UPDATE5: Premierul grec in functie Antonis Samaras l-a felicitat, duminica, pe liderul Syriza, Alexis Tsipras.

Felicitari. Poporul grec a vorbit, iar noi ii respectam decizia. Eu predau o tara care este pe cale sa iasa din criza, care este membra a Uniunii Europene si a zonei euro; sper ca viitorul guvern va pastra aceste realizari”, a transmis Samaras dupa anuntarea rezultatelor partiale, care confereau Syriza un avans de 7 procente in fata formatiunii de centru-dreapta Noua Democratie.

„Politica are bucurii si necazuri”, a raspuns Alexis Tsipras, liderul Syriza, multumindu-i pentru felicitari.

Dupa numararea a 75% din voturi, partidul lui Tsipras parea ca va detine 149 de mandate in noul Parlament, la doua mandate distanta de majoritatea absoluta.

UPDATE4: Syriza lui Alexis Tsipras e pe cale sa-si asigure intre 146 si 155 de locuri din totalul de 300 in noul Parlament grec, varianta „peste 150 de mandate” fiind cea care permite formatiunii de extrema stanga sa formeze singura Guvernul.

Un exit poll difuzat de Skai TV indica urmatoarele rezultatele estimate pentru participantii semnificativi la scrutin.

Syriza: 36-39%

Noua Democratie: 24-27%

Potami: 6,5-8,5%

Zorii Aurii: 6-8%

KKE: 5-7%

Pasok: 4-6%

Independent Greeks: 2,5-4,5%

UPDATE3: Primele estimari difuzate la Atena dupa inchiderea urnelor arata o victorie neta a partidului anti-austeritate condus de Alexis Tsipras, cu un scor intre 35,5% și 39.5% din totalul voturilor exprimate.

UPDATE2: Germania se pregatea, duminica seara, pentru anuntul victoriei Syriza. Cel mai mare ziar din tara, Bild, a scris ca – atata vreme cat Syriza respinge conditiile impuse de Europe si si-a propus sa renegocieze imensa datorie a tarii, de 175% din PIB, – Greciei nu-i ramane decat sa iasa din Eurozona si sa reintroduca drahma. 

Consecinta acestei masuri – daca se va ajunge aici – va fi ca tara se va transforma inr-un paria pe pietele finaciare internationale, conform avertismentelor lansate de mai multi analisti.

Pe de alta parte, formatiunea premierului Samaras si-a duminica exprimat iritarea fata de difuzarea exit poll-urilor neoficiale care acreditau ideea unui avans de 12% al Syriza in fata Noii Democratii. Reprezentantii acesteia din urma au cerut o ancheta privind „scurgerile de informatii”.

Solicitarea a determinat pe retelele sociale reactii precum cea de mai jos: „Nu iese fum fara foc”, a scris @grpapadopoulos

UPDATE: Reprezentantii Syriza in sectiile de votare grecesti spun ca sunt „entuziasmati” de exit poll-urile neoficiale, care aratau dupa-amiaza un avans mult mai mare decat cel anticipat fata de urmatorul clasat, Noua Democratie.

Astfel, formatiunea de stanga radicala a lui Tsipras ar avea 10-12 la suta in fata formatiunii lui Samaras, comparativ cu ultimele sondajele, care indicau un avans intre 4 si 6 la suta. Daca scorul de 38% – 26% va fi confirmat dupa ora 19, atunci Grecia va fi condusa de un partid care a promis renegocierea acordurilor cu creditorii externi ai tarii.

In paralel, relatarile presei cu mai putin de 90 de minute inainte de inchiderea urnelor spuneau ca premierul Samaras astepta incordat rezultatele la biroul sau, alaturi de oficiali din partid iar atmosfera in sanul membrilor formatiunii era „oricum, numai buna nu”.

Sistemul de atribuire a voturilor din Grecia permite ca un partid invingator in scrutinul legislativ sa formeze noul Guvern chiar daca scorul sau din alegeri este mult inferior lui 50%.

Regula este ca din totalul de 100% voturi valabil exprimate se scad procentajele partidelor care nu au reusit sa treaca pragul electoral de 3%. Rezulta un procentaj inferior lui 100% care se inmulteste cu un coeficient de 0,404.

Partidul care intruneste rezultatul acestui produs – (100% minus partidele care nu trec pragul) x 0,404 – este „bonificat” cu majoritatea locurilor in noul Parlament si va putea forma noul Cabinet.

Spre exemplu, daca partidele care nu trec pragul obtin impreuna 5% din voturile valide, rezulta ca ar trebui ca un partid sa obtina duminica 95% x 0,404 = 38,4% pentru a forma singur guvernul.

In cazul in care nu se intampla așa, președintele in exercițiu incredințeaza partidului clasat pe primul loc sarcina de a forma o coaliție. Daca acesta nu reușește, sarcina revine celui de-al doilea, apoi celui de-al treilea partid. Daca nici acum nu se formeaza coaliția de guvernamant, dupa o ultima discuție cu șefii partidelor președintele convoaca, din nou, alegeri anticipate.

In scrutinul din mai 2012, procentaje partidelor ramase pe dinafara Parlamentului au insumat 19,03%, ceea ce inseamna ca un partid cu un scor electoral de doar 32,7% ar fi putut forma guvernul.

Insa partidele din Grecia s-au situat atunci la foarte mare distanța de acest minim necesar:

Noua Democrație, partidul actualului premier Samaras, a intrunit 18,9%.

Syriza a obținut circa 17% și s-a clasat pe locul 2. Au urmat Pasok (socialiștii), 13%, Grecii Independenți (10,6%), Partidul Comunist (8,5%), Zorii Aurii (neonazist, circa 7%) și Stanga Democratica (6,1%).

Duminica aceasta, situația este sensibil diferita.

Syriza lui Alexis Tsipras (foto stanga, sus) era cotata in unele sondaje cu 35%, la circa 4 procente distanța fața de Noua Democrație. Cu o estimare de 6% pentru partidele care nu intra in Parlament, daca Syriza ar obține 38%, ar putea ocupa majoritatea locurilor din Parlamentul de la Atena.

Dupa ce a votat in cursul zile, liderul Syriza s-a aratat increzator in victorie. El a spus ca „viitorul nu poate sa fie al austeritatii, ci al democratiei, cooperarii si solidaritatii.

Urnele se inchid duminica in Grecia la ora 19 (ora Romaniei) iar la scurt timp vor fi disponibile si exit-pollurile. Primele rezultate partiale sunt asteptate dupa ora 21.