Parchetul laminat este un sistem de acoperire a suprafetelor ieftin si calitativ, care confera spatiilor un aspect elegant si deosebit. Parchetul laminat poate fi folosit pentru acoperirea suprafetelor din orice tip de camera, cu exceptia spatiilor umede, precum baile sau bucatariile. Chiar si la nivel de montaj, acest tip de parchet nu ridica foarte multe probleme, deoarece acesta se poate monta in cativa pasi deosebit de usori.

Pasul 1. Alegerea parchetului dorit 

Parchetul laminat trebuie sa fie ales in functie de stilul casei si de cerintele pe care le ridica acesta. Poti opta pentru parchet laminat Tarkett pentru a acoperi suprafetele traficabile, iar acesta iti va oferi o multitudine de avantaje precum stabilitatea foarte buna a culorii, rezistenta la patare si zgariere si rezistenta mare la uzura. 

Pe langa parchet vei mai avea nevoie de plintele speciale, pentru finisare in zona rosturilor de perete, folie de polietilena, folie bariera de vapori si silicon. In acelasi timp vei avea nevoie si de scule, cum ar fi fierastraul pentru taiere placilor, creionul si ruleta, pentru efectuarea marcajelor, freza, ciocan si bormasina.

Pasul 2. Verificarea substratului

Substratul trebuie sa fie plan si rezistent, lipsit de goluri sau fisuri. Este posibil sa fie nevoie de turnarea unei sape pentru indreptarea suprafetelor si este chiar recomandat sa fie facut acest lucru pentru ca parchetul sa fie plan, lipsit de imperfectiuni.

Daca exista fisuri acestea trebuie neaparat sa fie umplute, folosind fie mortar de ciment fie glet, in functie de gravitatea defectiunilor de la nivelul substratului. 

Pasul 3. Montarea foliei 

Folia bariera de vapori si folia PEE sunt folosite pentru a permite difuzia vaporilor astfel incat suprafetele sa fie protejate de umiditate. In zonele de suprapunere este necesar un minim de 10 cm, prin care sa se asigure continuitatea acoperirii. 

Pasul 4. Montarea primei placi de parchet

Placile de parchet laminat au dimensiuni mari, iar acest lucru te va ajuta sa montezi parchetul foarte usor. Poti incepe dintr-o zona a camerei, iar cu ajutorul sistemului de prindere facil al parchetului vei putea avansa spre capatul opus. Taie placile acolo unde lungimea acestora este prea mare si nu uita de rosturile de dilatare, pentru ca parchetul va avea nevoie de spatiu. 

Chiar si in cazul parchetului laminat trebui pastrate aceste rosturi, deoarece daca etansezi suprafata, parchetul nu va mai avea cum sa respire si se va umfla. 

Se pastreaza circa 1 cm distanta de la perete la suprafata de parchet, pentru a permite circulatia aerului si implicit functionarea eficienta a sistemului de acoperire. 

Pasul 5. Montarea plintei

Plinta va asigura aspectul final al lucrarii, asa ca ea va fi montata pe intreg conturul camerei in care se monteaza parchetul. Se recomanda ca plinta sa fie achizitionata o data cu restul parchetului tocmai pentru a putea beneficia de aceeasi nuanta. In caz contrar, daca vei cumpara plinta ulterior, te poti lovi de situatia in care nuanta plintei nu coincide cu cea a parchetului, iar acest lucru poate strica aspectul final al lucrarii. 

In procesul de montare a parchetului nu ar trebui sa intampini dificultati, insa daca acest lucru se intampla, este recomandat sa apelezi la specialisti pentru a putea reusi sa finalizezi amenajarea. In acest fel te vei putea bucura de lucrari calitative, avand siguranta montarii corecte a parchetului. 

Alege materiale de calitate pentru a putea realiza montajul parchetului si masoara intodeauna corect suprafetele pentru a fi sigur ca ai la indemana cantitatea corecta de material. Cumpara din magazine specializate, precum Mathaus si bucura-te de o casa frumoasa, cu pardoseli laminate moderne. 

Sursa foto: https://unsplash.com