Sansele de reușita ale proiectului Roșia Montana se vor diminua și mai mult dat fiind faptul ca ȋn salvarea acestei zone s-a implicat și una dintre cele mai influente organizatii neguvernamentale din lume. Cu sediul la New York, Avaaz opereaza ȋn 14 limbi și se bucura de sprijinul a peste 14 milioane de membri la nivel mondial.

Pentru actiunea de salvare a Roșiei Montane, organizatia a lansat sloganul “Romania: no dirty mine, no dirty politics” (Romania: fara minerit murdar, fara politici murdare).

Notorietatea de care se bucura, experienta și succesele raportate ȋn ultimii ani fac din Avaaz un oponent vehement pentru proiectul Roșia Montana și o organizatie temuta ȋn randul politicienilor și a guvernelor.

Organizatia a reușit de-a lungul timpului sa puna capat proiectului de autostrada din Bolivia (ce urma sa defrișeze o buna parte din padurea amazoniana), sa determine renuntarea la controversata lege de control a internetului ACTA, a legii congresului American prin care se ȋnchideau site-uri ca Wikileaks, YouTube sau chiar Avaaz.org și sa stopeze importul de cereale și alimente modificate genetic ȋn UE, pana cand studiile independente vor demonstra ca nu sunt nocive pentru populatie, potrivit cotidianul.ro. Totodata, Avaaz a detronat pozitia de monopol ȋn presa a magnatului Robert Murdoch și a reușit sa introduca ȋn parlamentul britanic o lege prin care se limiteaza la 20% procentul maxim detinut de un baron de presa; a stopat legea cenzurii mediilor de informare, propusa de fostul premier Italian, Silvio Berlusconi; a determinat impunerea unor legi a protectiei elefantilor, adoptate de ONU și a facut presiuni asupra Comisiei Internationale a Balenei pentru a se renunta la uciderea și comercializarea balenelor, conform sursei citate.

Organizatia a lansat o petitie pentru a stopa proiectul de la Roșia Montana, iar pe site-ul oficial Avaaz se poate gasi și textul prin care se prezinta situatia, dar și motivele pentru care este foarte importanta actiunea.

Noul ministru al mediului ia ȋn considerare anularea proiectului toxic și distructiv de la Roșia Montana, dar ȋnca exista ezitari. O buna parte a opiniei publice care se opune acestui plan letal poate acum sa-l opreasca și sa demareze operatiunile de termen lung pentru curatarea democratiei romanești”, se arata la ȋnceputul prezentarii petitiei.

Ȋn continuare, reprezentantii Avaaz aduc ȋn discutie și temerile cu care se confrunta compania ce sta in spatele acestui proiect:

“Valoarea gigantului canadian din domeniul minelor a scazut din momentul ȋn care a cazut vechiul guvern, iar ei (n.r.Gabriel Resources) știu ca nemultumirea opiniei publice a crescut și proiectul este ȋn pericol. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a votat ȋmpotriva proiectului ȋn Parlamentul European, iar premierul Victor Ponta a amenintat și mai devreme ca va bloca demersurile pentru exploatarea minelor de aur. Acum ei se afla la putere și se vor confrunta cu puternice presiuni din partea oamenilor de afaceri, astfel ca este nevoie de presiunea noastra pentru a ne asigura ca blocarea proiectului se va face pana la capat”, considera organizatia internationala.

Acest proiect este unul murdar și nu ȋși are locul ȋn Romania moderna – folosește aceleași chimicale toxice care au devastat Romania ȋn anul 2000 prin dezastrul de la Baia Mare ȋn urma deversarii cianurii, iar procesul de aprobare a fost caracterizat de coruptie și clientelism”, se ȋncheie textul de lansare al petitiei.

Așadar, dupa nenumarate ONG-uri autohtone, diferite autoritati, Academia Romana și chiar Biserica Ortodoxa Romana, opozantii proiectului minier de la Roșia Montana se vor bucura de sprijinul nepretuit al organizatiei neguvernamentale Avaaz. Pana ȋn acest moment, petitia a adunat aproape 3.000 de semnaturi, iar obiectivul pe termen scurt al organizatiei este de 5.000. Petitia poate fi semnata AICI!