„Clasicii literaturii universale” este titlul acestei colecții dedicate aprofundarii operelor unor autori recunoscuți pe plan internațional, scriitori care au jucat in istoria literaturii universale rolul de figuri marcante ale epocii in care au trait, acest merit fiindu-le atribuit prin intermediul multiplelor opere pe care le-au creat și care s-au bucurat de o recunoaștere globala de-a lungul vremii.

Accesand secțiunea dedicata acestei colecții pe site-ul Colțul colecționarului veți putea sa va dați imediat seama de faptul ca aceasta colecție este una ampla, cu o editare, publicare și comercializare desfașurata pe parcursul mai multor decenii.

Inițial, colecția intitulata „Clasicii literaturii universale” a fost publicata ca urmare a unui demers editorial al Editurii pentru literatura și arta, demers desfașurat pe parcursul anilor 1950.

Efortul de publicare a acestor opere, de o valoare incontestabila a literaturii internaționale, a fost continuat ulterior de catre Editura pentru literatura universala, editura care a publicat și comercializat aceste volume in perioada anilor 1960.

Odata cu schimbarile survenite in cadrul editurilor care au contribuit la apariția tuturor acestor lucrari, a inceput sa iși faca apariția un numar din ce in ce mai mare de volume ale unor autori recunoscuți pe plan global. 

Educatia sentimentala, de Gustave Flaubert

Editura: Univers Anul publicarii: 1976 Nr. volume: 1 Nr. pagini: 432 Limba: Romana

Multi oameni ar trebui sa se intrebe care este forta care ii indeamna sa ia decizii , sa se creeze ca personaje ale lumii reale, sa devina fiinte umane, sa respire sau sa moara, sa castige sau sa piarda.

De-a lungul secolelor, in istoria lumii – acompaniata indeaproape de doua forme de arta, pictura si muzica, influentata de curente pe care numai literatura cu forta ei imuabila a reusit sa le creeze – evoca evenimente care au marit sau au distrus natiuni, care au creat sau au prapadit o lume.

Doamna Bovary, de Gustave Flaubert

Editura: Pentru literatura universala Anul publicarii: 1967 Nr. volume: 1 Nr. pagini: 342 Limba: Romana

Fiinte „bovarice” au existat si vor exista si de-acum incolo. Atata timp cat lumea mizera si meschina isi va pastra proprietatile, vor fi oameni care in loc sa protesteze prefera sa isi atrofieze realitatea in gaoacea iluzionarii. Gustave Flaubert si-a dat seama de acest lucru si astfel a creat-o pe „Doamna Bovary”, un burete imbibat de visuri esuate in conditii de uscaciune spirituala a burgheziei franceze.

Doamna Bovary, de Gustave Flaubert

Editura: Pentru literatura universala Anul publicarii: 1967 Nr. volume: 1 Nr. pagini: 342 Limba: Romana

Madame Bovary c’est moi”, spunea despre unul dintre personajele arhetipale ale literaturii moderne, insusi creatorul sau, Gustave Flaubert, nascut La Rouen pe 12 decembrie 1821. Fiu al respectatului chirurg Achille-Cleophas Flaubert, acuzat, judecat si achitat pentru ateism, scriitorul francez a mostenit de la tatal sau luciditatea, acuratetea si atentia pentru detalii dar si o anume melancolie izvorata din confruntarea cu implacabilul conditiei umane.

Guy de Maupassant

Henri Rene Albert Guy de Maupassant a fost un cunoscut autor francez, foarte popular in secolul al XIX-lea, aceasta fiind considerat unul dintre parinții scrierilor moderniste.

Nascut pe data de 5 august 1850, creațiile literare ale lui Guy de Maupassant sunt caracterizate prin economia de stil și prin modul atipic de transpunere a conținutului lor tematic.

Unele povești ale sale descriu intamplari din timpul razboiului Franco-Prusac, din anii 1870, iar altele aduc in atenția publicului de cititori aspecte referitoare la inutilitatea razboaielor și la nefericirea provocata de pierderea de vieți omenești asupra familiilor acestora, rudelor, prietenilor și cunoștințelor, care resimt acut dispariția celor dragi. 

Emile Zola

Nascut la Paris pe data de 2 aprilie 1840, Emile Zola s-a impus rapid ca scriitor, el fiind considerat drept unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai naturalismului francez și un important promotor al naturalismului in teatru.

Figura marcanta a politicii franceze, autorul a reușit sa iși creeze intr-un timp relativ scurt un renume atat pe plan național, cat și internațional.

Tatal sau, Francois Zola, a fost un inginer italian, iar mama sa, Emilie Aurelie Aubert, era de origine franceza. Dupa ce casatoria dintre cei doi a avut loc, familia s-a mutat in zona Aix-en-Provence, in sud estul Franței, pe cand tanarul Zola avea doar trei ani.

Patru ani mai tarziu, in anul 1847, tatal sau a murit, lasandu-l pe Zola și pe mama sa intr-o situație precara. 

Gustave Flaubert

Nascut pe data de 12 decembrie 1821, Gustave Flaubert a fost un autor francez, care și-a creat intr-un timp relativ scurt un renume in istoria literara occidentala.

Devenind celebru prin intermediul primului sau roman, intitulat „Doamna Bovary”, care a fost publicat in anul 1857, Gustave Flaubert s-a impus rapid in istoria literara prin intermediul pasiunii sale pentru arta și literatura.

Nascut in zona Rouen, Seine-Maritime, din Normandia (nordul Franței), Gustave Flaubert era cel de-al doilea fiu al lui Achille-Cleophas Flaubert (1784-1846), un renumit chirurg al acelei perioade și Anne Justine Caroline (1793-1872). 

“Educatia sentimentala” face parte din stocul nostru.