Dragostea este ca o dependenta, dar daca stim sa ne bucuram de ea cu inteligenta emotionala vom obtine rezultate grozave. Dar daca, dimpotriva, ne lasam purtati de o umbra care ne captiveaza si ne poarta pe carari foarte intunecate care nu au nici-o legatura cu minunea iubirii, acolo cadem in suferinta si pustiire.

Ce este dependenta emotionala?

Dependenta emotionala este nevoie de cealalta persoana ca mijloc de supravietuire , caracterizata prin expresii precum „nu pot trai fara tine”, „ce va fi cu mine daca ma parasesti”, „am nevoie de tine”. Dependenta emotionala inseamna a avea nevoie de cealalta persoana ca ceva vital precum apa, hrana; Prin urmare, daca nu o avem, nu putem trai asa cum spun frazele.

Este nevoie de iubire, de iubire pe care nu ai primit-o si de aceea o vei cauta cu disperare intr-un partener, care iti da ceea ce ai nevoie mereu, cineva care te iubeste, este alaturi, iti acorda atentie. Exista o serie de caracteristici pe care oamenii care au dezvoltat dependenta emotionala le impartasesc de obicei:

  • Persoana nu se simte draguta , atragatoare, nu-i place corpul si nici nu evidentiaza in sine atribute pozitive.
  • Are o mare teama de a fi fara partener , motiv pentru care se poate gasi intr-o cautare nesatioasa sau de a fi alaturi de prima persoana pe care o gaseste, deoarece simplul fapt de a sti ca este singura o destabiliza si ii genereaza disconfort, atunci cand se compara. cu alte persoane de acelasi sex sau varsta.
  • Emotiile sale fluctueaza intre anxietate si depresie si simte ca impreuna cu partenerul sau va calma aceste schimbari de dispozitie.
  • Prioritatea ta este partenerul tau , inainte de studii, job sau propria familie, poti parasi intalnirile de familie sau interviurile de angajare pentru ca partenerul tau sa nu se supere.
  • Ei au nevoia sa fie constienti de ceea ce face sau nu partenerul lor.
  • Isi pun dorintele partenerului pe primul loc , indiferent daca ii pun sa faca lucruri degradante sau pe care nu le doresc, o fac pentru a-si satisface partenerul, astfel incat sa fie bine, dincolo de propriile principii sau valori.
  • Crezi ca lumea ar trebui sa se invarte in jurul partenerului tau , prin urmare, esti dispus sa-ti adaptezi programul la el sau ei sau sa te izolezi de toate evenimentele sociale pentru a petrece mai mult timp cu acea persoana.
  • Ai o nevoie excesiva de a fi placut de cei apropiati persoanei iubite , prin urmare, iti poti modela gusturile sau preferintele pentru a fi acceptat de mediul tau, pentru a-ti schimba prietenii sau locurile in care ai fost fericit.
  • Isi pierd abilitatile sociale , pentru ca totul trebuie sa fie asa cum isi doreste cuplul, mai linistit sau mai extrovertit, sau sa nu mai fie asertivi, pentru a nu genera conflicte in cuplu.
  • Ea se simte intotdeauna inferioara si, prin urmare, actioneaza astfel, mereu cu capul in jos, devenind „un angajat” sau „subordonat”.

Diferentele dintre dragoste si dependenta emotionala

Dragostea este unul dintre cele mai distorsionate concepte astazi, datorita stereotipurilor si a ceea ce societatea ne-a transmis, in unele ocazii s-a transmis mesajul ca este ceva ireal si prostesc, iar cu alte ocazii ca este ceva la care trebuie sa tanjim. Una dintre primele diferente este legata de ceea ce te face sa simti partenerul tau. Cand vorbim de dependenta, incercam sa satisfacem o nevoie, prin urmare, relatia ne genereaza usurare de disconfort, pe de alta parte, in dragoste, compania cuplului genereaza bunastare . La fel, toata contributia intr-un atasament este data in mod negativ, pe de alta parte, dragostea unui cuplu te hraneste si te hraneste in mod pozitiv.

In al doilea rand, contributiile pe care ti le ofera dragostea te fac sa cresti ca persoana si nu este mai degraba un salvator de probleme, de exemplu, sunt alaturi de acea persoana pentru ca nu am pe nimeni altcineva care sa ma sustina, sau datorita lui sau ei am am putut iesi din casa mea, sau nu era nimeni altcineva care sa ma sprijine. La fel, in dragoste este vorba de a trai experienta, nu de a gasi solutii la conflictele tale personale, iar cuplul este un set de instrumente de folosit pentru a supravietui.

In al treilea rand, chestiunea limitelor si sacrificiilor este importanta, in atasament doar cealalta persoana, ambitiile sale, scopurile si proiectele sale conteaza, tot ceea ce gandesti, simti sau doresti este subordonat a ceea ce isi doreste partenerul tau, visele lui sunt mai importante decat ale tale . , prin urmare nu exista posibilitatea de a negocia si intelege cuplul . Pe de alta parte, in dragoste, opiniile si dorintele fiecaruia sunt la fel de importante unul pentru celalalt.

Ca un al patrulea punct, avem ca in atasament cel mai important este stereotipul pe care il are relatia sau eticheta pe care o dobandeste atunci cand este casatorit, sau avand un partener, oricum in dragoste ceea ce primeaza este persoana, dincolo de ceea ce vrei sa te prefaci. Ca un al cincilea punct, in atasament ceea ce conteaza este ceea ce cuplul are de oferit sau ceea ce a fost obtinut si realizat cu acea persoana dincolo de legatura emotionala care s-a format. Pe de alta parte, in dragoste, ceea ce este important este tovarasia, sa te bucuri de viata de zi cu zi cu cealalta persoana, dincolo de bogatia sau pozitia materiala sau sociala care a fost atinsa.

In al saselea rand, exista problema timpului, in atasament, iesirea din program este gresita, totusi, in dragoste, persoana este libera sa-si foloseasca timpul dupa bunul plac, fara a avea teama ca partenerul se va supara sau nu vei fi de acord cu felul in care iti place. petrece timpul liber. In atasament, persoana nu poate iesi din rutina, din ceea ce s-a convenit; Pe de alta parte, in dragoste exista flexibilitate si adaptare la noile programe ale cuplului.

Si ca ultima diferenta, dar nu mai putin importanta, este faptul ca atasamentul face ca stima de sine sa scada, iar in dragoste nu o face neaparat sa creasca, dar dezechilibrul primului nu se observa. In atasament, fiind cealalta persoana mai importanta, persoana nu se accepta sau nu se iubeste ca atare.