Timp de un deceniu, Aragon a avut stiuca la Bruxelles, cu prezenta a doi europarlamentari: Ines Ayala (PSOE) si Veronica Lope (PP). Acum, cand isi iau ramas-bun de la Parlamentul European, recunosc ca UE „inca digera o legislatura dificila”, cu consecintele crizei si ale politicii de austeritate inca in joc, cu un „Brexit” pe cat de etern, pe atat de volatil, un decalaj intre tari asa cum nu se mai vedea de decenii si nevoia de a face fata unei noi revolutii industriale, de a realiza tranzitia de la un sistem bazat pe combustibili fosili intr-o economie durabila. „Noua legislatura va avea ocazia sa construiasca punti, sa schimbe politicile si sa creeze, din nou, un sentiment de unitate”.

Acesta poate fi legislatura, pentru prima data din 1986, in care Aragonul nu are nici un eurodeputat. Vor ramane, in aer, probleme importante care afecteaza Comunitatea, precum lupta impotriva depopularii (pentru a obtine acelasi ajutor ca si tarile nordice), finantarea coridorului Cantabrico-Mediteranean sau redeschiderea Canfrancului. Ar fi nevoie de multe carambole pentru ca socialista Isabel Garcia sa intre in Parlamentul European, din moment ce este pe locul 20. O alta aragoneza, Diana Sanchez, se afla pe locul 28 pe listele Podemos.

„Vom lucra si din Aragon sau de la Guvern la Madrid. Important este sa lucram impreuna”, spune Lope, care se afla de doua mandate la Bruxelles, unde a ajuns in 1999, dupa perioada petrecuta la Consiliul municipal din Zaragoza . In calitate de europarlamentar, a facut parte din Comisia pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale. La randul ei, Ines Ayala este legata de grupul socialist de la Bruxelles din 1993 si pana acum era considerata a saptea cea mai influenta personalitate politica din Camera si a avut realizari importante in cadrul Comitetului de transport. Acum, este timpul ca ei sa-si lase echipamentul si sa aiba incredere ca noii europarlamentari din alte comunitati vor face ecou cererilor venite din Aragon. „Adevarul este ca fiecare europarlamentar lucreaza pentru toata Spania, cu exceptia partidelor nationaliste, nimeni nu incearca sa excluda o alta comunitate -spune Ayala-. Dar este adevarat ca a avea pe cineva din Aragon iti permite sa aduci in discutie subiecte care, altfel, ar putea ramane in urma. Dar nu totul este pierdut, pentru ca tinem legatura cu colegii nostri de acolo si, daca este cazul, putem vorbi cu ei si ii anuntam cand este o problema importanta”.

Ce europarlamentari a avut Aragon pana acum?

Vocea lui Aragon in Parlamentul European a fost auzita din 1986 cu diferiti europarlamentari. Bernardo Bayona (PSOE ) a fost la Bruxelles intre 1986 si 1987. A fost unul dintre primii membri ai Parlamentului European si a facut parte din Comisia pentru educatie si cultura. Mateo Sierra (PSOE) a fost din 1986 pana in 1994 in Comisia pentru agricultura, politica regionala si bugete. El a fost unul dintre cei mai activi europarlamentari in materie de agricultura si a gestionat multe dintre ajutoarele PAC care au ajuns in Aragon. Joaquin Siso (PP) a participat, intre 1989 si 1999, la Comisia de transport si la Comisia pentru afaceri economice. El a promovat axa Nord-Sud, a facut ca Spania sa-si extinda fondurile de coeziune si a negociat ajutor financiar pe diverse probleme pentru Aragon.

Antonio Gonzalez Trivino (PSOE) a fost din 1994 pana in 1999. A fost membru al comisiilor de mediu, sanatate publica si protectia consumatorilor si transport si turism. Maria Antonia Aviles (PP) a fost in Parlamentul European din 1999 pana in 2004, in comisiile pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale, drepturile femeii si egalitatea de sanse, delegatia pentru relatiile cu Consiliul legislativ palestinian si controlul bugetului.

