Analistii energetici avertizeaza cu privire la o mai mare volatilitate a pietei gazelor si la preturi mai mari, in timp ce Europa se pregateste pentru un nou sezon de incalzire de iarna. Pietele europene de gaze au fluctuat constant in ultimele luni, din cauza caldurii extreme, a intretinerii la fabricile de gaz si, cel mai recent, a actiunilor industriale la principalele instalatii de gaz natural lichefiat (GNL) din Australia.

Lucratorii de la proiectele de gaze naturale Gorgon si Wheatstone ale gigantului energetic american Chevron din Australia de Vest au intrat in greva dupa o disputa prelungita privind salariul si siguranta locului de munca. Opririle de lucru de pana la 11 ore sunt programate sa continue pana joi, moment in care actiunea este gata sa ajunga la o greva totala de doua saptamani.

In prezent, nu sunt programate alte discutii pentru a rezolva disputa, exacerband temerile ca o oprire prelungita a productiei ar strange aprovizionarea globala.

Australia este un jucator important pe piata globala de GNL – si, desi majoritatea exporturilor sale sunt destinate Japoniei, Chinei si Coreei de Sud, intreruperea grevelor ar putea duce la concurenta Asia si Europa pentru GNL de la alti furnizori.

Pietele de gaze devin din ce in ce mai riscante – preturile la gaze si GNL sunt din ce in ce mai volatile si sunt mult afectate de factori globali.

Pretul gazului din prima luna la hub-ul Dutch Title Transfer Facility (TTF), un reper european pentru tranzactionarea gazelor naturale, s-a tranzactionat cu 1,4% mai mare marti dimineata, la 36,3 euro (38,91 dolari) pe megawatt ora. Contractul TTF a crescut la aproximativ 43 de euro luna trecuta, pe fondul temerilor de greva.

„Frica de un balansoar dezechilibrat al cererii si ofertei de gaz a dominat pietele”, a declarat Ana Maria Jaller-Makarewicz, analist energetic la Institutul pentru Economie Energetica si Analiza Financiara, un think tank din SUA, intr-o nota de cercetare.

Ea a spus ca combinatia dintre consumul mai scazut de gaz si Europa umplerea depozitelor sale inainte de termen a contribuit la prevenirea cresterii vertiginoase a preturilor la gaze pana la varful extraordinar de 340 de euro din vara trecuta.

Cu toate acestea, avand in vedere incertitudinea cu privire la modul in care se va desfasura situatia din Australia, Jaller-Makarewicz a spus ca Europa ar trebui sa se pregateasca pentru o mai mare volatilitate si o crestere a preturilor.

„Pietele de gaze devin din ce in ce mai riscante – preturile gazului si GNL sunt din ce in ce mai volatile si sunt afectate in mare masura de factori globali”, a spus Jaller-Makarewicz.

„Incertitudinea evenimentelor viitoare care ar putea afecta furnizarea de gaze face extrem de dificila prezicerea modului in care oferta si cererea ar putea fi echilibrate si cu cat de mult ar putea escalada preturile. Dupa cum sa vazut in evenimentele de anul trecut din Europa, singura modalitate prin care tarile importatoare pot atenua acest risc este prin reducerea consumului lor intern”, a adaugat ea.

„Foarte volatil”

UE si-a atins obiectivul de a umple instalatiile de stocare a gazelor la o capacitate de 90% cu aproximativ 2 luni si jumatate inainte de termenul limita de 1 noiembrie. Ea lasa blocul intr-o pozitie relativ puternica pentru a face fata cerintelor viitorului sezon de incalzire de iarna.

Cele mai recente date compilate de grupul industrial Gas Infrastructure Europe arata ca nivelurile globale de stocare ale UE sunt in medie de aproape 94% pline.

Agentia Internationala pentru Energie a avertizat insa ca chiar si locurile de stocare complete nu reprezinta „nicio garantie” impotriva conditiilor de pe piata pe timpul iernii.

„Simularile noastre arata ca o iarna rece, impreuna cu oprirea completa a furnizarii de gaze rusesti catre Uniunea Europeana, incepand cu 1 octombrie 2023, ar putea reinnoi cu usurinta volatilitatea preturilor si tensiunile de pe piata”, a spus observatorul global al energiei in raportul sau anual privind piata gazelor. 

Avertismentul AIE vine in timp ce blocul celor 27 de natiuni continua sa renunte la exporturile rusesti de combustibili fosili dupa invazia pe scara larga a Ucrainei de catre Kremlin. Analistii de la firma de consultanta politica Eurasia Group se tem ca sunt posibile „tulburari reale” pe pietele europene, inclusiv intreruperi de iarna in Norvegia si o reducere a gazului rusesc ramas in Europa.

Christyan Malek, seful global al strategiei energetice si seful departamentului de cercetare privind actiunile de petrol si gaze din EMEA la JPMorgan, a declarat ca situatia de pe pietele gazelor este „foarte volatila” si, prin urmare, greu de anticipat.

Malek a spus ca pietele europene de gaze par sa stabileasca preturile atat in ​​zona tampon a Europei care isi ating obiectivul de stocare a gazelor inainte de termen, cat si riscul ca o iarna deosebit de rece sa poata duce la o „crestere masiva” a preturilor pana la sfarsitul anului.

„Ca casa, suntem relativ bajori la preturile gazelor”, a declarat Malek.

“Suntem la 95% stocare pana la sfarsitul anului, avem 50% stocare pana in martie anul viitor. Ce inseamna asta? Inseamna ca avem un tampon destul de bun”, a spus Malek, referindu-se la Europa. umplerea instalatiilor sale de stocare a gazelor.

„Acum, daca devine foarte frig iarna… avem o problema”, a adaugat el.

O noua unitate plutitoare de stocare si regazificare considerata cruciala pentru independenta energetica a Italiei a sosit in Toscana pe 19 martie 2023. Proiectul Golar Tundra este o parte cheie a planului Italiei de a reduce dependenta de gazul rusesc in urma invaziei Ucrainei.

In timp ce analistii au spus ca conditiile volatile ale pietei sunt susceptibile de a mentine anxietatea comerciantilor, unii cred ca grevele din Australia sunt singurul lucru care va mentine preturile sustinute in lunile urmatoare.

Kaushal Ramesh, analist, a declarat ca volatilitatea a revenit pe pietele de gaze dupa inceperea actiunii industriale la principalele fabrici de gaze din Australia.

„Cu toate acestea, impactul potential al grevelor este probabil singurul element optimist pe piata pe termen scurt, avand in vedere ca am intrat acum in sezonul pre-iarna si alti indicatori sunt ursori atat in ​​Europa, cat si in Asia”, a spus Ramesh intr-o cercetare. nota publicata luni.