V-ați întrebat vreodată ce anume face unele relații mai puternice decât altele? În acest articol, vom discuta despre un instrument simplu pe care îl puteți utiliza pentru a construi o conexiune sufletească solidă, pe tot parcursul vieții, cu partenerul (și cu orice alte persoane dragi!)

Furia este… Bine pentru tine?

Odată ce vei învăța instrumentul de comunicare pe care îl vom împărtăși, vei putea sa iti transformi atât relațiile romantice cât și oricare alta relatie, indiferent daca esti in cautarea unui iubit si accesezi anunturi matrimoniale sau iesi cat mai des in oras. Este normal să te enervezi în relații sau în viață în general. Dar, în timp ce cei mai mulți dintre noi au fost învățați că furia este un lucru rău, este important să realizăm că este de fapt o emoție foarte utila! 

Da, furia poate scăpa de sub control uneori. Dar sentimentul în sine nu este greșit – este o parte naturală a procesului uman și este acolo pentru a ne ajuta să supraviețuim! Ne înfuriem ca răspuns la o amenințare la adresa bunăstării noastre. Emoții precum furia sunt fabricate într-o parte a creierului nostru. Aceasta parte este responsabilă pentru identificarea amenințărilor la adresa bunăstării noastre și pentru trimiterea unei alarme atunci când sunt identificate amenințări. Când te uiți la ea în acest fel, poti vedea că furia este în cele din urmă doar un răspuns de protecție. Creierul nostru este pur și simplu în căutarea unei căi de a ne proteja bunăstarea!

Vârful aisbergului

Cei mai mulți oameni nu știu acest lucru, dar furia este adesea o emoție secundară. Cu alte cuvinte, atunci când suntem supărați pe o situație, există probabil o emoție primară care este forța motrice, iar furia este acolo doar pentru protecție. Institutul Gottman a publicat un articol grozav care descria furia ca pe un aisberg. Ce au vrut să spună prin acest lucru a fost că puteți vedea doar ceea ce este prezentat deasupra suprafeței (furie). Dar, la fel ca un aisberg, 90% din substanță este de fapt sub suprafață. Emoția furiei este prezentată la suprafață, dar sub suprafață sunt alte emoții primare care au cauzat răspunsul de protecție. Cele mai frecvente dintre aceste emoții primare sunt: frica, tristețea / durerea, durerea și umilința.

Cheia unei bune comunicări

În timp ce furia este un răspuns natural de la creier, cheia pentru relațiile armonioasa și o mai buna comunicare este o mare înțelegere! Și aici intervine instrumentul nostru de comunicare. Îți va permite să identifici emoția primară din spatele furiei tale și furia altora, astfel încât să poți îmbrățișa și valida acea emoție. Și de îndată ce o vei face, furia se va dizolva adesea. Deci, care este instrumentul pe care l-am menționat? Ei bine, vine sub forma a doi pași simpli. O întrebare simplă, urmată de o validare.

Primul pas este de a întreba, “Care este adevărata forță motrice din spatele acestei furii?” Sună simplu, dar când te antrenezi să întrebi asta, vei începe să cauți raspunsul mai profund in tine. În timp, vei gândi așa pe pilot automat. Și vei putea să înțelegi, să empatizezi și să “obții” cu adevărat o buna comunicare cu oamenii. După ce ați pus întrebarea și ati ajuns la emoția rădăcină, pasul doi este de a o valida. Odată ce ați găsit cauza furiei, puteți rezolva si emotia de baza. Poate fi atât de simplu!