In fiecare an mii si mii de credinciosi se aduna la Iasi pentru a se inchina in fata moastelor Sfintei Paraschiva, uneori calatorind mai bine de 10 ore cu trenul, urmand sa mai petreaca si cate o zi in picioare, asteptand sa ajunga in fata raclei. In lumea catolica pelerinii vin sa isi ofere omagiul in fata corpurilor asa-numitilor “incoruptibili” – persoane considerate sfinte, ale caror corpuri nu au putrezit cum se intampla in mod obisnuit, de multe ori raspandind si o mireasma placuta. Pe de alta parte, scepticii resping aceste intamplari ca dovezi ale harului divin, pretinzand ca totul se intampla cat se poate de firesc si natural. Sa vedem argumentele fiecarei tabere.

Un caz foarte cunoscut de incoruptibili este cel al lui Charbel Maklouf, calugar din Liban. Mormantul acestuia fusese inundat din cauza unui exces de apa din ploi, motiv pentru care a fost dezgropat in 1899, la un an dupa moarte si s-a descoperit ca nu se schimbase foarte mult, dupa cum ar fi trebuit. Pielea era inca flexibila, incheieturile moi, iar aspectul nicidecum respingator. Ca in cazul moastelor ortodoxe, nu raspandea un miros urat, ca urmare s-a intreprins o ancheta a bisericii, care a decis asezarea corpului calugarului intr-o cripta. In mod surprinzator, din porii pielii iesea mereu un lichid rosiatic ce ii imbiba mereu hainele. Dupa ce a fost expus o vreme, a fost zidit in peretele criptei, care insa dupa ceva timp a inceput sa emane acelasi lichid, care se scurgea fara oprire. In 1952 s-a observant ca trupul inca era intreg si ca emana aceeasi substanta. Aceasta a fost analizata de oamenii de stiinta, care insa au fost obligati sa depuna un juramnt de pastrare a secretului. Astfel, nu se stie ce anume a cauzat fenomenul, dar credinciosii sunt siguri ca este vorba de harul divin. Calugarul a fost beatificat.

Un alt caz nu mai putin faimos, care atrage la fel de multi credinciosi ca moastele din Romania, este al Sfintei Bernadette, care in timpul vietii se spune ca a comunicat direct cu Fecioara Maria de 18 ori. Dezgropata in 1909, la 30 de ani dupa moarte, a fost gasita intr-o stare surprinzator de buna, desi nu fusese imbalsamata absolut deloc. Ca urmare, a fost depusa intr-o racla si poate fi vazuta si astazi la Lourdes. Autopsia a surprins doctorii, care nu se asteptau sa gaseasca un ficat intact si o inima intr-o stare foarte buna; nu au putut oferi ca urmare nicio explicatie. Calugarita a fost astfel sanctificata, iar anul 2009 a fost declarat de papa “Anul lui Bernadette”. Chipul sfintei, la fel ca si mainile, sunt acoperite cu un strat de ceara, aspectul fetei, in special al nasului putand indeparta unii pelerini.

Cand vine vorba de moastele prezente in bisericile ortodoxe, acestea sunt vestite in general pentru mirosul placut, in general de mir, dar mai ales pentru miracolele legate de inchinarea in fata lor. Astfel, mai multi crestini s-au declarat vindecati de rugaciunile din timpul pelerinajelor, anumiti sfinti fiind legati de anumite boli. Ca exemplu, Sfantul Nectarie este considerat cel care a vindecat mai multe cazuri de cancer in tara, in timp ce Sfanta Parascheva este legata mai mult de vindecari la nivel emotional, conform marturiilor.

Pentru multi crestini vederea unui incoruptibil sau a unor moaste este suficienta pentru a crede cu adevarat ca divinitatea se implica in viata lor, putand sa ii individualizeze pe aceia care s-au remarcat pe parcursul vietii. Insa adevarul nu este atat de simplu. Dupa cum au mentionat chiar unii crestini, au existat multe persoane cu adevarat remarcabile pe plan religios, spiritual si umanitar, insa care au urmat dupa moarte aceeasi cale ca toti ceilalti oameni. Asa ca sunt foarte neclare criteriile dupa care sunt alesi cei care raman intacti. In plus, au fost multe cazuri de oameni fara vreo religie sau apartinand altor culte care nu au fost afectati de legile naturii. Poate fi citat astfel cazul lui Paramahansa Yogananda, un hindus al carui corp a ramas neatins destul de multa vreme fara a arata vreun semn de descompunere. In plus, poate fi mentionat si cazul destul de bine documentat al capului Regelui Carol I al Angliei, care si la peste 100 de ani dupa moarte nu arata semnele obisnuite ale trecerii timpului.

Oamenii de stiinta argumenteaza ca moastele si incoruptibilii pot avea niste cauza naturale cat se poate de firesti. Desi nu au fost imbalsamate in mod obisnuit, de oameni, corpurile se pot pastra si multumita unor factori externi, cum ar fi un mediu uscat, continutul de zinc sau plumb al sicriului sau prezenta altor substante cu efect similar celor folosite in imbalsamare. Asa are loc un fel de mumificare cat se poate de naturala, intalnita si in cazul oamenilor care au murit in desert pe timpul Egiptului antic si au fost gasiti mult mai tarziu perfect conservati. Un alt proces perfect natural este cel numit saponificare, in cadrul caruia in anumite cazuri grasimea corpului se transforma intr-un fel de sapun dur, care face ca un corp sa ramana intr-o forma neschimbata destul de multa vreme.