Intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul institutiei, prefectul Dan Carlan a anuntat ca nu va mai accepta “forme fara fond” din partea subalternilor sai. Acestia ar prefera, in multe situatii, sa-si faca doar formal meseria, fara sa rezolve pe fond problema. 

Comunicatul de presa al prefectului Dan Carlan:

Sa eliminam impreuna „Forma fara fond” !

Sunt aproape trei saptamani de la momentul in care am preluat mandatul de prefect al județului Iași. Dupa aceasta perioada incep sa am o imagine tot mai completa asupra activitații desfașurate la nivelul instituției.

Imi mentin opinia initiala cu privire la faptul ca am gasit o Institutie a Prefectului cu oameni de foarte buna calitate, care isi cunosc bine atributiile si isi rezolva in mod operativ sarcinile, in majoritatea covarsitoare a cazurilor.

Cu toate acestea, printre sutele de documente care-mi vin la semnat in mapa, am gasit si situatii punctuale in care, uneori, problemele ridicate de cetațeni, pe de o parte, dar și de autoritați, pe de alta parte, sunt tratate ca o forma fara fond.

In timpul mandatului meu, intenționez sa eliminam in cvasitotalitate aceste situatii nedorite, astfel incat toate problemele sa fie rezolvate pe fond, nu doar la nivel de procedura, de corespondența, sau la nivel de schimb de adrese.

Am ținut ieri sa transmit acest mesaj tuturor colegilor mei, functionari ai Instituției Prefectului. Ca urmare, am convocat o ședința pentru a le preciza așteptarile pe care le am in ceea ce privește activitatea fiecaruia.

Nu sunt un adept al sancțiunilor in managementul organizațional, ci al recompenselor, dupa cum le-am explicat și colegilor din cadrul Instituției Prefectului. Prin urmare, referitor la cerinta mea de a rezolva constructiv si pe fond lucrarile specifice institutiei, nu i-am amenintat cu sanctiuni ci i-am anunțat ca am instituit un sistem de ”premiere” lunara a autorilor celor mai reusite lucrari din categoria „forma fara fond”. Mai precis, ori de cate ori un document ajuns la semnat in mapa prefectului are elemente stridente de dezinteres, formalism sau rea vointa in solutionarea problemelor pe fond, voi propune (nominaliza) coautorii lui pentru una din sectiunile concursului.

Am instituit trei sectiuni (categorii de premii):

Premiul ”Ochelari de cal”Premiul ”Gemulețul de ghiseu”Premiul ”Nod in papura”.

Voi prezenta mai jos și cateva exemple, din aceste prime zile de activitate, pentru a ilustra mai bine fiecare categorie in parte, cu mentiunea ca acestea reprezinta situatii izolate, punctuale, dar tocmai de aceea demne de a fi tratate rapid. Deocamdata nu voi deconspira pe nimeni. Ca și in cazul legii, care opereaza numai pentru viitor, selectarea propunerilor pentru ”premii” va lua in calcul doar acte propuse la semnat de acum inainte. Trebuie sa menționez ca, pentru toate aceste exemple de cazuri, exista soluții legale pentru solutionarea corecta, constructiva si reala. Atat doar, este necesara o straduinta aparte, o atitudine pozitiva si un plus de atentie din partea tuturor semnatarilor unui document pana cand acesta ajunge la mapa prefectului.

