa ce ai reflectat asupra raspunsului tau, vei avea o evaluare aproximativa a starii de sanatate a relatiei tale. Uneori, nici nu suntem constienti ca lucrurile merg prost si, la fel ca strutul, incercam sa acoperim sau sa ne sustragem responsabilitatea pe care o are fiecare in relatie.

Daca crezi ca a sosit momentul sa actionezi, acest articol iti poate fi de ajutor, ca un prim ghid despre unde sa iti indrepti relatia.

Iata cateva semne ca relatia ta este pe drumul cel bun:

#1. Te intreb si te intreb, nu cred.

Nu va puteti imagina cantitatea de conflicte de cuplu care sunt generate tocmai de absenta acestui punct.

Vorbim despre capacitatea de a intreba asertiv ce gandeste celalalt, in loc sa ne intrebam obsesiv ce intentii se ascund in spatele comportamentelor lor etc.

Intr-un cuplu sanatos renunti: a ghici gandul, a face presupuneri, a presupune ca ceea ce i se intampla celuilalt stiu foarte bine fara sa-l contrastez.

Mai degraba, alegi sa intrebi atunci cand nu esti sigur ce poate simti sau gandeste cealalta persoana si, desigur, iti exerciti dreptul de a exprima ceea ce gandesti, fara a astepta ca partenerul tau sa ghiceasca sau sa-si asume ceea ce spui. .

Comunicarea directa, explicita, care include cereri si nu presupuneri sau presupuneri, este esentiala pentru a evita neintelegerile si frustrarea asteptarilor atunci cand va asteptati ca partenerul dvs. sa stie de ce aveti nevoie.

#2. Sunt bine cu tine si fara tine.

A fi intr-o relatie poate fi o preferinta minunata. Numai atunci cand devine o necesitate absoluta (dependenta emotionala) poate deveni ceva periculos si nesanatos.

Intr-o relatie sanatoasa, atunci cand imparti timp si spatii, te bucuri de ele; dar atunci cand sunteti separati, sunteti si capabili sa va realizati pe deplin individual.

Celalalt nu este conceput sa-mi umple golul sau sa ma completeze, deoarece sunt deja bine asa cum sunt. Intalnirea in cuplu este pentru impartasire, nu pentru a salva sau a fi salvat din intuneric.

#3. Te accept asa cum esti, desi sunt lucruri despre tine care nu-mi plac.

Este inevitabil, dupa faza indragostirii, apare realitatea de a-ti vedea partenerul cu ochii larg deschisi si de a descoperi ca nu este perfect, la fel ca tine.

Sa te gandesti ca atunci cand celalalt isi schimba defectele, relatia ta se va imbunatati inseamna sa transferi responsabilitatea comuna catre blamarea neproductiva, pentru ca, asa cum poate ti-ai imaginat, cealalta parte ar putea gandi exact la fel.

Intr-o relatie sanatoasa esti capabil sa exprimi ceea ce nu-ti place, sa faci cereri constructive si, de asemenea, sa accepti ca partenerul tau, la fel ca tine, are umbre pe care alegi sa le accepti, pentru a nu-ti conditiona bunastarea. la ceva exterior, care nu depinde de tine.

#4. Suntem de acord ca nu ajungem intotdeauna la acorduri.

Ca trebuie sa fii de acord cu partenerul tau asupra tuturor, astfel incat lucrurile sa curga irational si impracticabil.

De fapt, a gandi astfel poate fi foarte frustrant atunci cand descoperi ca exista mai multe probleme cu care nu esti de acord.

Desigur, negocierea este unul dintre cele mai puternice instrumente pentru a respira echitate, reciprocitate si dreptate in relatie.

Cu toate acestea, vor exista puncte specifice asupra carora nu sunteti de acord din cauza educatiei, credintelor sau valorilor. In acest caz, nu trebuie sa incerci sa-ti convingi partenerul ca realitatea ta este universala sau adecvata.

Luati in considerare posibilitatea ca uneori sa fiti nevoit sa acceptati ca in anumite aspecte nu sunteti de acord si nu veti ajunge la un acord , mai ales cand aceste puncte sunt secundare pentru dvs.

#5. Renunt voluntar la anumite lucruri pentru a fi intr-o relatie si nu ti-o tin.

A fi intr-o relatie este optional , sa fim clari. Nimeni nu obliga pe nimeni, este o legatura care trebuie sa fie la fel de satisfacatoare si satisfacatoare pentru amandoi.

Disconfortul unuia nu poate fi semnificativ mai mare decat cel al celuilalt si nici nu poate ramane static. Amandoi alegeti sa fiti impreuna, pentru ca este ceea ce va doriti, cu avantajele si dificultatile ei.

Tinand cont de acest lucru, te va face pe deplin constient ca esti liber si ca orice renuntare naturala pe care o faci pentru a fi intr-o relatie trebuie sa fie rezultatul exclusiv al preferintelor tale.

Prin urmare, reprosul sau santajul emotional cu privire la lucruri facute din dragoste nu-si au locul intr-o relatie sanatoasa.