Felul in care a fost organizata manifestarea a facut ca discursurile sa nu aiba un impact deosebit asupra participantilor, singurele discursuri care s-au bucurat de o atentie mai mare fiind, cum era de asteptat, cele ale lui Crin Antonescu si Klaus Iohannis, dar si cel al lui Ludovic Orban.

Singura miza reala a reuniunii – adoptarea unei Rezolutii privind candidatura lui Klaus Iohannis la functia de presedinte al Romaniei – a aparut inca de dimineata, cand parlamentarul Radu Zlati, fost coleg de facultate cu Crin Antonescu, a aparut cu o vesta inscriptionata „Antonescu presedinte. Revolutia bunului simt”. Discutiile pe aceasta tema desfasurate pe holuri au fost alimentate si de o afirmatie facute de Crin Antonescu in timpul discursului sau. „Prietenul meu Klaus Iohannis, spunea ieri intr-o emisiune televizata, cu multa gentilete spunea, despre viitorul meu politic si despre rolul meu in cadrul PNL, ca va fi unul important, inclusiv chiar in campania prezidentiala. Multumesc domnule presedinte interimar. Pot sa fac mai mult”, a spus Antonescu, adaugand insa apoi ca acel „mai mult” pe care-l poate face este sa se așeze langa președintele de onoare Mircea Ionescu Quintus și sa mențina sus standardele impuse tuturor celor care vor conduce PNL.

In discursul tinut in fata Congresului, fostul presedinte al PNL n-a uitat nici de tradare si de tradatori. „Tradatorii iau ochii, pentru ca sunt invitați la televiziuni, se agita, promit, candideaza, inființeaza partide, țin vie flacara liberalismului… Cine tradeaza, inceteaza sa existe. Ești ceva și cand tradezi nu mai exiști„, a spus Antonescu, referindu-se la „tradatorii” din tabara Tariceanu, dar si, poate, la tradarea pe care a suferit-o personal din partea unor lideri de filiale la alegerile europarlamentare, in urma carora a fost nevoit sa demisioneze din fruntea partidului.

Pe de alta parte, in discursul in care „si-a expus proiectul”, Klaus Iohannis s-a referit in extenso la presedintia Romaniei si la felul in care trebuie sa arate viitorul presedinte, devoaland in acest fel ca aceasta este adevarata sa miza.

„Ce presedinte pentru Romania ne dorim, dragi liberali? Eu cred ca ne dorim un presedinte care este echidistant, un presedinte ediator, garant al functionarii eficiente a insttutiilor statului. Noi ne dorim un presedinte care e un model de comportament public si poate acest lucru acum il intelegem foarte, foarte bine”, a spus Iohannis, citat de Mediafax.

„Ne dorim un presedinte care promoveza parteneriatul strategic cu SUA, care intelege care e rolul Romaniei in NATO, care doreste sa dea o voce puternica, sanatoasa, Romaniei in UE, un presedinte preocupat de solidaritatea cu Republica Moldova si cu romanii din diaspora”, a insistat Iohannis asupra profilului viitorului presedinte.

„Eu imi doresc ca PNL sa dea presedintele Romaniei pentru doua mandate. Imi doresc ca PNL sa guverneze cel tarziu incepand din 2016, timp de doua mandate„, a mai spus Iohannis.

Un discurs asteptat cu interes a fost si cel al Noricai Nicolai, pe care unii il anuntau drept „distrugator” si intesat cu atacuri atat la adresa lui Klaus Iohannis, cat si la adresa lui Crin Antonescu.

A fost departe de asa ceva, eurodeputata multumindu-se sa reia ideile privind apartenenta PNL la ALDE si la greseala care se face prin trecerea liberalilor la Partidul Popular European. Norica Nicolai a spus ca e vorba despre o chestiune „de onoare” ramanerea in ALDE.

„Atunci cand o familie politica te sustine pe tine si pe romani atunci cand se spunea ca au dat lovitura de stat si cand aceasta familie te sustine, tu divortezi la televizor?„, a intreba Norica Nicolai.

Aceasta s-a pronuntat si impotriva fuziunii cu PDL, intrebandu-si colegii cum vor putea sta la masa cu oameni precum Roberta Anastase, Gheorghe Flutur sau Emil Boc.

Tot impotriva fuziunii s-a pronuntat si Ioan Ghise, candidat fara sanse la presedintia partidului. Acesta a insistat in discursul de sustinere a candidaturii pe vechea sa marota: Traian Basescu. Ghise a venit pregatit cu citate din declaratiile presedintelui din anul 2005, pe cand Basescu milita pentru fuziunea dintre PDL si PNL.

„Noi il avem presedinte de onoare pe dl Mircea Ionescu Quintus. PSD are presedinte de onoare pe Iiliescu, simbol al comunismului usor reformat. Iar PDL-ul, adevaratul FSN al anilor ’90, are presedinte de onoare, stiti dumneavoastra pe cine: pe cel care reprezinta popularii in Romania, in conducerea popularilor europeni. Ma refer la numitul Basescu Traian„, a spus Ghise, preluand sintagma folosita pe larg de Antena 3.

Un discurs deosebit de apreciat a fost cel al lui Ludovic Orban, unul dintre cei mai iubiti liberali. Desi nici la acest Congres n-a reusit ceea ce si-ar fi dorit (imediat dupa demisia lui Antonescu visa ca va deveni oficial numarul 2 in partid, dar Iohannis a desfiintat functia de prim-vicepresedinte, taindu-i astfel elanul), Orban se poate considera ceea ce in sport s-ar numi „invingatorul moral”. El a primit cele mai multe aplauze dintre toti vorbitorii, atunci cand le-a spus colegilor de partid ca el nu-si doreste un post anume, ci „un loc”.

„Locul pe care eu mi-l doresc este locul din inima voastra”, a afirmat Orban, care a impresionat sala cand a adaugat cu lacrimi in ochi ca „de 24 de ani inima sa bate pentru Partidul National Liberal„.

Pentru a inchide cercul discursurilor, trebuie spus ca de la tribuna a vorbit si Radu Zlati, amicul lui Crin Antonescu despre care aminteam la inceputul materialului. Subiectul abordat a fost, bineinteles, pastrarea lui Antonescu dretp varianta de candidatura la prezidentiale.

„Din multiple considerente, cred ca opțiunea prezidențiabilului Crin Antonescu trebuie sa ramana in atenția noastra, intrucat partidul trebuie sa-și pastreze un second best option, in cazul in care apar accidente de parcurs. Klaus Iohannis are nevoie de Crin Antonescu, iar Crin Antonescu sunt sigur ca va raspunde la chemarea partidului„, a spus Zlati, fara a starni un entuziasm deosebit (e drept ca la acel moment in sala nici nu mai erau prea multi delegati, majoritatea mergand sa-l voteze presedinte al PNL pe Klaus Iohannis).