Specialistii din domeniu sunt de parere ca restaurantele nu vor putea reveni la situatia dinainte de pandemie. Cu toate ca profiturile par sa creasca, comportamentul clientilor s-a schimbat in ultimii ani, mai ales din cauza faptului ca multi lucreaza de acasa.

Atat in tara, cat si peste hotare, patronii de restaurante se confrunta cu mari probleme cauzate de virsului Covid-19. Printre acestea, se numara si deficitul de personal. Pentru a suplini numarul mic de angajati, multe localuri vor apela la ajutorul tehnologiei.

“Noua normalitate” din industria HoReCa

Expertii sunt de parere ca sunt putine sanse ca restaurantele sa revina la situatia dinainte de pandemie. Acestia sustin ca anul 2022 va reprezenta o noua normalitate pentru acest sector, care depune eforturi pentru a se pune pe picioare.

“ Patronii de restaurant si-au gasit o noua normalitate. Avand in vedere dezvoltarea tehnologiei, schimbarea comportamentului si a preferintelor clientilor, cat si provocarile extraordinare din ultimii doi ani, aceasta industrie are putine sanse de a se intoarce la stadiul dinainte de pandemie” sustine Hudson Riehle

Datorita cererilor mari din partea clientilor, se pare ca vanzarile vor continua sa creasca, iar sumele castigate vor ajunge la 898 bilioane de dolari, in comparatie cu 864 bilioane, castigate in 2019. Cu toate acestea, doar unul din patru patroni de restaurant sunt de parere ca restaurantele lor vor castiga mai mult anul acesta, decat in trecut.

Restaurantele se confrunta cu deficit de personal

Angajarea si pastrarea angajatilor este una dintre problemele principale. Sapte din zece detinatori de restaurante spun ca nu au suficienti angajati si sunt de parere ca va fi o provocare majora in acest an.

Rata de angajabilitate nu isi va reveni in 2022, iar competitia pentru atragerea angajatilor ramane intensa. Expertii estimeaza ca angajarile din industrie vor ajunge la 14.9 milioane de job-uri, ceea ce reprezinta un procentaj mic, in comparatie cu situatia dinainte de pandemie. In America, doar cateva state – Idaho, Montana, North Dakota, Utah si Arizona – au acelasi numar de angajati ca inainte de pandemie

Conform datelor publicate saptamana aceasta, in luna decembrie, rata de demisii din randul hotelier si alimentar ( cea in care sunt incluse si restaurantele) a fost de 10.2%,. Si in lunile dinainte, rata de demisie a fost crescuta.

Patronii, nevoiti sa apeleze la ajutorul tehnologiei

Pentru a suplini deficitul de personal, numerosi patroni de restaurant se indreapta catre tehnologie. 38% dintre clinetii adulti sustin ca nu i-ar deranja ca un robot sa le livreze mancarea comandata de la restaurant. Bucatariile fantoma – care fac doar livrari – raman rare, insa operatorii de servicii rapide estimeaza ca numarul lor sa creasca, in 2022.

Cu toate acestea, rata de angajabilitate este doar una dintre problemele restaurantelor. 9% din patroni sunt de parere ca preturile vor creste in 2022, iar 96% nu se asteapta ca problemele din domeniu sa fie rezolvate in viitorul apropiat

De asemenea, munca de acasa a afectat comportamentul consumatorilor. Astfel, se pare ca 45% dintre persoanele care lucreaza de acasa spun ca ies in oras pentru cina mai rar decat o faceau inainte de pandemie, in timp de 47% dintre acestia spun acelasi lucru despre pranz.