Ucraina spune ca a reluat cu succes controlul a patru platforme de foraj de gaze din nordul Marii Negre, aproape de Peninsula Crimeea si ca a indepartat echipamentul militar rusesc. Rusia a preluat controlul asa-numitelor Turnuri Boyko in 2015, la scurt timp dupa ce a anexat ilegal Crimeea. A existat o batalie pentru controlul acestor ape strategice inca de anul trecut.

Un videoclip si o declaratie lansate de serviciile de informatii militare ale Ucrainei, intitulate Battle for the Sea, ofera o privire rara in aceasta sfera a conflictului. In videoclip, sunt vazute barci gonflabile rigide trecand cu viteza peste Marea Neagra, transportand echipe ale fortelor speciale ucrainene.

La un moment dat, barcile trec aproape de Insula Serpilor, cunoscuta si sub numele de Insula Zmiinyi, care a fost capturata de Rusia in prima zi a invaziei la scara larga anul trecut si recapturata patru luni mai tarziu.

Trupele sunt apoi vazute urcandu-se pe una dintre platforme si indepartand proviziile rusesti, precum si echipamentele radar vitale.

„Pe platformele de foraj, rusii au infiintat depozite cu munitie si combustibil pentru elicoptere”, se spune in comentariul video.

„Au amplasat si statii radar pe turnurile cu ajutorul carora au monitorizat situatia din toata Marea Neagra”.

Radarul in cauza, un Neva-B, actiona ca un repetor, extinzand campul vizual al Rusiei in apele vitale dintre Ucraina si Peninsula Crimeea.

La un moment dat, videoclipul pare sa arate eforturi frenetice ale trupelor ucrainene de a se apara impotriva unui avion de lupta rusesc Su-30, care se invarte deasupra capului.

Exista sarbatori cand o racheta antiaeriana de umar este lansata, determinand retragerea avionului.

Nu exista dovezi evidente ale vreunei lupte ulterioare, dar un purtator de cuvant al informatiilor militare a spus ca trupele ruse de pe una dintre platforme au fost ucise.

Potrivit informatiilor militare, operatiunea a fost plina de drama, inclusiv o cautare de 14 ore a unui soldat („agent special Konan”), care a cazut peste bord, dar a fost salvat in cele din urma dupa ce a fost zarit de o drona.

Raportul Ucrainei despre operatiune nu poate fi verificat in mod independent, dar pe 27 august, Ministerul Apararii din Marea Britanie a scris pe Twitter ca au avut loc „incarcari” in jurul platformelor de gaz.

„Batalie nevazuta pentru control”

„Un avion de lupta rusesc a impuscat o ambarcatiune militara ucraineana care opera in apropierea unei platforme din nord-vestul marii”, a mentionat Ministerul Apararii, intr-o posibila referire la operatiune.

Totul face parte dintr-o batalie in mare masura nevazuta pentru controlul nordului Marii Negre, pe care ambele parti o considera vitala.

Platformele detin resurse valoroase de hidrocarburi, a spus Ministerul Apararii si ar putea fi folosite ca „baze de desfasurare inainte, locuri de aterizare a elicopterelor si pentru a pozitiona sisteme de rachete cu raza lunga”.

In ultimele zile, Rusia a sustinut de mai multe ori ca a interceptat barci mici care transportau trupe ucrainene in largul coastei de vest a Peninsulei Crimeea.

Anul trecut, controlul asupra Insulei Serpilor si al platformelor Boyko – numite dupa fostul ministru al energiei al Ucrainei – a fost vazut ca parte a amenintarii Rusiei la adresa portului Ucrainei la Marea Neagra.

Acum, Rusia pare sa aiba cele mai multe de ce sa-si faca griji, deoarece dronele si comandourile ucrainene lanseaza raiduri in coltul de nord-vest al Crimeei, distrugand o baza radar din Peninsula Tarkhankut si chiar planteaza un steag ucrainean in timpul unei operatiuni de marcare a Zilei Independentei, pe 24. August.

Serhiy Kuzan, de la Centrul de Securitate si Cooperare din Kiev, a numit misiunea turnurilor Boyko „o operatiune indrazneata la distanta”.

„I-am invins pe rusi pentru ca am fost primii care au ajuns la turnuri si am indepartat ochii si urechile rusilor”, a spus el, „inainte ca rusii sa-si trimita aeronavele pentru a-si proteja echipamentul”.

Kievul nu a ascuns intentia sa de a revendica Peninsula Crimeea.

„Rusia si-a pierdut si capacitatea de a controla pe deplin apele Marii Negre”, se spune in comentariul video, „ceea ce face Ucraina cu multe mile marine mai aproape de intoarcerea Crimeei”.

Poate fi o perspectiva indepartata pentru moment, dar reducerea capacitatii Rusiei de a vedea ce se intampla in nordul Marii Negre este considerata vitala pentru slabirea treptata a stapanirii Moscovei.