Romanul lui Dan Brown a fost un adevarat succes nu doar datorita fictiunii, ci si datorita dezvaluirilor. ” Codul lui da Vinci” i-a intrigat pe unii si i-a uimit pe multi altii. Astfel oamenii s-au impartit in doua tabere: cei ce considera toate relatarile din roman erezii si cei care si-au reanalizat intreaga credinta. In randurile ce urmeaza nu incerc sa influentez pe nimeni. Credinta este personala, ea se simte si nu se explica. Insa prezentarea faptelor din ambele perspective este necesara. Ramane la alegerea fiecaruia de care parte se situeaza.

10.Mona Lisa

Conform romanului, cea mai cunoscuta opera a lui Da Vinci ar fi o anagrama a numelor zeilor egipteni ai fertilitatii: Amon si Isis. Insa numele  nu a fost dat de pictor, ci de  primul biograf al artistului, Giorgio Vasari. Tabloul, pictat timp de 4 ani pe un suport de lemn, reprezinta o  fiinta androgina. In ochii ei s-au descoperit recent cifre, litere si alte simboluri.

 9. Staretia Sionului

Staretia Sionului din “ Codul lui da Vinci” a fost fondata in 1099 si a avut ca membri oameni importanti din diverse domenii.  Tot aceasta organizatie a fost responsabila si  de infiintarea ordinului Cavalerilor Templieri. Aceste afirmatii se bazeaza pe documentele de la Biblioteca nationala din Paris, a caror veridicitate a fost insa  infirmata.

8. Sfantul Graal

Sfantul Graal este prezentat in carte ca urmasul lui Iisus, “ sange real”,  protejat de Cavalerii Templieri. Legendele spun ca ar fi potirul din care s-a baut vin la Cina cea de Taina, cu puteri magice si care il apara de rele pe cel ce-l are. Sfantul Graal este prezent si in legenda regelui Arthur si Cavalerii Mesei Rotunde.

7.Evanghelia dupa Maria Magdalena

In Egipt a fost descoperita si Evanghelia dupa Maria Magdalena, care nu a fost inclusa in Testament, pentru ca ar fi scrisa de gnostici ce au vrut sa modifice cultul. Relatarile lasa loc multor interpretari si arata dragostea si increderea pe care i-o purta Iisus. Ea a fost aleasa sa instituie biserica crestina dupa crucificarea lui Iisus.

6. Divinitatea lui Iisus

Consiliul de la Niceea din anul 325 a avut un rol hotarator in viitorul crestinismului asa cum il stim noi azi. Se sustine ca , pana atunci, Iisus era considerat doar un invatator , iar Constantin cel Mare a fost cel care i-a hotarat latura divina. De fapt, membrii consiliului au vrut  sa inteleaga exact natura lui, cum se putea ca Iisus si Dumnezeu sa fie ambii  Dumnezeu. Apostolul Pavel  a fost primul care a evidentiat  natura divina in Noul Testament, la 20 sau 30 de ani dupa moartea lui Iisus.

 5. Cina cea de Taina

Fresca a fost  pictata acum 500 de ani.  In dreapta lui  Iisus nu este apostolul Ioan, ci Maria Magdalena, sotia lui.  Ea a fost cel mai iubit dintre apostoli . Desi a  lucrat la ea timp de 4 ani, fresca a inceput sa se distruga inca din timpul vietii pictorului, de unde ideea cum ca nici el nu a vrut ca aceasta opera sa dureze. O alta teorie spune ca Petru face un gest amenintator cu mana , sau ca spatiul dintre Maria Magdalena si Iisus este simbolul uterului si al fertilitatii, intarind ideea ca au avut urmasi.

4.Manuscrisele de la Marea Moarta si documentele de la Nag Hammadi

Documentele ce dateaza de acum  2000 de ani au fost descoperite intamplator acum aproape 70 de ani,  contin 852 de  texte  si au fost gasite in Cisiordania, respectiv Egipt . Brown sustine ca exista detalii compromitatoare in aceste documente, care ar zgudui crestinismul si care sunt tinute ascunse de Vatican. Manuscrisele si documentele contin de fapt cea mai  veche biblie evreiasca, texte interpretate, psalmi, rugaciuni, dar si evanghelii ce nu au fost introduse in Biblie si care prezinta lucrurile dintr-o perspectiva diferita.

 3.Biblia scrisa de oameni

Biblia nu este o carte de inspiratie divina, ci este doar o carte scrisa de oameni. Imparatul Constantin cel Mare a fost cel care a rescris Biblia de 4 ori, existand doar 4 evanghelii acceptate. Motivul pentru care se spune ca au fost scoase unele carti si modificate este pentru ca in ele se vorbea despre latura umana a lui Iisus. In realitate,  printre cele neacceptate se numara Evanghelui lui Toma despre copilarie si Evanghelia lui Petru despre ultimele ore. Ambele intaresc latura divina a lui Iisus.

2.Casatoria cu Maria Magdalena

In unele scrieri si evanghelii neincluse in Testament se povesteste casatoria dintre Maria Magdalena si Iisus si invidia apostolilor, care simteau ca sunt iubiti mai putin. In Evanghelia lui Filip, neinsclusa in Testament, se face referire la Maria cu termentul “ tovaras “ , care in aramaica inseamna sot. Aceasta teorie este intarita si de faptul ca nu erau acceptati in societate barbatii singuri. In antiteza, se pare ca existau barbatii esenin,   celibatari, conform scrierile din romanul lui Pliniu cel Batran.

1. Copilul lui Iisus si Maria Magdalena

 In cartea lui Dan Brown o avem pe Sophie, care este o urmasa a lui Iisus.  Dupa rastignirea pe cruce, Maria a plecat in Franta, purtand in pantece un copil.  In 1980 niste muncitori au gasit in Ierusalim ceea ce parea a fi mormantul lui Iisus impreuna cu familia, sotia si copilul sau, Iuda. O alta teorie a fost lansata de Cazantzakis, iar  filmul “Ultima ispita a lui Iisus”  se refera la  casatoria lui Iisus cu Maria, din care a rezultat  o fata.