Comisia Europeana s-a declarat „foarte ingrijorata” de situatia unui oficial suedez al UE care a petrecut peste 500 de zile intr-o inchisoare din Iran. Ylva Johansson, comisarul pentru Afaceri Interne, care a fost anterior responsabila de munca detinutului Johan Floderus, a declarat ca se depun toate eforturile pentru a-l elibera, in timp ce ea a vorbit public pentru prima data dupa ce valul secretului despre cazul sau a fost ridicat.

“Sunt foarte trist. Sunt foarte ingrijorat. Si asta a fost cu mine de atat de mult timp acum”, a spus ea.

Floderus a fost inchis in Iran in urma cu 512 zile, dar identitatea oficialului UE, care implinit 33 de ani in inchisoare, a iesit la iveala in urma cu doar 10 zile, dupa un raport. 

 Pana atunci, identitatea sa a fost tinuta secreta de Suedia si UE, pe motiv ca diplomatia linistita era cea mai buna cale pentru a obtine eliberarea lui.

In weekend, familia lui Floderus a rupt si ea tacerea, indemnand comunitatea internationala sa ajute la eliberarea lui si plangandu-se ca el a fost fortat sa faca greva foamei pentru a primi apeluri telefonice.

Familia a mai dezvaluit ca prima intalnire consulara a lui Floderus a fost permisa la numai cinci luni dupa ce a fost incarcerat. Acestia s-au plans ca conditiile „inacceptabile” in care traia in inchisoare, inclusiv iluminarea 24 de ore din 24 in celula sa, „incalcau regulile minime standard ONU pentru tratamentul detinutilor”.

Familia a adaugat ca „nevoile sale de ratii adecvate de alimente, plimbari in aer liber, controale medicale si multe altele nu sunt respectate”, in timp ce expunerea lui la aer proaspat si la lumina soarelui a fost „restrictionata la doar cateva pauze de 30 de minute pe saptamana”.

Ei au spus ca „in nerespectarea flagranta a ghidurilor internationale” Floderus a petrecut mai mult de 300 de zile in izolare.

Johansson a spus ca a fost in echipa ei de doi ani, dar ca s-a mutat intr-o alta echipa pentru ca dorea sa lucreze pentru delegatia UE in Afganistan.

El a fost retinut in aprilie 2022 in timp ce calatorea in calitate personala cu prietenii.

„Era o persoana foarte stralucitoare, foarte calda si o persoana excelenta cu care sa lucrezi. Si, desigur, atunci cand lucrezi aproape, devii si prieteni”, a spus Johansson, vorbind emotionat despre colegul ei in timpul unui briefing de presa pe o chestiune care nu are legatura.

„Este cu mine de aproape doi ani. Dar cand a fost prins in Iran, nu a mai facut parte din echipa mea. Dar, desigur, am fost informati si eu si seful meu de cabinet am fost si suntem in legatura foarte stransa cu familia lui saptamanal”, a spus ea.

„Desigur, sentimentele mele, grijile mele nu sunt nimic in comparatie cu situatia lui Johan sau grijile cu care traieste cea mai apropiata familie a lui in fiecare zi. Ieri, a fost ziua lui, aceasta este a doua zi de nastere [la inchisoare] si sa speram ca il vom avea acasa in curand”, a spus ea.

Guvernul suedez avea responsabilitatea sa-l aduca acasa din Iran, dar este sustinut de inaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, a spus Johansson.

Familia lui Floderus a declarat intr-o declaratie publicata de ziarul suedez Aftonbladet saptamana trecuta ca sunt „profund ingrijorate si frante” de detentia sa.

El a vizitat Iranul pentru afaceri oficiale ale UE fara incidente, dar a fost retinut dupa ce a plecat in vacanta acolo cu prieteni suedezi, au spus acestia.

Familia sa a spus ca a fost retinut fara acuzatii oficiale la inchisoarea Evin din Teheran, unde sunt inchisi prizonieri politici si multi detinuti care se confrunta cu acuzatii de securitate, inclusiv iranieni cu dubla nationalitate.