Ieșenii racordați la sistemul centralizat de termoficare din Municipiul Iași platesc același preț al gigacaloriei: 265 lei cu TVA, pentru al patrulea an consecutiv, preț valabil inca din luna decembrie 2011.

Marți, 7 aprilie 2015, plenul Consiliului Local Municipal a aprobat ajustarea tarifului la energia termica cu doar 5,5%, aceasta fiind prima modificare a tarifului in cei doi ani și jumatate care au trecut de la intrarea in vigoare a contractului de delegare a serviciului public de termoficare incheiat cu Veolia. Decizia Consiliului Local Municipal nu afecteaza populația, care va plati in continuare același preț (265 lei/Gcal cu TVA), datorita subvenției asigurata de catre municipalitate.

„Amintim și faptul ca atat Primaria Municipiului Iași, prin Direcția de Asistența Comunitara, cat și Guvernul Romaniei acorda, suplimentar, ajutoare la plata incalzirii pentru familiile aflate in situații defavorizate”, declara reprezentanții Primariei intr-un comunicat de presa.

Formula de ajustare a tarifului pentru serviciul de termoficare din Iași prevede doar doua variabile: prețul combustibilului și inflația. Astfel, deși in ultimii trei ani prețul gazului a crescut cu peste 27%, acciza la gaze s-a majorat cu 11%, iar inflația a fost de 8,1%, la Iași tariful gigacaloriei a crescut doar cu 5,5%.

Acest lucru este posibil datorita contractului de rezultat semnat cu Veolia (care se bazeaza pe indicatori de performanța clar cuantificați și verificați periodic de serviciile de specialitate ale Primariei Municipiului Iași) și a masurilor luate de operator in vederea eficientizarii activitații:

1.Schema de funcționare a fost aleasa pentru a obține un maxim de eficiența: se funcționeaza cat se poate de mult cu CET Holboca, pe carbune. 

2. Lucrarile de modernizare și reabilitare au contribuit la scaderea cu 4% a pierderilor pe rețele și la cresterea randamentului global al sistemului cu 5% in doar 3 ani. 

3. Gradul de continuitate in furnizarea energiei termice a fost in 2014 de peste 96% (fața de sub 70% acum patru ani): incepand cu 2012, cetațenii Iașului nu mai sufera din cauza avariilor numeroase și de lunga durata cu care ne confruntam in trecut, pe vremea cand operator era S.C. CET S.A. Iași. 

4. Combustibilul este achiziționat de operator printr-o licitație mondiala și este adus la Iași cu mult inainte sa inceapa sezonul rece, eliminandu-se astfel costurile cu degivrarea și concasarea. 

5. S-a stabilizat numarul de clienți: dupa ce, timp de ani de zile, oamenii erau de multe ori nevoiți sa se debranșeze din cauza avariilor dese și a calitații slabe a serviciilor, acum ieșenii au inceput sa revina la sistemul centralizat.

 6. Obligația operatorului de a investi in sistemul centralizat de termoficare va fi nu doar respectata la sfarșitul anului 2015, ci chiar depașita: in conformitate cu prevederile contractului de delegare, in primii trei ani, Veolia trebuie sa investeasca 27,7 milioane de lei. Pana la sfarșitul acestui an, vor fi investiți 28,8 milioane de lei, cu peste 1 milion de lei mai mult fața de obligația pe care și-au asumat-o. Este vorba de investiții care, la final revin, tot municipalitații ieșene, facand parte din domeniul public.