Obiceiurile consumatorilor s-au schimbat in online. Acum si-au asumat un rol mai activ si fiecare client are nevoi specifice, asa ca marketingul trebuie personalizat. In acest sens, trigger marketingul a devenit principala tehnica de a oferi fiecaruia ceea ce cauta si la momentul potrivit. Cum? Prin email.

Cu siguranta ai primit un email de la un brand de ziua ta sau cand ai facut o achizitie. Aceste actiuni simple sunt incluse in trigger marketing sau triggered email marketing si, desi poate parea ca este vorba doar de trimiterea de email-uri catre baza de date a clientilor, in spatele acestei tehnici se afla o strategie complexa.

Definirea declansatorului de marketing

Ce este marketingul declansator? Sunt actiuni de marketing personalizate, nu masive ca cele traditionale. Vorbim despre trimiterea de mesaje directe care sunt trimise clientilor in mod automat dupa ce au efectuat un anumit tip de tranzactie (cum ar fi inregistrarea sau achizitia) sau cu ocazia unei date sau evenimente relevante.

In acest fel, marketingul prin e-mail declansat ne permite sa convertim clientii potentiali in clienti activi sau clienti fideli si chiar sa recuperam acei clienti pe care i-am pierdut pe parcursul intregului proces. Aceasta tehnica poate fi integrata pe tot parcursul ciclului de viata al clientului, nu doar in momentul precis al vanzarii online.

Clientul este regele si, prin urmare, trimiterea tuturor aceleasi informatii despre produsele sau serviciile noastre nu mai are sens. Trigger marketing va ofera oportunitatea de a informa sau de a oferi promotii si, de asemenea, de a adauga valoare clientilor prin mesaje contextualizate bazate pe gusturile si dorintele acestora. In acest fel reusim sa provocam un impact mai mare asupra lor si sa le introducem in palnia de cumparare.

Cum sa creati o strategie de marketing prin e-mail declansata

Obtinerea inregistrarii potentialilor dvs. consumatori pe web si achizitia ulterioara este obiectivul multor marci. Totusi, acestia fac greseala de a nu avea grija de relatia cu clientii pe tot parcursul procesului si mai ales dupa prima achizitie. De ce investim atat de mult timp in campanii de marketing si publicitate daca nu profitam de asta mai tarziu?

Datorita declansarii marketingului, putem insoti toti clientii in diferitele faze ale procesului de achizitie si ale ciclului sau de viata. Cand cream o strategie de e-mail tiggered, trebuie sa participam la aceste etape:

  • Bine ati venit. Daca facem ca un client sa se inregistreze, trebuie sa il primim asa cum merita. In acest prim contact trebuie sa incepem o conversatie si sa ne cunoastem. Pe langa faptul ca va multumim pentru inregistrare, vom profita de ocazie pentru a va transmite informatii despre brand sau despre preferintele dumneavoastra dintre produsele noastre (aceste informatii pot fi obtinute printr-un mic sondaj in formularul de inregistrare). Acordarea unei reduceri de bun venit sau a unei promotii este, de asemenea, o idee buna!

  • Primele contacte. Odata inregistrat, lucrul obisnuit este ca utilizatorul sa navigheze pe site-ul nostru. Trebuie sa analizam orice date pe care le lasati, precum si care au fost preferintele dumneavoastra. Prin analiza comportamentala va putem trimite ulterior e-mailuri personalizate cu sfaturi, produse, oferte si alte date conexe.

  • Cumparare. Cand un utilizator face o achizitie online, acesta asteapta o confirmare a achizitiei si care vor fi urmatorii pasi (urmarirea comenzii, data sau locul colectarii…) Trebuie sa fii instantaneu si sa le trimiti aceste informatii. si le multumim pentru achizitie. Ulterior va putem trimite un sondaj pentru a valida calitatea serviciului de achizitie.

  • Loialitate. De ce sa ramaneti intr-o singura achizitie? Trigger Marketing va permite sa convertiti clientii punctuali in cei fideli. Pentru aceasta, la cateva saptamani de la prima achizitie, va putem trimite informatii despre produse complementare celui pe care l-ati cumparat, articole cu sfaturi despre produsele respective, promotii… Va putem oferi si un cadou, cum ar fi carti electronice valoroase atunci cand faceti o tranzactie.

  • Reactivarea utilizatorilor. Sigur sunt utilizatori care s-au inregistrat dar nu au facut nicio achizitie sau sunt practic inactivi. Pentru a-i incuraja sa revina, putem profita de sarbatoarea zilei de nastere sau de alte evenimente pentru a le oferi reduceri, reduceri si oferte exclusive care servesc drept carlig.

De ce ar trebui sa pariez pe trigger marketing? Daca trigger marketingul se caracterizeaza prin ceva, este prin oferirea de beneficii in doua directii: atat pentru brand, cat si pentru client.

Daca diversele scenarii sunt bine definite, si intrucat este un proces automatizat, compania va capata agilitate si va trebui sa investeasca mai putin timp in captarea atentiei potentialilor consumatori sau in ciclul de viata al clientilor. In plus, comunicarea se imbunatateste si ne permite sa ne adresam clientilor unul cate unul.

Solutiile CRM (Customer Relationship Management) va permit sa gestionati cu usurinta actiunile de marketing declansatoare, deoarece va permit sa segmentati clientii si sa creati grupuri de utilizatori in functie de comportamentul sau caracteristicile acestora.

La randul lor, clientii nu mai au chef si pretuiesc tratamentul direct si personalizat . Primind doar informatii despre ceea ce le place sau care le intereseaza cel mai mult, gradul de satisfactie este mai mare, iar intentia de cumparare creste. In plus, combinand aceasta strategie cu altele, cum ar fi marketingul de continut, utilizatorii primesc valoare adaugata dincolo de informatiile corporative.