Formatie romaneasca de muzica jazz latin, salsa, merengue, latino si cumbia, Mandinga s-a infiintat in anul 2002. In formula initiala, printre membri formatiei s-au aflat Elena – solist principal, Alex – trompeta, Chupi – percutie, Bazooke – tobe timbales, Florin – bass, Yach – saxofon, El Nino – congas, Tony – trombon si Omar Secada – pian. Mandinga s-a remarcat de-a lungul timpului prin colaborari cu artisti precum Rafaga, Alex Velea, Inna, Loredana Groza sau Mihaela Radulescu.

In iunie 2003, formatia lanseaza primul album Mandinga “De Corazon”. Doi ani mai tarziu, in martie 2005, in cadrul Targului International Cebit, Mandinga reprezinta Romania pentru FLAMINGO COMPUTERS, la Hannover (Germania). In mai, participa intr-un recital la “Fanta Salsa Fest” la Sofia, Bulgaria, iar in iunie sustine un concert la Belgrad. In luna iulie se lanseaza albumul “Soarele Meu”.

Training in Cuba

Anul 2006 este consacrat unei perioade de training in Cuba. La intoarcerea in tara, formatia opteaza pentru doua soliste vocale, insa fosta membra, Elena Gheorghe, se considera dezavantajata de noua structura si paraseste trupa. Se desfasoara astfel o selectie nationala in cadrul careia, din 400 de candidate, in cadrul unui show televizat, este aleasa Ella.

In luna august este organizat de Asociatia Culturala Mandinga si Han’s Feet Music primul festival latino din Romania in parteneriat cu Ambasada Cubei la Bucuresti si cele mai bune scoli de dans latino din capitala. Printre invitati s-au numarat: Haila, cea mai buna voce feminina cubaneza a momentului (considerata a fi a doua Celia Cruz a lumii),  Luis Vasquez (cel mai bun dansator de salsa din lume, inventatorul stilului modern de dans LA Salsa, coregraf si performer) si Melissa Fernandez (prezentatoare “Special Dance Show”), trupa Chicanos,  invitati din Statele Unite, precum si cei mai buni profesori ai scolilor de dans din capitala.

In iulie 2006, Mandinga lanseaza melodia “Goochi” in colaborare cu Luis Vasquez, promovata pe posturi din Peru, Spania, Chile, Bulgaria, Elvetia, Los Angeles si Romania. Luis Vasquez a declarat despre Mandinga:

“Este o trupa grozava. Am revazut live Mandinga un an mai tarziu si am simtit un salt urias. Sunt incantat de cel mai recent single, `Goochi` si de colaborarea noastra. Mandinga va ajunge foarte departe”.

Trupa apare in serialul “La Urgenta”, difuzat pe postul national de televiziune  in noiembrie 2006, la invitatia regizorului Andrei Zinca. Colaborarile cu lumea filmului continua prin aparitia in comedia americana “Dorm Daze 3″. Cei 12 componenti ai trupei si-au interpretat propriile roluri, fiind membrii orchestrei de salsa Mandinga invitata sa cante la un bal fastuos intr-un castel bantuit de vampiri. In plus, Simona, coregrafa si dansatoarea formatiei, a avut si rolul unei vrajitoare, iubita contelui vampir Radu.

In deschidere pentru RAFAGA

In 2007, Mandinga canta in deschiderea concertului RAFAGA. Totodata, in decursul aceluiasi an, trupa isi continua trainingul in Cuba. Formatia a cantat pe aceeasi scena cu cei mai mari artisti cubanezi, Manolito Simonet y su Trabucco, la Sibiu  in fata a 25.000 de spectatori.

Trupa este cunoscuta datorita propriului brand de organizare a  spectacole si propriul brand de dans, SALSA FEST, respectiv SALSAPHORIA.

In 2009, formatia aniverseaza sapte ani de existenta in cadrul celui mai mare festival de muzica salsa din Romania, SalsaFest. Cea de-a patra editie a festivalului s-a bucurat de un recital Mandinga, o scurta avampremiera a spectacolului “Historia de un amor”.  Show-ul desfasurat la Sala Palatului a avut-o ca invitat special pe Mihaela Radulescu, vedeta interpretand rolul de povestitor in cadrul acestui proiect inedit. Spectacolul Mandinga – “Historia de un Amor” a fost structurat in trei episoade sub forma unei seducatoare povesti de iubire ce porneste din Cuba anilor ’60, trece prin Miami anilor ’80, si  sfarseste chiar in Bucuresti-ul zilelor noastre.

In 2012, Mandinga convinge publicul roman in cadrul selectiei nationale pentru Eurovision. Reprezentantii tarii noastre se numara printre favoritele anului acesta. Formatia este cotata cu una dintre primele sanse la castigarea consursului european. Intrebati pe cine considera cel mai mare rival, componentii trupei au declarat:

“Nu ne temem decat de problemele tehnice acum, in rest avem incredere in noi ca putem sa-i facem mandri pe romani ca au ales Mandinga sa-i reprezinte la Eurovision. Noi ne-am propus ca obiectiv sa clasam Romania intre primele cinci tari participante”.