Juan Manuel Ferrandez (PAR) a fost intre 2003 si 2004, cand a participat la Comisia pentru politica regionala si transport, din care a lucrat in echipele retelei transeuropene si la includerea imbatranirii si depopularii pentru distribuirea fondurilor europene in Aragon. Luisa Fernanda Rudi (PP) a fost membru, intre 2004 si 2008, al Pietei Interne, al Industriei, Cercetarii si Energiei si al Comertului International. El a lucrat la transformarea Trecerii Centrale intr-un obiectiv prioritar si imbunatatirea infrastructurilor transpireniene. In 2004, Ines Ayala, care a facut parte din Comisia de control bugetar si din Comisia pentru transport si turism, s-a alaturat, iar in 2009, Veronica Lope. Tot aragonezul Pablo Echenique (Podemos) a fost ales europarlamentar la alegerile din 2014, dar dupa ce a renuntat la actul sau de europarlamentar, a fost ales deputat in Cortes de Aragon, functie pe care a detinut-o pana in iunie 2017.

Fara lobby sau ananas

In opinia Natividad Fernandez Sola, profesor de Drept International Public si Relatii Internationale la Universitatea din Zaragoza si in prezent titulara a Catedrei Printul Asturiei la Universitatea Georgetown (Statele Unite), ea admite ca, daca fondurile sunt indeplinite si Aragonul este ramas fara reprezentare in Parlamentul European «va fi o veste proasta. Teoretic, europarlamentarii nu sunt acolo pentru a apara interesele regionale, dar este adevarat ca atunci cand avem vocea lor la Bruxelles, impactul este pozitiv. In prezent, Parlamentul European este colegislator si un europarlamentar poate face lobby si apasati pe probleme care ii preocupa pe cetatenii aragonezi. Pierdem acum posibilitatea de a face ananas si de a presa”. Comitetul Regiunilor exista la Bruxelles, unde Aragon are un reprezentant, „dar este inca o camera consultativa, fara putere de decizie”.

In plus, aceasta legislatura viitoare nu va fi usoara. Fernandez Sola se teme ca „cresterea populistilor eurosceptici va multiplica mesajele negative venite de la Uniunea Europeana, ceea ce ar putea duce la o mai mare dezafectie din partea cetatenilor”. Si ajungem la o legislatura care a fost una dintre cele mai complicate din istoria de 60 de ani a Uniunii Europene. „A fost traumatizant”, recunoaste Ines Ayala, care a fost intotdeauna foarte sincera atunci cand a evaluat politica comunitara. Casatorita cu un german, ea nu ezita sa critice tara teutona, „care are nevoie de un bloc pentru a-si infrana unele dorinte si de aceea plecarea Regatului Unit ar fi o mare pierdere, intrucat era singura natiune care putea vorbeste despre tine nemtilor si aminteste-le de cateva momente din istoria lor». Daca Marea Britanie pleaca, exporturile aragoneze vor avea de suferit. In 2017, acestea s-au ridicat la 755,9 milioane de euro fata de 960,6 in 2007, cu 21,3% mai putin. Si aceasta scadere a fost accentuata de la referendumul din 2016. Aragon vinde masini pe piata britanica (70% din vanzari si un volum de 693 milioane de euro pe an), echipamente electrice (5,4%) si utilaje (4,8%). Intre fructe, bauturi si produse lactate, se insumeaza aproape 70 de milioane care ar putea fi afectate de un cost mai mare al vanzarilor lor pe aceasta piata.

Socialistul leaga „Brexitul” de o alta fragmentare care a avut loc in UE si care a trecut poate mai neobservata in Spania, dar ale carei consecinte se observa in tensiunile dintre tari. „Extinderea spre Est nu s-a produs la fel de lin pe cat se credea, este inca una dintre acele digestii grele pe care le acumuleaza UE. Criza a venit la cativa ani dupa intrarea majoritatii acestor tari, iar doctrinele si conditiile impuse noilor membri nu au fost egalate de dezvoltarea sociala si economica. In consecinta, a existat o reactie nationalista si populista”. Acesta ar fi cazul figurii lui Viktor Orban in Ungaria, Viorica Dancila in Romania sau Jaroslaw Kaczynski in Polonia. De altfel, Partidul Popular European s-a gandit sa scoata Fidesz-ul lui Orban din randurile sale, iar Partidul Socialist European a discutat si el sa faca acelasi lucru cu socialistul roman. „Si toate aceste tensiuni, atitudini si inca o data, neincrederea s-au creat intre tari, de data aceasta intre Occident si Est – continua Ayala – Si pentru UE este o zona sensibila, pentru ca inca poti simti influenta rusa in aceste tari, pe care le-ar putea considera mai bine in afara Uniunii Europene. Prin urmare, ceea ce se intampla cu „Brexit” poate influenta alte tari ale Uniunii.

