Vietnamul devine, de asemenea, o destinatie din ce in ce mai importanta pentru investitiile americane, mai ales ca razboiul comercial dintre SUA si China determina unele companii americane sa isi mute parti din operatiunile lor de productie. „Vietnamul va deveni o veriga din ce in ce mai importanta in lantul global de aprovizionare”, a declarat Le Hong Hiep, un cercetator senior din Singapore.

Washingtonul, care a ridicat interzicerea vanzarii de arme catre Vietnam in 2016, o considera, de asemenea, o piata promitatoare pentru arme si echipamente militare, deoarece Hanoi incearca sa-si reduca dependenta de Moscova.

Din punct de vedere strategic, spun expertii, SUA vad Vietnamul ca un partener important in efortul sau de a contracara ascensiunea Chinei, in special revendicarile sale expansive in Marea Chinei de Sud, o cale navigabila bogata in resurse prin care fluxuri comerciale de miliarde de dolari in fiecare an.

Matthew Pottinger, care a fost consilier adjunct pentru securitate nationala in administratia Trump, a spus ca calatoria rapida a lui Biden la Hanoi este, fara indoiala, menita sa fie un semnal catre Beijing.

Prin sustinerea legaturilor cu Vietnamul, administratia Biden „face presiune” asupra Chinei, a spus el.

„Demonstreaza ca administratia intelege ce se intampla aici”, a spus Pottinger.

In unele privinte, SUA a fost un „pretentios inflacarat” cand vine vorba de China, a adaugat el, trimitand o serie de inalti oficiali la Beijing intr-un efort de a imbunatati relatiile.

„SUA „se intalneste”, de asemenea, pentru a tortura metafora „petitorului inflacarat””, a spus Pottinger. „Incercam sa o facem geloasa si pe cealalta parte.”

Hiep, insa, a spus ca vizita lui Biden in Vietnam nu se refera numai la China. Cele doua tari au „un interes enorm” sa lucreze impreuna pe probleme precum comertul, investitiile, tehnologia si atenuarea schimbarilor climatice, a spus el.

„Este adevarat ca China are un rol de jucat in toate aceste evolutii, dar este doar o parte din imagine”, a spus el. „Exista si alte lucruri mai importante in acest parteneriat in evolutie.”

De asemenea, este putin probabil ca Hanoi si Washington sa mentioneze China in legatura cu relatia lor imbunatatita, a spus Hiep, mai ales ca Vietnamul doreste sa mentina un echilibru in relatiile sale cu cele doua puteri.

China a avertizat SUA sa nu-si foloseasca relatiile cu tari individuale din Asia pentru a viza o „terta parte”.

„SUA trebuie sa renunte la jocul cu suma zero si la mentalitatea Razboiului Rece, sa respecte normele de baza care guverneaza relatiile internationale, sa se abtina de la a viza terti si sa evite subminarea pacii, stabilitatii, dezvoltarii si prosperitatii regionale”, a spus purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Mao. A spus Ning la un briefing regulat la Beijing luni.

Grupurile de advocacy l-au indemnat pe Biden sa-si foloseasca vizita pentru a ridica situatia din ce in ce mai inrautatita in ceea ce priveste drepturile omului in Vietnam si pentru a face presa pentru eliberarea a peste 150 de prizonieri politici.

Anul trecut, Departamentul de Stat a adaugat Vietnamul pe lista sa speciala de supraveghere pentru incalcari ale libertatii religioase, iar Comisia SUA pentru Libertatea Religioasa Internationala a declarat intr-un raport de marti ca, desi Vietnamul a facut unele progrese in ultimul deceniu, o represiune recenta impotriva societatii civile iar incalcarile tot mai mari ale libertatii religioase au indicat o „inversare clara a acelei traiectorii odata pozitive”.

Drepturile omului par sa fi ocupat un „bancul din spate” pe fondul competitiei SUA cu adversari precum China si Rusia, a spus Hiep.

„Statele Unite par acum sa acorde prioritate intereselor sale strategice in detrimentul consideratiilor de valoare”, a spus el, „deci au acordat in continuare atentie situatiei vietnameze in privinta drepturilor omului, dar par sa adopte o abordare mai putin critica”.

Legaturi regionale mai largi

A existat o oarecare dezamagire in regiune ca Biden, care a sosit vineri in India pentru summitul anual al Grupului celor 20 de economii, a optat sa sara peste o adunare a liderilor din Asia de Sud-Est in Indonezia saptamana aceasta, dupa ce a participat la evenimentul din Cambodgia anul trecut. Vicepresedintele Kamala Harris a reprezentat SUA in schimb la summitul anual al Asociatiei celor 10 natiuni a Natiunilor din Asia de Sud-Est, sau ASEAN, in cea de-a treia vizita a ei in regiune.

Presedintele chinez Xi Jinping era de asteptat sa lipseasca de la ambele evenimente.

Casa Alba neaga ca administratia Biden a fost implicata insuficient in regiune, mentionand ca anul trecut Biden a devenit primul presedinte care a gazduit statele membre ASEAN la Casa Alba. SUA si ASEAN si-au imbunatatit, de asemenea, relatia la un parteneriat strategic cuprinzator la summitul cambodgian de anul trecut.

„As sustine ca angajamentul Americii si relatia noastra cu ASEAN si statele sale membre nu au fost niciodata mai puternice”, a declarat joi Daniel Kritenbrink, secretar de stat adjunct pentru Asia de Est.

Hiep a spus ca implicarea SUA in Asia de Sud-Est s-a imbunatatit in ultimii ani, in special sub administratia Biden. El a subliniat Cadrul Economic Indo-Pacific al lui Biden, precum si eforturile de a consolida legaturile cu tari precum Filipine, care au fost de acord in acest an cu o prezenta militara americana extinsa.

In timp ce SUA au avantajul Chinei in cea mai mare parte a Asiei de Sud-Est in ceea ce priveste puterea slaba si popularitatea, regiunea considera in general China ca putere economica predominanta in Asia, potrivit unei analize cuprinzatoare de sondaj publicat luna trecuta de Centrul pentru Strategic si International Studies, un think tank cu sediul la Washington.

Raportul a avertizat ca decalajul in influenta economica nu face decat sa se mareasca in favoarea Chinei, care este cel mai mare partener comercial pentru toate cele 10 state membre ASEAN si cel mai mare investitor pentru majoritatea dintre ele. Dar preocuparile regionale tot mai mari cu privire la retorica si actiunile Chinei creeaza oportunitati pentru ca SUA sa intareasca legaturile, se arata in comunicat.

„Washington ar trebui sa promoveze o agenda politica, de securitate si economica pozitiva pentru a indeplini momentul”, se arata in raport.