In Marea Britanie, duminica seara de la 8 nu este emisiune mai interesanta pentru britanicul middle-aged decat Top Gear, nimic altceva nu combina mai bine tehnica, umorul, cinematografia de calitate, o serie de supermasini si evident cel mai acid si mai guraliv jurnalist auto din lume: Jeremy Clarkson. Daca nu stiati, emisiunea asta are peste 350 de milioane de telespectatori in intreaga lume si mai bine de 5 milioane o urmaresc duminica seara in Marea Britanie.

In aceasta emisiune gasim cele mai diferite si mai influente personaje din industria auto. Pe de o parte “gorila” Clarkson, care a ucis vanzarile lui Opel in urma unor remarci aduse modelului Vectra, apoi il avem pe simpaticul, scundul si efervescentul Hammond, poreclit “Hamster”, care este intotdeauna in cautarea unor noi, dubioase si foarte periculoase secvente cu care sa atraga lumea in fata televizorului, de la sarituri cu autobuzul peste un sir de motociclete, la jocul de “castane” cu rulote si la condusul unui dragster cu motor cu reactie care l-a bagat in spital pentru mai bine de o luna si care era sa il omoare. Pe langa acesti doi indivizi foarte agitati si care se cearta intotdeauna il gasim pe calmul, stilatul si foarte pedantul James May, poreclit “Capitain Slow” dupa ce nu a reusit sa castige aproape nici un concurs organizat intre prezentatori care implica viteza si pentru ca refuza sa alerge la televizor. Este exact opusul lui Hammond cand vine vorba de agitatie si opusul lui Clarkson cand vine vorba de condusul unei masini foarte repede strigand “POWERRRRR!”. Astfel avem cel mai colorat trio de prezentatori de televiziune, dar foarte unit si foarte potrivit. Unii spun ca trei prezentatori intr-o emisiune inseamna o gramada prea mare de oameni, dar cei trei se potrivesc si se completeaza de fiecare data.

Emisunea are o gramada de informatii interesante, tratate de cei trei cu un stil foarte diferit de orice altceva prezent pe piata emisiunilor auto din lume. Daca mai luam in considerare si faptul ca a castigat un Emmy pentru cea mai buna emisunea de televiziune fara scenariu putem intelege cat de buna este.

Unele reportaje sunt tratate cu un umor exagerat iar unele cu o seriozitate care l-ar face gelos si pe Eugen Ovidiu Balan. CU toate acestea, nu va veti plictisi niciodata de emisiune. Chiar daca prezentatorii folosesc un limbaj destul de dur, plin de injuratoruri si cuvinte grele, emisiunea nu este castrata de BBC. Intotdeauna se folosesc metafore si comparatii nemaiintalnite, dar care reflecta starea de spirit si senzatia oferita de respectiva masina si care il face pe telespectator sa stie exact la ceea ce sa se astepte cand isi va cumpara respectiva masina sau poate doar sa il ajute sa isi imagineze cum ar fi sa conduca o supermasina.

Publicul prezent la filmari participa activ la crearea emisiunii interactionand cu prezentatorii cand acestia o cer, dar nici ei nu scapa de comentariile acide ale lui Clarkson care nu iarta nimic la barbati, de la barba la pantalorii in culori de camuflaj. Deseori gaseste un spectator despre care sa spuna ca e imbracat prost, chiar daca el insusi a fost declarat barbatul cel mai prost imbracat din Anglia.Pana acum emisiunea a avut 8 sezoane si trebuia sa aiba al noualea sezon de la inceputul lui octombrie dar a fost amanat pana la refacerea totala a lui Richard Hammond in urma accidentului in care conducea un dragster cu motor cu reactie si care l-a redus pentru cateva zile la statutul de leguma.

Nu prea stim cum o sa arate seria a 9-a dar stim cum arata seria a 8-a. Dupa ce in seriile precedente au organizat intreceri intre masina si avion, barca si tren, incercand sa demonstreze ca masina este cel mai bun mijloc de transport pe care omul il are disponibil, au testat cele mai tari supermasini de la Ferrari Enzo la Porsche Carrera GT, in seria a 8-a avem o gramada de competitii intre prezentatori care incearca sa afle “Cat de greu poate fi sa…”, multe masini noi testate in cel mai original mod si vedete care se intrec pe pista de testare “Top Gear” in noua masina normala. La capitolul “Cat de greu poate fi sa…”, aflam cat de greu poate si sa transformi un Renault Espace intr-o decapotabila, cat de greu e sa faci o emisiune de radio, cat de greu e sa faci o masina amfibie, cat de greu e sa construiesti un kit-car si cat de greu poate fi sa fii sofer de duba. In urma acestei serii, aflam ca multe din chestiile astea sun foarte foarte greu de facut iar uneori urmarile sunt teribile. Pe langa tentativele astea mai gasim teste cu cele mai noi supermasini, vedem cum James May invata sa conduca repede si vedem ce inseamna Parkour.

Chiar daca aceasta tema – “Cat de greu poate fi sa…” – devine usor suparatoare, este totusi o alternativa la emisiunile de prost gust de la aceeasi ora. Multi au spus ca emisiunea a devenit extrem de comerciala si in cautare de cat mai multa audienta cu aceste sectiuni iesite din comun, dar eu spun ca acolo veti gasi cele mai amuzante si uneori mai idioate idei pe care le pot avea 3 indivizi aproape de batranete care au voie sa apara la televizor. Nu va exista episod la care sa nu radeti cel putin 10 minute.Cel mai probail veti vedea versiunea jumulita de BBC si redusa la o jumatate de ora de BBC pentru BBC World in care segmentele sunt destul de prost puse laolalta si trecerile dintre segmente sunt cel putin ciudate daca nu chiar suparatoare. Daca aveti posibilitatea incercati sa vedeti versiunea completa care nu este in nici un caz placuta de vegetarieni sau de Greenpeace.