JAPONIA

Japonia a declarat vineri ca va impune sanctiuni impotriva a 15 indivizi rusi si pentru noua organizatii, inclusiv oficialii din aparare si exportatorul de arme de stat Rosoboronexport.Sanctiunile, care includ inghetarea activitatilor, sunt cele mai recente dintr-o serie de masuri luate de Japonia. dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia.

Japonia a aplicat acum sanctiuni asupra a 76 de persoane, sapte banci si alte 12 organizatii din Rusia, potrivit ministerului de finante.

UCRAINA

Mama lui Zelenskyy a oferit detalii despre noul ajutor din SUA

Presedintele ucrainean Volodymyr Zelensky a spus ca ii multumeste presedintelui american Joe Biden pentru ajutorul militar suplimentar, dar a spus ca nu va spune in mod specific ce include noul pachet, deoarece nu vrea sa informeze Rusia.

„Aceasta este apararea noastră”, a spus el în discursul sau video pe timp de noapte către natiune. „Cand inamicul nu stie la ce sa se astepte de la noi. Pentru ca nu stiau ce ii astepta dupa 24 februarie”, in ziua in care Rusia a invadat. „Nu stiau ce avem pentru aparare sau cum ne pregatim sa infruntam lovitura.”

Statele Unite ale Americii

Un grup bipartizan de parlamentari americani a cerut joi Indiei sa se pronunte impotriva invaziei ruse a Ucrainei.

Parlamentarii, condusi de Joe Wilson si de indianul-american Ro Khanna, au avut un apel cu reprezentantul principal al Indiei in SUA, Taranjit Singh Sandhu, unde au discutat problema.A apreciat oportunitatea de a se alatura lui Wilson intr-un apel bipartizan cu ambasadorul Sandhu, indemnand India sa se pronunte impotriva tintirii de catre Putin a civililor din Ucraina, a spus Khanna.

SLOVACIA

Slovacia stabileste conditii pentru trimiterea S-300-urilor in Ucraina

Slovacia a declarat joi ca este dispusa sa furnizeze Ucrainei sistemul sau de rachete antiaeriene S-300 de fabricatie rusa, dar numai cu conditia sa primeasca un inlocuitor pentru a evita o bresa de securitate NATO.

„Am fost in discutii cu Statele Unite, cu Ucraina si, de asemenea, cu alte altele cu privire la posibilitatea de a desfasura sau de a trimite cu totul sistemele S-300 ucrainenilor”, a declarat nostru ministru slovac al apararii Jaroslav Nad reporterilor.

„Suntem dispusi sa facem acest lucru cand avem un inlocuitor imediat adecvat”, a adaugat el alaturi de secretarul american al apararii, Lloyd Austin, la Bratislava.

UCRAINA

PayPal le permite clientilor sa trimita bani catre ucraineni

PayPal a declarat joi ca utilizatorii sai vor putea acum sa trimita bani catre ucraineni, atat in tara devastata de razboi, cat si celor care acum sunt refugiati in toata Europa.Anterior, oamenii din Ucraina puteau folosi platforma de plati doar pentru a trimite bani in afara tarii. Ei vor putea acum sa primeasca fonduri, precum si sa faca transferuri in Ucraina si in strainatate.

Este cea mai recenta masura luata de banci si alte companii de servicii financiare care cauta modalitati de ai ajuta pe ucrainenii afectati de invazia Rusiei. PayPal a intrerupt Rusia de la servicii sale saptamana trecuta.

ITALIA

Guvernul Italiei este gata sa limiteze utilizarea software-ului antivirus rusesc in sectorul public in urma invaziei Ucrainei de catre Rusia, temandu-se ca Moscova ar putea deturna programele pentru a pirata site-uri cheie, au spus oficialii.Franco Gabrielli, subsecretarul de stat. pentru securitate, a declarat marti Senatului ca guvernul lucreaza la reguli care sa permita organismelor de stat sa retraga software-ul dezvoltat de Kaspersky Lab cu sediul in Rusia.