UPDATE7. Yassin Salhi, suspectul arestat in atacul asupra uzinei de langa Grenoble, s-a nascut in martie 1980 si este originar din Saint-Priest, langa Lyon. In 2006, el a primit indicativul „S” din partea serviciilor de informatii franceze.

„S” desemneaza persoane care se pregatesc sa comita actiuni de natura sa ameninte securitatea nationala. Acest calificativ nu a fost insa reinnoit in 2008 in cazul lui Salhi.

Presa franceza mentioneaza ca inca cel putin o persoana in afara acestuia a fost retinuta de politisti.

AFP a transmis in cursul dupa-amiezii de vineri ca sotia lui Salhi a fost arestata in cadrul operatiunii anti-teroriste.

Atacul terorist a fost comis cu o camioneta care a percutat mai multe butelii cu gaz de la uzina Air Products. Acestea au explodat. Doi oameni au fost raniti. Cadavrul decapitat gasit la intrarea in uzina, impreuna cu un steag islamist, a fost adus, se pare, din alta parte de catre atentator si de complicele acestuia. Victima a fost identificata drept directorul unei companii din regiunea Isere.

Politia mentionase anterior ca victima nu face parte din personalul uzinei.

UPDATE6. Presedintele francez Francois Hollande a sustinut o declaratie dupa atacul de vineri. Hollande a confirmat ca atentatul s-a soldat cu un mort si doi raniti.

Atacul a fost derulat cu intentia de a provoca o explozie. Cel responsabil de a fi executat acest atac a fost arestat si identificat„, a spus Hollande, fara a preciza nimic despre un al doilea atentator, mentionat de relatarile presei internationale.

Exista emotie, dar emotia nu este singur raspuns (la atacul terorist) Este nevoie de actiune, prevenire, descurajare„, a mai spus Hollande, mentionand ca „au fost luate masurile necesare” pentru a fi impiedicate alte atacuri. El a confirmat convocarea Consiliului de Securitate la Elysee pentru vineri dupa-amiaza si a a spus ca ministrul de Interne va furniza mai multe informatii.

UPDATE5. Presa franceza citeaza surse din politie care au evocat posibilitatea ca victima decapitata sa fi fost adusa la locul atentatului de cei doi atacatori. O reuniune a Consiliului de Aparare a fost convocata pentru ora 15 (ora 16 in Romania) la Palatul Elysee.

Un link catre fluxul Reuters cu informatii updatate in acest caz, aici.

UPDATE4. Associated Press: doi atacatori au participat la actiunea terorista de langa Grenoble. Cei doi au sosit la uzina de gaz intr-o masina, purtand un steag islamist si au declansat o explozie in perimetrul fabricii. Primele informatii despre suspectul aratat indica faptul ca acesta este un barbat de 30 de ani, cunoscut serviciilor de securitate din Franta.

Prmeierul francez Manuel Valls a intarit masurile de securitate la obiectivele considerate „sensibile” dupa atacul de vineri.

UPDATE3. Oroarea escaladeaza noi culmi in cazul aparentului atac islamist din Franta; pe capul victimei decapitate, gasit in apropiere de gardul uzinei de gaz de la Saint-Quentin-Fallavier, au fost scrise cuvinte arabe, indica surse apropiate investigatiei, citate de AFP. 

UPDATE2. Publicatia Le Dauphine, citata de presa internationala, a scris ca atacul a survenit la ora locala 9.50 (10.50 in Romania). Un barbat a navalit in birourile uzinei situate in Saint-Quentin-Fallavier, la nord-vest de orasul Grenoble. Atacatorul avea la el un steag islamist si a spus ca este membru ISIS. Dupa ce a ucis o persoana chiar la intrarea in uzina, acesta a aruncat in aer unul sau mai multe recipiente cu gaz.

UPDATE1. Un barbat a fost arestat in urma atacului la uzina de langa Grenoble, anunta surse din politia franceza citate de Associated Press. Politistii au confirmat gasirea unui cadavru decapitat. Sky News a anuntat ca a fost gasit capul victimei pe gardul care inconjoara uzina. Un al doilea suspect ar fi dat in urmarire.

Presa internationala relateaza un atac produs la o uzina de langa Grenoble, in Franta, unde cel putin un barbat a fost ucis.

Victima ar fi fost decapitata iar la locul asasinatului a fost gasit un steag islamist. France Info precizeaza ca alte doua persoane au fost ranite si 40, evacuate, in urma atacului ce a avut loc la uzina Air Products de la Saint-Quentin-Fallavier.

Alte relatari indica faptul ca in zona au fost auzite explozii puternice.

Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, se va deplasa la locul atentatului, mai precizeza presa franceza.