Tu cat de bine stai cu gestiunea finantelor si a economiilor tale? Iar acest lucru se intampla in viata unei persoane cel putin o data in viata. Insa, exista nenumarate solutii pe care le-ai putea integra in stilul tau de viata astfel incat sa devii cel mai bun expert financiar al banilor pe care-i detii luna de luna si nu numai.

Iata 5 pasi care te vor ajuta sa fii mai cumpatat si te vor inspira sa-ti gestionezi banii corespunzator.

Stabileste-ti prioritatile cu fiecare incasare/salariu

Cand te vezi cu o multime de bani in portofel, mintea incepe s-o ia razna si risti sa-ti faci tot felul de planuri care vor face banii sa se piarda mai repede decat te-ai fi asteptat si nu intocmai pe necesitati.

Si stii ca, graba, strica treaba! Ca prin urmare, nu uita ca de fiecare data cand incasezi salariul, bani din alte surse (inclusiv cadouri), sa te asiguri mai presus de toate ca ti-ai acoperit nevoile primare. Iti poti face o lista cu facturile pe care trebuie sa le platesti, imprumuturile la prieteni, vizite la medic si medicamente etc.

Stabileste-ti un fond de investitii sau de economii

Intotdeauna este bine sa ai un fond de economii pus deoparte pentru situatiile dificile si nu numai – poate simti nevoia de o vacanta, vrei sa-ti cumperi o casa sau o masina, fie poate ramai fara job si esti nevoit sa-ti gasesti un loc de munca. De aceea este recomandat sa-ti faci un fond personal pe care sa il folosesti exact atunci cand ai cu adevarat nevoie. Iti poti stabili o suma constanta lunar sau saptamanal pe care sa o adaugi acestui fond de fiecare data cand primesti bani.

Pregateste o lista cu necesitati inainte de a merge la cumparaturi

De cate ori n-ai ajuns la cumparaturi si te-ai intors acasa cu sacosele pline, si ai cheltuit mult mai mult decat te-ai fi asteptat sau fara a detine intocmai lucrurile necesare, de baza?

Metoda listelor la cumparaturi nu este deloc invechita, ci dimpotriva – te poate ajuta sa previi risipa financiara si risipa de alimente.

Compara preturile in mai multe locuri in care sa faci o achizitie definitiva

Acelasi lucru pe care doresti sa-l achizitionezi se poate gasi in mai multe locuri, la preturi diferite. Asa ca nu strica sa arunci un ochi in mai multe magazine si sa compari pretul, astfel incat sa faci achizitia cu cele mai mici implicatii. Diferenta o poti pune la pusculita si sa-ti maresti fondul de economii personale. Pentru a compara preturile, poti folosi si un comparator de preturi online.

Verifica a doua zi daca chiar ai nevoie de anumite lucruri

Unele achizitii sunt dorite in mod intamplator, chiar daca nu ai neaparata nevoie. Iar la acest capitol risti sa pierzi multi bani pentru un simplu moft. Cea mai buna strategie pentru a evita sa faci investitii inutile e sa lasi sa treaca o zi sau chiar o saptamana, pentru a te convinge cu adevarat daca este o necesitate. In acest fel vei avea garantia ca nu vei cheltui bani in van.

Iar daca ti se intampla totusi sa nu ai bani pe moment dar ai o serie de nevoi ce nu pot fi amanate, un credit nebancar cu aprobare rapida poate fi cea mai buna solutie pentru tine. Acesta poate fi aprobat in cateva minute si trimis direct in contul tau, urmand sa returnezi banii imediat dupa ce ti-ai primit salariul sau ai adunat fondurile suficiente in termen 1-12 luni, in functie de metoda aleasa.