Premiul ”Ochelari de cal” se va acorda funcționarului care dovedește cea mai mare ingeniozitate in a-si achita mecanic sarcinile, dar nu rezolva nimic din fondul problemei. Nu cauta soluții pe fond, ci doar transpune pe hartie, aproape mecanic, o serie de prevederi legale, formale, care justifica cu aplomb de ce nu se poate rezolva favorabil, pozitiv si onest speta analizata.Am la aceasta categorie un exemplu extrem de delicat. Mi s-a adus la semnat o propunere de acțiune in instanța, care ar trebui initiata de catre prefect, pentru anularea unui titlu de proprietate emis inca din 1991, pe raza comunei Cristești, pentru o suprafața de 3,56 hectare. Motivul invocat este unul simplu – nu-i legal!Cererea de reconstituire a dreptului de proprietate a fost depusa acum peste 20 de ani de catre o persoana neindreptațita. Mai precis, cererea de reconstituire a fost depusa de catre soț și nu de catre soție, ea fiind cea care moștenea terenul de la parinții sai.Atat comisia locala de fond funciar, cat si noi, comisia judeteana de fond funciar, am considerat la vremea respectiva cererea ca fiind corecta (speta fiind una foarte clara in privinta terenului si a amplasamentului) si s-a decis acordarea titlului de proprietate.S-au emis titluri de proprietate nu pe numele solicitantului (ginerele fostilor proprietari) ci direct pe numele nepotilor, perfect indreptatiti legal la averea bunicilor decedati. Acum, in urma unor sesizari si controale, s-a constatat ca procedurile de acum 20 de ani au fost gresite, chiar daca rezultatul este corect – cererea de retrocedare a fost depusa de o persoana care nu avea acest drept, iar titlurile nu s-au emis celui care a cerut, ci copiilor acestuia, astfel incat din doua proceduri gresite si suprapuse a iesit un rezultat corect – mostenitorii directi ai bunicilor sunt proprietarii terenului!Dureros este faptul ca, daca prefectul ar ataca titlul in instanta pentru anulare (pe motiv de procedura) ar avea castig de cauza, desi institutia sa a girat timp de 20 de ani aceasta eroare, lipsind acum nepotii de dreptul de a mai putea corecta greseala, pentru ca acestia nu mai au acum nici o posibilitate de a depune o cerere de retrocedare in nume propriu, pentru ca toate termenele legale sunt de mult trecute. Rezultatul? Pamantul bunicilor ar fi rapit din mainile singurilor indreptatiti sa-l stapaneasca – nepotii acestora. Daca se judeca corect speta la vremea sa, chiar de catre institutia noastra, ar fi existat cateva alte ocazii legale in decursul timpului pentru depunerea de noi cereri in termen, iar oamenii puteau sa-si apere drepturile.Nu pot semna cu ochelari de cal aceasta actiune in instanta, constient fiind ca e o nedreptate flagranta pe fond.Am propus cateva posibile solutii legale, am rugat colegii juristi sa le analizeze si, sper, vom putea respecta atat legea cat si drepturile corecte ale oamenilor.

Premiul ”Gemulețul de ghiseu” se va propune funcționarilor care dau dovada de zel in tratarea superficiala a petitiilor cetațenilor ca pe niste scrisori agramate, care doar te sacaie. Castigatorii acestui premiu nu rezolva fondul problemei, dar utilizeaza cu succes instituția ghișeului, claseaza petițiile si sesizarile sau le arunca procedural la biroul de alaturi. Cand cetateanul devine prea insistent, revenind la problema sa cu noi si noi petitii, atunci … Pac! … si gemuletul ghiseului se inchide pe dinauntru. Totul perfect legal!Am cazul unei familii de batrani, in varsta de 80 de ani și, respectiv de 75 de ani, din comuna Mironeasa. Am primit in mapa o propunere de clasare a petiției trimise recent de aceasta familie, pe motiv ca a mai existat o petiție cu același obiect. Nu a mai insistat colegul meu sa vada pe fond despre ce este vorba in petiție și cum se poate veni in ajutorul batranilor. Doar … Pac!… gemuletul legal care ne permite sa clasam petitiile repetate pe aceeasi tema.Concret, batranii incearca din 2011 sa obțina ajutorul guvernamental acordat pe timp de iarna pentru incalzirea locuinței. Acest ajutor le-a fost refuzat din cauza ca, in acte, dețin o suprafața de teren intravilan de 2.500 mp. Batranii ne explica in petiție ca acum ei nu mai dețin decat 1.000 de mp, restul suprafeței fiind ocupat de un nepot și de o alta persoana. Ei susțin ca, in 2011, au vandut 1.000 mp viceprimarului din comuna, dar ca pana acum acesta nu le-a facut si actele necesare, desi le promite mereu acest lucru. Batranul spune ca pe acel teren locuiește cumnatul viceprimarului. Primaria confirma in scris ca stie de vanzare, dar invoca in continuare actul de proprietate, iar batranii stau in continuare in frig.Oameni batrani, saraci, bolnavi, care nu au lemne sa iși incalzeasca locuința, din cauza ca viceprimarul nu gasește timp sa-si faca actele la notar, sau sa deschida macar un rol fiscal la primaria condusa impreuna cu doamna sa primar, rol fiscal prin care sa preia asupra sa partea de teren deja cumparata si sa-i descarce pe batrani de motivul refuzului la ajutorul de incalzire. Am trimis acolo Corpul de Control, sa stea de vorba cu batranii și cu conducerea primariei, pentru a gasi o soluție legala acestor batrani. Daca nu citeam cu atenție duminica dupa amiaza petiția lor, sub documentele aduse la semnat, batranii nostri primeau drept ajutor de incalzire, de la noi, o pagina A4, cu multe articole din lege care ne justifica sa clasam petitia lor, pentru ca ne-au explicat a treia oara ceea ce noi, in fapt, nu am inteles din prima.

