L-am auzit la televizor pe Ludovic Orban, fostul ministru liberal al Transporturilor, cum zicea ingamfat: am putea sa ieșim din criza asta foarte ușor si fara sa taiem pensiile, daca statul ar investi in construcția de drumuri. Așa a facut si Hitler cand Germania era in criza. Si surpriza: PDL-istul care era langa el pe scaun (si cu care se certase toata emisiunea) i-a dat dreptate! Si mi-am amintit ca exact la fel a zis si un alt politician: Viorel Hrebenciuc.

Acuma, sigur, intre cei doi sunt diferențe enorme. Unul zice ca e de stanga, altul zice ca e de dreapta. In plus, Hrebenciuc e considerat un om inteligent si un mare combinator. Dar e clar ca toti politicienii romani viseaza investitii publice gigantice, desi in 20 de ani statul n-a fost capabil de nimic. In schimb, la firmele private care chiar ii tin in spate, nu se gandește nici unul.

In povestea cu investitiile, amandoi au uitat un lucru simplu: ca orice costa bani. Si drumurile, si protecția sociala, si amantele, si Audi Q7. Chiar daca nu platești tu personal din buzunar, cineva tot platește. Nisipul, asfaltul, mancarea muncitorilor – toate astea nu cad din cer.

Așa si cu drumurile lui Hitler: nu s-au facut doar cu manecile suflecate si cu gandul la Fuhrer. Dupa ce a inceput sa le construiasca, Hitler s-a trezit ca a ramas fara bani. Așa ca a trebuit sa invadeze Cehoslovacia si sa-i ia banii! Si nici asta n-a fost destul. Așa ca a fost obligat sa invadeze dupa aia Polonia! Si uite așa a inceput razboiul mondial…

Noi pe cine sa invadam?

Hai sa zicem ca nu mai conteaza ca suntem in NATO (fiindca suntem disperați etc.) Sa zicem ca nici Uniunea Europeana nu mai conteaza (ca tot e cu un picior in groapa, acuși-acuși se desființeaza si oricum nu ne mai da nici un ban). Pe cine propun așadar onorabilul domnu’ Orban si stimabilul domnu’ Hrebenciuc sa jefuim?

Pe ucraineni? Hehehehe!

Pe unguri? Sunt ei jumatate cat noi…dar nu-i așa de simplu…

Pe bulgaroi? Ca tot au ei ceafa groasa. Sarim pe ei si le luam banii? Numai ca rezerva Bancii Naționale a Bulgariei e doar de vreo 12.5 miliarde de euro. In 3 luni, bugetarii si pensionarii romani mananca banii aștia fara sa clipeasca. Si nu mai ramane nimic pentru drumuri. Poate le luam si gogoșarii si ii vindem noi la preț de dumping?

Nu-i mare afacere. Nu cred ca ieșim asa din criza. Mai ales ca drumurile romanești costa de 10 ori mai mult ca alea din Germania…

Concluzie: punguța cu doi bani!

Aștia sunt politrucii romani. Chiar si cei carora li s-a dus vestea ca sunt deștepți, de fapt le merge mintea doar la furat si la combinații. Cand e vorba de politici economice serioase (adica exact de ce avem nevoie disperata acum), sunt cu toții complet aerieni. Nici daca vor si tot nu pot sa vina cu vreo solutie.

Dar poate ca un german ne-ar scoate intr-adevar din criza. Daca s-ar numi Angela Merkel si daca ar prelua guvernul cu totul.

Iar pentru paiațele noastre din Parlament ar face bine sa inființeze un lagar de concentrare, sa asculte in liniște Lili Marleen. Tot le place lor așa de mult perioada respectiva!