Ursula Oberhauser este una dintre cele trei artiste ce expun la Galeria de Arta Contemporana a Palatului Brukenthal, in expozitia Treioritrei, in urma unui program de resedinte artistice. Cristiana Radu a stat de vorba cu ea despre felul in care aceasta experienta transpare in lucrarile sale.

Cum ati resimtit aceasta experienta?

Ca pe un timp de lucru dens si concentrat, inspirat din impresiile mele din timpul plimbarilor primprejur si din descoperirea mediului inconjurator prin intermediul lucrului cu materialele gasite la fata locului.Prima si cea mai importanta experienta a fost sa descopar dimensiunile gigantice ale arhitecturii Palatului si parcul. Am inceput sa desenez o linie folosind panglici pentru impachetat cadouri. Linia ducea de la intrarea in cladirea principala, pe scari in jos catre parc. Saptamanile urmatoare am continuat sa lucrez cu aceste panglici, concentrandu-ma, pe masura ce lucram, asupra crearii unor obiecte din acest material. In expozitie, eu prezint, alaturi de seria de exponate, si o lucrare site-specific, care constituie o reactie la arhitectura spatiului galeriei. Faptul ca am intervenit cu o banda din folie de arama reprezinta un mod vizibil de a reflecta asupra detaliilor arhitecturale ale spatiului – columna si structura podelei.

Ce se reflecta in lucrarile dumneavoastra?

Bucuria combinarii culorilor intr-un mod anume, plin de viata, mi se pare tipica pentru Romania. De exemplu, felul in care sunt varuite casele, aranjate florile si imbracati oamenii. Am fost fascinata de culorile fermecatoare, pline de stralucire, pe care le-am observat la rolele de panglici ale vanzatorilor de flori. Aceasta experienta mi-a sugerat sa lucrez cu acest material. Interventia cu benzile de arama face legatura intre lucrare si spatiul in care e ea prezentata. Calitatea estetica a materialului se constituie intr-o referinta la stilul istoric al cladirii, ridicata probabil in secolul XIX. Se refera de asemenea la dimensiunile elementelor arhitecturale ale spatiului, putand fi inteleasa ca unelement aditional corespunzator re-flectandu-si propria situare in spatiu.

Care este miza lucrarii?

Scopul lucrarii mele este sa fac vizibile anumite calitati ale materialului si ale spatiului. Intr-un fel, eu analizez spatiul si materialul in ceea ce priveste aparenta lor vizibila, senzoriala, potentialele lor, dincolo de utilitatea lor din viata de zi cu zi.Intr-un proces de clarificare si concentrare prefac aceste experiente si perceptii, prin intermediul unor actiuni si interventii minimale, in obiecte si instalatii.

Lucrarea relationeaza subiectiv doua experiente/spatii sau reflecta o stare de spirit de moment?

Cele doua piese expuse se origineaza in doua feluri diferite de a lucra. Discurile nu au fost create pentru un anumit spatiu sau context. Instalatia din benzi de cupru este insa site-specific si temporara.