Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere au cerut miercuri Camerei Deputaților sa incuviințeze arestarea deputatului Florin Popescu, fost președinte al CJ Dambovița, fost șef al organizației județene a PDL, actualmente lider al Partidului Mișcarea Populara…

„In conformitate cu prevederile din Constituția Romaniei și cele din Regulamentul Camerei Deputaților, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al Romaniei cererea și referatul intocmit de procurorii anticorupție, in vederea sesizarii ministrului Justiției, pentru a cere președintelui Camerei Deputaților incuviințarea arestarii preventive a deputatului Popescu Florin Aurelian pentru savarșirea infracțiunii de folosire a influenței ori autoritații in scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, prev. de art. 13 din Legea nr. 78/2000”, se arata intr-un comunicat al DNA.

Procurorii susțin ca din probele analizate rezulta „suspiciunea rezonabila ca faptele pentru care s-a dispus inceperea urmaririi penale, efectuarea urmaririi penale și punerea in mișcare a acțiunii penale constau in aceea ca, in cursul anului 2012, inculpatul Popescu Florin Aurelian, folosind influența și autoritatea decurgand din funcția de președinte al organizației județene Dambovița a unui partid, i-a cerut administratorului unor societați comerciale cantitatea de 50.000 – 60.000 pui grill (60 – 80 tone, cu valoare de peste 400.000 lei) pentru a o distribui in scop electoral cetațenilor din județul Dambovița, in cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie 2012”.

Cererea de incuviințare a arestarii preventive a fost formulata avand in vedere ca sunt indeplinite condițiile prevazute de Codul de procedura penala.

Inițial, dupa audierea lui Popescu, DNA anunțase tot miercuri ca deputatul este acuzat de „folosirea influenței sau autoritații de catre o persoana care deține o funcție de conducere intr-un partid, in scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite”.

In ordonanța de punere in mișcare a acțiunii penale se menționeaza ca exista probe care susțin ca in anul 2012, Popescu i-a cerut administratorului unor societați comerciale (denunțator in cauza) cantitatea de 60-80 tone pui (grill), cu o valoare de peste 400.000 lei, pentru a o distribui cetațenilor in scop electoral, in contextul campaniei electorale din luna iunie 2012, cand Popescu era candidat pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean (pana la urma a pierdut alegerile).

Procurorii susțin ca pentru a impiedica descoperirea faptei de corupție, omul de afaceri respectiv a livrat produsele „in pungi neinscripționate, dintr-un spațiu de depozitare inchiriat și folosit de o societate comerciala care nu ii aparținea omului de afaceri”.

„Detaliile privind livrarea, transportul și locurile de descarcare a produselor au fost stabilite de Popescu Florin Aurelian cu o persoana, auditor financiar și cenzor la una din firmele omului de afaceri denunțator, la cererea acestuia din urma”, se arata in ordonanța DNA.

Florin Popescu a fost prezent la sediul DNA, prilej cu care i s-au adus la cunoștința acuzațiile și calitatea procesuala de inculpat. Popescu s-a aratat zgarcit in declarațiile pentru presa, precizand ca a cerut un termen de una-doua zile in care sa studieze dosarul și sa-și spuna apoi punctul de vedere. 

 „Voi veni inapoi și voi expune și punctul meu de vedere. Sunt la dispoziția Justiției și am incredere”, a declarat Florin Popescu.

El n-a pomenit nimic despre cererea de arestare, dar a precizat ca deși a primit invitații la emisiuni TV, nu le va mai onora in zilele urmatoare.

Florin Popescu fusese desemnat coordonator al campaniei Partidului Mișcarea Populara pentru alegerile europarlamentare din 25 mai,fiind unul din oamenii de incredere ai Elenei Udrea. In noile condiții, este puțin probabil ca el sa-și pastreze poziția. Pe de alta parte, Florin Popescu este și candidat la alegerile europarlamentare, el ocupand ultima poziție, 42, locul fiind neeligibil.

UPDATE Popescu anunța ca se suspenda din PMP și se retrage de pe lista pentru PE

Florin Popescu a precizat in cursul serii ca a decis sa se suspende din PMP și sa-și retraga candidatura pentru alegerile europarlamentare. Deputatul susține insa ca „nu este necesara” cererea de arestare preventiva deoarece este vorba despre fapte petrecute acum doi ani.

„Avand in vedere suspiciunile legate de persoana mea, am decis sa imi suspend activitatea in cadrul PMP pana la clarificarea situației aparute. Totodata, pentru a nu prejudicia imaginea partidului in campania electorala, am decis sa ma retrag și de pe lista de candidați ai PMP la alegerile europarlamentare. Așa cum am procedat și in alte situații similare, ma pun și de aceasta data, fara niciun fel de rezerve, la dispoziția Justiției și am incredere ca Justiția va analiza obiectiv și imparțial faptele de care sunt acuzat. Fiind vorba despre fapte care s-au petrecut in urma cu doi ani, consider ca nu este necesara, in ceea ce ma privește, cererea de arestare preventiva”, a afirmat Popescu.