Premiul ”Nod in papura” se va acorda acelor colegi care reusesc sa gaseasca cele mai ingenioase metode prin care sa blocheze, sa ingreuneze, sa refuze sau sa respinga demersurile juridice ale autoritaților locale. Adica sa puna in valoare dictonul ”Pe aici nu se trece!”.La aceasta categorie am mai multe situații legate de controlul legalitatii unor hotarari din activitatea autoritaților locale. In cazul Consiliului Local Miroslava, in urma controlului de legalitate, mi s-a adus la semnat o adresa prin care trimiteam inapoi catre Consiliul Local vreo 15 hotarari, considerate nelegale, pe motiv ca au fost semnate de un consilier in calitate de președințe de ședința, dar nu exista o hotarare a Consiliului Local pentru desemnarea lui ca președinte de ședința. Nu cred ca trebuie sa blocam 15 hotarari de consiliu local pentru acest lucru. In acel calup de hotarari este posibil sa fie unele extrem de importante pentru comunitatea locala din Miroslava. Problema se putea rezolva mult mai simplu. Se pune mana pe telefon, cum am facut eu, se vorbeste cu primarul sau secretarul comunei, se lamureste cum a fost ales presedintele de sedinta in luna iulie, se cer documente in completare, daca este cazul, si se analizeaza legalitatea hotararilor pe fondul lor. Nu se pune prefectul sa-si asume prin semnatura lui, din neatentie (sau incredere) un blocaj artificial al activitatii unei comunitati locale.Și in cazul Consiliului Local Schitu Duca s-a constatat ca șase hotarari au fost semnate de președintele de ședința, dar ca numele acestuia nu este scris deasupra semnaturii. Și in aceasta situație, problema se poate rezolva mult mai simplu. Alaturi de hotararile aruncate inapoi in obrazul primariei, statea in mapa procesul verbal de sedinta (cea in care au fost adoptate cele sase hotarari ale consiliului local) iar in acesta este specificat cu nume si prenume presedintele de sedinta si este aceeasi semnatura olografa ca si pe hotararile refuzate. Nu era nevoie sa returnam aceste hotarari, prin semnatura propusa prefectului, doar pentru acest nod in papura. Pe buna dreptate, primarul comunei Schitu Duca ar fi putut aprecia ca prefectul il sicaneaza in mod nejustificat.O alta falsa problema in urma controlului de legalitate vizeaza Consiliul Local Romanești. Acesta a aprobat in luna august, prin hotarare, instituirea unei taxe speciale de salubritate in comuna. S-a considerat ca instituirea acestei taxe s-a facut in mod nelegal, din cauza ca din cuprinsul hotararii nu rezulta daca la nivel local exista sau nu un serviciu public care sa aiba ca obiect de activitate domeniul pentru care s-a instituit taxa speciala.Am discutat cu primarul de acolo și acest serviciu exista de trei ani. Inainte de a demara procedurile pentru revocarea hotararii se putea verifica acest lucru. Fie telefonic, cum am facut eu, fie in dosarul comunei, tinut de acelasi coleg care a gasit ingeniosul nod in papura, si unde ar fi gasit hotararile anterioare ale consiliului local Romanesti, prin care s-a infiintat serviciul public de salubritate in comuna si s-a incredintat operarea acestuia unui agent economic, conform legii.

Mizez ca rezultatul ”premierilor” viitoare (desi sper ca acestea nici sa nu mai existe) sa fie o orientare a eforturilor noastre spre rezolvarea constructiva a sarcinilor in interesul cetațenilor. Daca vom avea, totusi, unii colegi ”merituoși”, care vor colecta un numar insemnat de ”premii”, ne putem pune la un moment dat problema ca poate nu meritam sa lucram alaturi de ei.

Desi am prezentat pe larg aceste exemple, asta nu inlatura cu nimic concluziile mele anterioare privind faptul ca am gasit o Institutie a Prefectului cu oameni de foarte buna calitate, care isi cunosc atributiile si isi rezolva in mod operativ sarcinile. Daca vom inlatura rapid acest tip de defectiuni, cum au aparut cele de mai sus, vom putea avea o activitate chiar foarte performanta.Pentru ca urasc sefii dispusi sa-si faca imagine nejustificata pe pielea colegilor, rog corpul jurnalistilor acreditati la Institutia Prefectului sa fie vigilenti in privinta eventualelor cazuri de acest fel pe care le voi prezenta in viitor.In cazul in care se va constata ca unele dintre exemplele nominalizate vor fi forțate sau scoase in evidența doar pentru a-mi face imagine pe pielea funcționarilor, va rog de pe acum sa-mi atrageti atentia. Acesta este mijloc prin care se va putea asigura un echilibru intre parți, echilibru care sa previna un eventual abuz in ceea ce privește utilizarea acestor instrumente de presiune publica pentru corectarea deficientelor inerente din activitatea oricaruia dintre noi.