Fostului presedinte Donald Trump i se interzice sa se intoarca la Casa Alba, spun unii oponenti care isi sustin rolul in atacul din 6 ianuarie 2021, la Capitoliul echivaleaza cu sustinerea unei „revolte”, asa cum este definita de al 14-lea amendament al Constitutie SUA.

Iata o privire asupra teoriei juridice si a sanselor sale lungi de a-l bloca pe favoritul pentru nominalizarea la presedintia republicana de la scrutinul din noiembrie 2024.

CUM A PUTEA FI DESCALIFICAT TRUMP?

Unii experti in drept spun ca actiunile lui Trump din 6 ianuarie il descalifica pentru presedintie. Ei citeaza discursul sau inflacarat in fata sustinatorilor care apoi au luat cu asalt Capitoliul intr-o incercare esuata de a opri Congresul sa certifice alegerea presedintelui democrat Joe Biden.

Ei citeaza Sectiunea 3 din al 14-lea amendament post-Razboi Civil, care interzice functionarilor guvernamentali care s-au „angajat in insurectie sau rebeliune” sa detina functii.

Grupul de advocacy Citizens for Responsibility and Ethics din Washington a depus un proces in Colorado pe 6 septembrie, incercand sa interzica principalului oficial electoral al statului sa-l plaseze pe Trump pe buletinul de vot la alegerile din noiembrie 2024, citand Sectiunea 3.

Ar putea urma mai multe procese impotriva oficialilor electorali de stat, care invita la o infruntare legala in toate cele 50 de state pe o problema juridica in mare parte netestata, cu implicatii potential largi pentru cine are permisiunea de a ocupa functii federale.

A FOST TRUMP CONdamnat PENTRU INCITARE LA INSURRECTIE?

Camera Reprezentantilor in cea de-a doua acuzare a lui Trump l-a acuzat ca a incitat la o insurectie pe 6 ianuarie, dar republicanii din Senat au sustinut destule voturi pentru a-l achita.

Acum, el asteapta judecata pentru patru acuzatii penale, inclusiv doua legate de eforturile sale de a-si anula infrangerea din 2020, despre care el sustine in mod fals ca a fost rezultatul unei fraude.

Trump nu a fost acuzat de insurectie sau rebeliune.

Unii experti juridici spun ca eforturile de a-l descalifica pe Trump ar putea crea un precedent tulburator care ar da putere oficialilor electorali de stat sa descalifice unilateral candidatii pe baza propriilor interpretari despre „razvratire sau rebeliune”.

Descalificarea candidatilor pe baza infractiunilor pentru care nu au fost condamnati sau chiar acuzati ar putea incalca drepturile lor la un proces echitabil si la protectie egala, care sunt, de asemenea, consacrate in al 14-lea amendament.

CUM AR FUNCIONA DESCALIFICAREA?

Sectiunea 3 nu are un mecanism clar de aplicare. Unii juristi spun ca ar fi nevoie de un act al Congresului pentru a-l pune in aplicare. Altii spun ca oficialii electorali de stat sunt obligati sa o aplice atunci cand iau in considerare candidatii pentru buletinul de vot si pot fi obligati sa faca acest lucru prin ordin judecatoresc.

Alegatorii si grupurile care ii reprezinta ar trebui sa-i convinga pe secretarii de stat din cele 50 de state – multi dintre ei alesi republicani si aliati ai lui Trump – sa stabileasca ca Trump este descalificat sau sa-i convinga pe judecatori sa le interzica sa-l puna pe Trump pe buletinul de vot.

Pentru ca manevra sa reuseasca, sustinatorii sai ar trebui sa-i convinga pe oficialii din suficiente state cu tendinte republicane sa-l blocheze pe Trump de la vot ca i se vor refuza cele 270 de voturi ale Colegiului Electoral necesar pentru victorie.

Acele eforturi ar atrage aproape sigur provocari legale din partea republicanilor.

A FOST FACUT INAINTE?

Sectiunea 3 a fost folosita pentru a descalifica numeroase persoane din functie dupa Razboiul Civil din SUA din 1861-1865, dar de atunci a fost aproape in intregime inactiva.

In septembrie 2022, totusi, acelasi grup de advocacy care a dat in judecata pentru a-l tine pe Trump departe de votul din Colorado a convins un judecator din New Mexico sa destituie un comisar al judetului din functie pentru participarea sa la insurectia din 6 ianuarie.

POATE FUNCTIONA?

Efortul se confrunta cu sanse mari. Ar fi nevoie de a convinge sau de a forta oficialii electorali sa-l tina pe Trump in afara votului in statele guvernate de aliatii sai republicani.

Ar putea, de asemenea, sa invite la o batalie juridica de proportii epice, care va fi decisa in cele din urma de o Curte Suprema a SUA dominata de o majoritate conservatoare de 6-3, inclusiv trei numiti de Trump.

AL 14-lea AMENDAMENT A FOST IN STIRI IN ULTIMATE?

In timpul unei confruntari cu Republicanii Camerei cu privire la plafonul datoriei nationale de 31,4 trilioane de dolari, Biden a propus in mai ideea de a folosi Sectiunea 4 a celui de-al 14-lea amendament pentru a creste unilateral limita datoriei, dar nu a indeplinit niciodata aceasta amenintare.

Au existat si intrebari juridice despre cat de reusita ar fi fost acea manevra.