Foarte multe persoane adulte se confrunta cu glaucom, o afectiune care provoaca atrofierea nervului optic. Daca aceasta boala nu este tratata la timp, atunci se va agrava in timp, lucru care poate duce chiar si la orbire. Este bine sa previi glaucomul si totodata sa il tratezi corespunzator. Citeste acest articol pentru mai multe informatii utile.

Care sunt cauzele glaucomului

Pentru a intelege cu exactitate care sunt cauzele afectiunii de glaucom, este foarte important sa cunosti cat mai multe despre anatomia ochiului. De asemenea, este important sa stii si cum lichidul intraocular se misca prin ochi, lichid care este produs de corpul ciliar si care este un fel de structura circulara, de dimensiune mica, pozitionat in spatele irisului. Orice fel de intrerupere a acestui lichid, inclusiv unele leziuni ale ochiului, va avea ca si rezultat o crestere semnificativa a tensiunii intraoculare.

Este glaucomul o boala grava?

La inceput nu exista multe riscuri insa netratata, aceasta boala poate duce chiar si la orbire. De fapt, glaucomul reprezinta o cauza extrem de importanta de orbire la nivel mondial. Persoanele cu varste peste 40 de ani sunt cele mai predispuse la aceasta afectiune. Aceasta nu este insa o regula pentru ca sunt si persoane mai tinere care pot face glaucom. Netratarea la timp a acestei boli va duce la pierderea ireversibila a vederii.

Cum iti dai seama ca ai aceasta afectiune

Glaucomul consta in distrugerea progresiva a nervului optic. Odata ce nervul optic este distrus, campul vizual este restrans treptat pana ce in final se ajunge la orbire. Afectiunea aceasta este adeseori silentioasa, fara absolut nici un fel de indicii ori semne prealabile. In cele mai multe dintre cazuri nu exista nici un fel de simptom. In anumite cazuri atunci cand persoanele constata ca a pierdut din acuratetea vederii este mult prea tarziu pentru a mai putea reda acuitatea vizuala de dinaintea instalarii glaucomului.

De ce apare aceasta boala

Cea mai frecventa cauza a aparitiei acestei afectiuni o reprezinta hipertensiunea oculara. Ce inseamna acest lucru? Ei bine, inseamna ca presiunea intraoculara este mult mai mare decat este normal. De asemenea, mai exista si alti factori care duc la instalarea acestei boli. Printre acestia se numara diabetul, bolile cardiovasculare, miopia severa, migrenele frecvente si antecedentele familiale. Chiar si unele traumatisme locale pot duce la aceasta afectiune.

Cum se trateaza glaucomul

Pentru a depista si a preveni aceasta boala, se recomanda examinarile periodice oftalmologice. Aceasta este cea mai buna solutie astfel incat sa stii daca ai aceasta afectiune sau nu si sa o poti depista in stadiu incipient. Controalele periodice ajuta la evaluarea tensiunii oculare. Persoanele care au in familie cazuri de glaucom sunt predispuse la a dezvolta aceasta afectiune. Factorul de risc cel mai important este, fara indoiala, cresterea presiunii intraoculare. Tratamentul ajuta la reducerea avansarii bolii. Totodata, se pot realiza chiar si operatii care sa ajute la refacerea vederii, insa doar in cazul in care boala nu a avansat.

Cum sa ai grija de vederea ta

Indiferent ca este vorba de glaucom sau de alta afectiune oftalmologica, cu siguranta nimanui nu ii place ca vederea sa fie afectata. Din acest motiv, este foarte important sa avem grija de sanatatea noastra de-a lungul timpului si a consumam potasiu si alte alimente care contin vitamine. O vedere buna chiar si la o varsta inaintata este ceva realizabil, insa trebuie sa avem grija de anumite lucruri. Expunerea la TV, calculator si telefon fara ochelari cu protectie nu este recomandata. De asemenea, expunerea la soare nu trebuie sa se faca fara ochelari de soare. Vitaminele si mineralele sunt si ele importante pentru o vedere excelenta chiar si la varsta adulta.