Imigratia si frontierele

Sosirea refugiatilor din razboiul din Siria si cresterea presiunii migratorii este una dintre cauzele, considera europarlamentarii, a ascensiunii acestui discurs extremist. Ines Ayala considera ca urmatoarea legislatura a UE trebuie sa-si demonstreze inca o data solidaritatea fata de noii veniti. „Cei care procedeaza cu o viza sau cu o cerere de azil trebuie sa gaseasca o cale potrivita, fara umilire. Pentru ca nu este o problema a Estului, a Nordului, a Sudului…, ci afecteaza intreaga Europa». Si coincide cu opinia lui Lope de influentare a cooperarii pentru dezvoltare, „pentru ca este important sa mentinem fondurile pentru a crea oportunitati economice in tarile de origine”.Problema imigratiei poate avea daune colaterale in Aragon daca UE va mentine o politica de austeritate in bugetele din 2021 pana in 2028, „pentru ca exista riscul ca un sfant sa fie dezbracat pentru a se imbraca pe altul”, adauga socialistul. Acesti bani sa fie luati de la Politica Agrara Comunitara (PAC) pentru a plati acel politist de frontiera. 

De altfel, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, a avertizat in urma cu cateva luni despre posibilitatea reducerii bugetului PAC cu 30%, ceea ce ar afecta semnificativ fermierii si fermierii aragonezi. Comunitatea primeste anual pana la 500 de milioane de ajutoare directe cu PAC si se estimeaza ca zona rurala aragoneza ar putea pierde pana la 10% din venitul agricol actual.

Energie si depopulare

In opinia Ines Ayala, „poate una dintre cele mai mari provocari pentru UE in urmatoarea legislatura va fi mediul, acea tranzitie economica catre un sistem durabil. Mai mult decat o cerere a cetateanului, este o nevoie sociala care are deja consecinte agricole si de sanatate. Si asta in Aragon deja percepem, deoarece culturile au tot mai multe probleme in sud si se deplaseaza spre nord». „Influentarea politicilor de mediu aduce beneficii tuturor cetatenilor si reprezinta progres pentru UE”, adauga Veronica Lope.

Aceasta transformare s-a simtit deja in Aragon odata cu anuntul inchiderii in 2020 a centralelor termice in cadrul politicilor energetice durabile. Din Aragon, DGA lucreaza pentru a prezenta proiecte in domeniul inovatiei, formarii si economiei circulare, astfel incat acestea sa fie incluse in planul bugetar al UE 2021-2027, dar, asa cum a spus Natividad Fernandez Sola, nu mai exista ananas la Bruxelles. In plus, se asteapta un impuls al politicilor impotriva depopularii (strans legat in cazul Teruel de inchiderea termicelor) si in care Aragonul lupta pentru a obtine aceleasi fonduri de care se bucura in prezent tarile nordice.

Octombrie pare a fi o luna cheie pentru Uniunea Europeana, cand incepe sa fie negociat noul buget pentru urmatorii sapte ani. Trebuie sa fie generos cu articole cheie pentru Aragon: depopularea, agricultura, tranzitia ecologica, precum si transportul. Pentru ca mai trebuie promovate axe importante precum Cantabrico-Mediteranean sau Canfranc. Atat Lope, cat si Ayala au incredere ca colegii lor de la Bruxelles vor mentine impulsul si vor raspunde nevoilor Aragonului. „Am lucrat impreuna de multi ani si am lasat multe planuri incepute acolo. Acum, vom incerca sa-i facem pe toti sa mearga mai departe.”