Filmele romantice ne-au facut sa credem ca dragostea este ceva care apare spontan. Se pare ca odata ce s-a intamplat magia de a ne gasi jumatatea, nu mai trebuie sa facem nimic altceva pentru a avea grija de relatie si a face din ea o sursa de satisfactie. Dar, odata ce ne arata finalul fericit, filmul se termina si nu vedem ce se intampla cu acel cuplu. Si este necesar sa aveti grija de el, astfel incat sa ramana satisfacator.

Daca ramanem la realitate si analizam cuplurile care au reusit sa creasca o legatura stabila in timp, nu au lasat grija relatiei lor magiei iubirii. In acest articol vom analiza cateva puncte pe care cuplurile de succes le impartasesc. Astfel vei avea cateva chei pentru a avea grija de relatia ta  si pentru a te asigura ca aceasta dureaza in timp.

Puncte cheie pentru a avea grija de relatia ta

Uita-te la tine

  • Asuma-ti responsabilitatea pentru ingrijirea relatiei tale . Acest punct, desi pare evident, este cel mai important dintre toate. Trebuie sa incetam sa ne vedem ca agenti pasivi in relatie. Daca vrem sa obtinem o viata satisfacatoare ca cuplu, trebuie sa pornim si sa vedem ce schimbari trebuie sa facem pentru a ne imbunatati  relatia . Intrebati-va: Ce pot face pentru ca relatia mea sa se imbunatateasca?
  • Nu mai da vina pe partenerul tau in cearte si priveste-te critic . Odata ce am trecut de punctul 1, trebuie sa facem un exercitiu de retinere si sa nu mai aratam pe cealalta persoana ca fiind vinovata ca relatia noastra nu este asa cum ne dorim. Cand in discutii il acuzam pe celalalt de suferinta noastra, este normal ca celalalt sa contraatace cu toata puterea. Simtindu-ne vatamati, il atacam din nou si asa mai departe intr-o bucla nesfarsita. Daca vrei sa ai grija de relatia ta si sa iesi din bucla, intreaba-te: care este responsabilitatea mea?

Recuperati spatii in cuplu

  • Cautati spatii de placere impartasita . Este important ca cuplurile sa gestioneze bine spatiile individuale si spatiile comune. A avea grija de relatia noastra presupune sa ne amintim ca persoana cu care alegem sa ne impartasim viata este prietenul nostru, cineva cu care ne putem distra si ne putem distra. Daca viata de zi cu zi este acoperita doar de rutina si datorie, ne este foarte usor sa uitam de ce l-am ales pe celalalt si relatia se raceste incetul cu incetul.
  • Daca sunteti parinti, puneti si mai mult accent pe punctul 3! Acest punct este important pentru toate tipurile de cupluri, dar dorim sa le subliniem pe cele cu copii. Cand suntem parinti este foarte usor ca acea comoara pe care o adoram atat de mult sa devina centrul vietii noastre si uitam sa cautam spatii de impartit . Parintele implica a fi concentrat pe acea fiinta care are nevoie de noi doi. Este important pe masura ce bebelusul creste sa recupereze niste spatii pentru a putea avea grija de partenerul nostru.

Comunicare si afectiune

  • Conecteaza-te cu partenerul tau: vorbeste, vorbeste, vorbeste. Dupa cum puteti vedea, acest punct este simplu. Este vorba despre a putea ramane conectat cu partenerul nostru in fiecare zi. Afla ce te ingrijoreaza, ce te face fericit, ce ti s-a intamplat la serviciu etc. Pentru a avea grija de relatia noastra este necesar sa simtim ca suntem prezenti in capul partenerului nostru . Pentru asta nu ai nevoie de nimic complicat. Gasiti un spatiu zilnic in care sa impartasiti cum a fost ziua noastra, sa ne trimiteti un mesaj in timpul zilei, sa lasati o nota etc.
  • Nu uita de relatiile sexuale . Partea practica a iubirii implica impartasirea intimitatii sexuale cu partenerul nostru . In functie de faza in care ne aflam, relatiile sexuale vor fi mai mult sau mai putin frecvente. Aceasta face parte din evolutia normala a unei relatii . Pentru a imbunatati ingrijirea relatiei noastre , trebuie sa ne amintim ca relatiile sexuale sunt o parte importanta a legaturii. Prin urmare, trebuie sa avem grija de ei si sa nu-i relevam la ceva anecdotic sau mecanic.

Iubirea apare, dar trebuie sa avem grija de ea ca sa reziste

Amintiti-va ca iubirea apare, dar pentru ca ea sa dureze trebuie ingrijita si rasfatata. Parca dragostea noastra ar fi o planta, daca nu avem grija de ea riscam sa se ofileasca si sa fie prea tarziu sa o facem sa infloreasca din nou. Cu cat ne ia mai mult sa pornim si sa incepem sa avem grija activ de relatia noastra , cu atat este mai probabil ca procesul sa nu fie reversibil. Deci acum stii: hai sa mergem! Si daca ai nevoie de ajutor, stii, poti conta pe noi.