Pe masura cerazboiul dintre Ucraina si Rusia continua dupa ce Moscova si-a trimis trupelein tara sa vecina, mai multe tari din intreaga lume trimit un ajutor militarpentru Kiev. Potrivit Ministerului Sanatatii din Ucraina, conflictul a ucis maimult de 350 de civili de la inceputul invaziei Rusiei.

Agentia derefugiati a ONU considera, de asemenea, ca cel putin 368.000 de persoane aufugit din Ucraina catre tarile invecinate, mai ales in Polonia. Deci, care taritrimit asistenta militara pentru Ucraina?

Statele Unite

La 25 februarie,presedintele Joe Biden a instruit Departamentul de Stat sa elibereze o valoaresuplimentara de 350 de milioane de dolari din stocurile americane in Ucraina. Intr-unmemorandum la secretarul de stat Antony Blinken, Biden a cerut ca 350 milioanede dolari sa fie alocate prin intermediul Legii de Asistenta Externa pentruapararea Ucrainei.

Pentagonul aspus ca armele au inclus anti-armura, arme de calibru mic, armura corporala sidiverse munitii in sprijinul aparatorilor de frontiera din Ucraina. Un purtatorde cuvant al Departamentului de Stat a declarat ca sistemele anti-aeriene aufost, de asemenea, incluse in material.

UniuneaEuropeana

Pentru primadata in istoria sa, UE finanteaza achizitionarea si livrarea de arme dupa celiderii sunt de acord sa transporte arme in valoare de 450 de milioane de euro(502 milioane de dolari) catre Kiev.

Regatul Unit

In lunaianuarie, secretarul apararii, Ben Wallace, a declarat ca Marea Britanie a”luat decizia de a furniza Ucrainei sisteme de arme defensiveanti-armura”. Miercuri, Downing Street a promis sprijinul militar pentruUcraina, inclusiv arme defensive letale.

“Avand invedere situatia din ce in ce mai delicata, Regatul Unit va oferi in curand unsprijin militar Ucrainei”, a declarat Prim-ministrul Boris Johnson.”Acesta va include ajutor extrem de important sub forma de arme defensivesi ajutor non-letal”.

Franta

Franta, care atrimis deja ajutor, trimite mai multe echipamente militare, precum sicombustibil. Paris a declarat ca a actionat la cererile anterioare ucrainenepentru anti-avioane si arme digitale defensive.

Olanda

Olanda vafurniza rachete de aparare aeriana si sisteme anti-tank in Ucraina. Guvernulolandez a fost de acord cu o cerere ucraineana de a furniza rapid 200 derachete de aparare Stinger si 50 de arme anti-rezervoare de 50″PANZERFAUST 3″ cu 400 de rachete.

Germania

Germania vafurniza Ucrainei 1.000 de arme antitanc si 500 de rachete de suprafata de laBundeswehr pentru apararea impotriva Rusiei. Este o trecere majora de lapolitica de lunga durata a exporturilor de arme de interzicere catre o zona deconflict.

“Invaziarusa a Ucrainei marcheaza un punct de cotitura. Este datoria noastra sa facemtot posibilul pentru a sustine Ucraina in apararea impotriva armateiinvadatoare a lui Putin, a declarat sambata cancelarul german Olaf Scholz.

Canada

Ottawa trimitearme militare letale Ucrainei si imprumut Kievul cu jumatate de miliard dedolari canadieni (394 milioane de dolari) pentru a o ajuta sa se apere.

Belgia

Belgia declaraca va furniza Ucrainei 3000 de pusti automate si 200 de arme antitanc, precumsi 3,800 de tone de combustibil.