Actiunile asiatice au scazut pe fondul ingrijorarilor legate de datele descurajatoare privind China, precum si de viitorul economiei SUA. Indicele de referinta al Japoniei Nikkei 225 a scazut cu 1,1% la tranzactionarea de dimineata la 31.879,84. S&P/ASX 200 din Australia a scazut cu 1,4% pana la 7.204,00. Kospi din Coreea de Sud a scazut cu 1,2%, pana la 2.539,48. Hang Seng din Hong Kong a scazut cu 1,2% pana la 18.364,11, iar Shanghai Composite a pierdut 0,7% pana la 3.153,43.

Banca centrala a Noii Zeelande si-a lasat rata dobanzii de referinta neschimbata la 5,5% miercuri. Comitetul de politica monetara al Bancii de Rezerva din Noua Zeelanda a declarat ca rata generala a inflatiei a scazut, dar inflatia de baza a ramas prea ridicata. Comitetul a spus ca va fi nevoie de o perioada prelungita de cheltuieli reduse pentru a reduce presiunea inflationista. Dolarul din Noua Zeelanda a fost putin modificat la stiri, tranzactionandu-se la aproximativ 0,6 USD.

„Un set recent de date economice dezamagitoare din China nu a fost incurajator pentru regiune”, a declarat Yeap Jun Rong, analist de piata.

Clifford Bennett, economist-sef la ACY Securities, considera ca cheltuielile puternice ale consumatorilor din SUA ar putea fi momentane si s-ar epuiza.

„Acest lucru se datoreaza, probabil, in mare masura eforturilor uriase de vanzare care au avut loc atat online de la Amazon, cat si in marile magazine in general. S-ar putea intampla ca tot acest castig din vanzarile cu amanuntul sa dispara complet in august. Amintiti-va, am spus ca acesta ar fi un rezultat puternic, dar posibil ultimul dintre cifrele bune de vanzari cu amanuntul de ceva timp”, a spus el.

Pe Wall Street, S&P 500 a scazut cu 1,2% pentru una dintre cele mai grave scaderi din primavara, dupa ce datele au aratat o scadere in adancime a celei de-a doua economii ca marime din lume. Dow Jones Industrial Average a scazut cu 361 de puncte, sau 1%, iar compozitul Nasdaq a scazut cu 1,1%.

In acest an, se astepta ca economia Chinei sa creasca suficient dupa ce guvernul a eliminat restrictiile anti-COVID pentru a sustine o economie globala slabita de inflatia ridicata. Dar redresarea Chinei a zguduit atat de mult incat a redus in mod neasteptat marti o dobanda cheie si a omis un raport privind cati dintre lucratorii sai mai tineri sunt someri.

Ingrijorarile legate de efectele secundare pentru restul economiei globale cantaresc pe Wall Street, unde stocurile s-au redus deja in august. Retragerea urmareste un gangbusters in primele sapte luni ale anului pe care criticii l-au considerat exagerat.

In SUA, economia a ramas mai rezistenta decat se astepta, in ciuda ratelor mai mari ale dobanzilor. Un raport de marti a aratat ca cresterea vanzarilor la comerciantii cu amanuntul din SUA s-a accelerat in iulie cu mai mult decat se asteptau economistii.

„Vanzarile cu amanuntul din SUA se inregistreaza in avans si o mare parte din acestea se pot datora cardurilor de plata”, a declarat Brian Jacobsen, economist sef la Annex Wealth Management. „Totusi, consumatorul american da putine semne de incetinire.”

Raportul puternic al vanzarilor cu amanuntul ridica sperante ca economia SUA poate continua sa creasca si sa evite o recesiune prevazuta de mult timp. Dar, in dezavantaj pentru piete, ar putea creste si hotararea Rezervei Federale de a mentine ratele dobanzilor ridicate pentru a reduce pe deplin inflatia.

Fed si-a majorat deja rata cheie a dobanzii la cel mai inalt nivel din mai mult de doua decenii. Ratele ridicate functioneaza tragand direct intreaga economie si ranind preturile pentru investitii.

„Cifrele precum cea de astazi fac mai probabil ca ratele sa ramana mai mari pentru mai mult timp, chiar daca Fed nu le va majora luna viitoare”, a declarat Mike Loewengart, seful constructiei de portofoliu de modele la Morgan Stanley Global Investment Office.

Randamentele trezoreriei au crescut initial in urma raportului privind vanzarile cu amanuntul, apropiindu-se de cele mai inalte niveluri de la Marea Recesiune din 2007-2009, inainte de a se zgudui in sus si in jos.

O economie chineza slabita ar putea insemna o cerere mai mica de petrol si alte marfuri. In tranzactionarea cu energie, titeiul de referinta din SUA a pierdut 7 centi, pana la 80,92 dolari pe baril. Pretul barilului de titei american a scazut marti cu 1,52 dolari pana la 80,99 dolari. Titeiul Brent, standardul international, a scazut cu 7 centi, pana la 84,82 dolari pe baril.

Scaderile au insemnat ca stocurile producatorilor de energie au fost printre cei mai mari perdanti in S&P 500. Scaderea cu 2,6% a Exxon Mobil a fost una dintre cele mai mari ponderi ale indicelui.

Bancile s-au scufundat, de asemenea, continuand o cursa dificila de la esecurile importante ale mai multor persoane din primavara, care au fost cauzate partial de ratele ridicate ale dobanzilor.

In total, S&P 500 a scazut cu 51,86 puncte, pana la 4.437,86. Dow-ul a scazut cu 361,24 pana la 34.946,39, iar Nasdaq-ul a scazut cu 157,28 pana la 13.631,05.

Pe piata obligatiunilor, randamentul trezoreriei pe 10 ani a crescut la 4,21% de la 4,20% luni seara. Ajuta la stabilirea ratelor pentru credite ipotecare si alte imprumuturi importante.

Randamentul Trezoreriei pe doi ani, care urmeaza mai indeaproape asteptarile pentru Fed, a scazut la 4,94% de la 4,97%.

In tranzactionarea valutara, dolarul american a scazut la 145,49 yeni japonezi de la 145,57 yeni. Euro a costat 1,0908 USD, in crestere de la 1,0904 USD.