Dupa finalizarea lucrarilor la fundatie la prima cladire Hermes Business Campus de langa statia de metrou Pipera, lucrarile la suprafata au fost amanate pana la revenirea pietei imobiliare, a anuntat dezvoltatorul belgian Atenor Group.

Hermes Business Campus este primul proiect imobiliar pe care belgienii de la Atenor si-au propus sa-l ridice in Romania. Problema a fost ca terenul de 1,5 hectare al fabricii Electronica a fost cumparat chiar in 2008, pe varf de pret.

Afacerea Atenor este in general aceea de dezvoltare si apoi vanzare. Cum terenul a fost cumparat la preturile din 2008, dupa amanarea inceperii lucrarilor din cauza crizei, nici macar revanzarea terenului nu mai era o afacere, cu atat mai putin cladirile… inexistente.

Belgienii au inceput totusi lucrarile la fundatie in vara anului 2010, cand existau semne (mai mult speculatii) prin piata conform carora imobiliarul isi revine.

Am amanat lansarea constructiei la structura de deasupra solului, in asteptarea unor semnale evidente de redresare a pietei imobiliare de birouri”, indica belgienii in raportul financiar anual.

E clar ca semnalele de revenire a pietei din 2010, cand au decis inceperea lucrarilor la fundatia primei faze, nu au fost suficient de… clare.

Complexul de pe o parte a terenului fabricii Electronica a fost proiectat pentru o suprafata inchiriabila de 78.000 mp si 14 niveluri, dintre care patru subterane.

Proiectul a fost gandit a fi construit in mai multe faze. Prima faza, la care constructia a inceput in iunie 2010 cu fundatia, a fost gandit pentru o suprafata 20.000 mp.

Lucrarile la prima faza au fost promise spre finalizare in acest an. Asta dupa ce doar in fundatie belgienii au anuntat investitii de 5 milioane de euro.

Fundatia primei faze a inceput cu realizarea lucrarilor geotehnice si cu executarea fundatiei prin excavare in sistem top-down, pentru nivelurile trei si patru subterane.

Belgienii au finalizat mai multe proiecte imobiliare in Belgia, Luxemburg si Ungaria. Atenor a avut la finele anului trecut active evaluate la 278,4 milioane de euro, in crestere usoara de la 270,1 milioane de euro in decembrie 2010.

Profitul grupului a crescut anul trecut ca urmare a unor vanzari de cladiri de birouri si a ajuns la 11,32 milioane de euro, de la pierderea de 1,6 milioane de euro in 2010.