Reprezentantii companiilor Hyundai si Daewoo s-au intalnit astazi cu oficialitatile din Cluj cu care au discutat posibilitatea realizarii unor investitii coreene in acest judet. Primarul orasului Cluj- Napoca, Radu Moisin, a declarat ca strainii s-au aratat interesati de mai multe domenii de activitate in care ar dori sa se implice. Este vorba despre sectorul aparaturii medicale de inalta tehnologie, despre infrastructura, dar si despre energia regenerabila.

Exista insa si cateva probleme pe care posibilii investitori le-au ridicat, iar cea mai importanta face referire la realizarea unei conexiuni intre judetul Cluj si Portul Constanta, prin intermediul unei autostrazi. Moisin a precizat ca vizita de astazi a fost una cu scop informativ, cele doua companii dorind sa afle ce oportunitati de afaceri ofera aceasta regiune a Romaniei.

Nu este pentru prima data cand se discuta despre posibilitatea ca cele doua firme sud- coreene sa puna tara noastra pe harta investitiilor mari. Anul trecut, o puternica delegatie a oamenilor de afaceri din acesta tara a venit la Bucuresti unde s-au purtat discutii cu reprezentantii mai multor ministere. Si din grupul respectiv au facut parte Hyundai si Daewoo, dar si GS Engineering Construction.

Romania este atractiva pentru sud-coreeni

Datele de la Registrul Comertului arata ca in Romania opereaza 185 de societati comerciale cu capital sud-coreean. In 2011, volumul total al investitiilor sud-coreene in tara noastra a atins valoarea de aproximativ 90 de milioane dolari. Sunt insa mult mai multe proiecte dezvoltate de afaceristi sud-coreeni, dar care figureaza in statistici ca fiind investitii germane sau norvegiene. In aceasta categorie se incadreaza si business-ul Samsung la Oteluri Targoviste sau STX la santierele navale Braila si Tulcea.

Si alte companii s-au aratat interesate de Romania. Korea Gas Technology Corporation si-a exprimat intentia de a investi in realizarea terminalului de LNG din Portul Constanta, care va deveni parte integranta a proiectului AGRI. Si firma Korea Electric Power Corporation vizeaza mai multe proiecte pe plaiuri mioritice, printre care Termocentrala Bucuresti de 300 MW, reabilitarea unitatilor 1 si 2 de la CET Iasi si a unitatii 6 de la centrala Turceni.

Grupul industrial Hyosung este dornic sa intre in productia si exportul de airbaguri, materiale textile pentru ranforsare anvelope, cu o investitie posibila de aproximativ 100 de milioane de dolari, in timp ce  Samsung este interesat de investitii intr-o fabrica de autobuze pe baza de gaz natural lichefiat cu o capacitate de productie de 200-300 de unitati pe an. Ultima dintre companii vrea sa se implice si intr-un centru medical pentru diagnostic si tratament, sub numele „Samsung Medical Center”.