A inceput ca un hobby dupa ce a calatorit in Europa. Era vorba de a oferi chei pentru ca turul sa fie cat mai economic si eficient. Cererea de prieteni – si mai tarziu „prietenii prietenilor” – i-a facut sa vada ca exista o cerere potentiala.

Instagramul „Europa low cost” s-a nascut acum un an si jumatate, iar in urma cu un an au inceput sa adauge produse pentru a-l monetiza. Mai intai a fost un manual de calatorie, apoi un ghid al procedurilor de lucru in Spania si, recent, o aplicatie. Avocatii si iubitii Federico Sabattini, in varsta de 33 de ani, si Daiana Gastelu, in varsta de 30 de ani , sunt surprinsi de decolarea intreprinderii lor, care in mai putin de un an a vandut aproape 3.000 de combinatii de manuale la 499 de dolari si asteapta cu nerabdare aplicatia.

„Am lansat manualele gandindu-ne ca vom vinde unele unui cunoscut, dar am observat imediat entuziasmul – spune Gastelu-. Investitia a fost timpul nostru; am vazut ca oamenii sunt incantati, sunt interesati sa calatoreasca si, mai presus de toate, sunt interesati sa stie ca se poate face pentru aproximativ 1.000 de dolari”. De fapt, asa a ispitit-o Sabattini. „Veti vedea ca calatoriti cu 900 USD sau 1.000 USD timp de 14 zile.” Asta a fost dovada si ea asigura ca a coroborat-o. Manualul sta la baza incepatorilor si toate sfaturile pe orase (sunt deja aproximativ saizeci) sunt in povestile de pe Instagram.

De exemplu, textul spune ca „cea mai buna aplicatie” pentru cautarea transportului se numeste Omio si ofera optiuni de tren, autobuz si avion. Ca cheie, retineti: „1) pentru primele doua transporturi indicate, cel mai bine este sa cautati intre 30 si 45 de zile inainte de data pe care o dorim, deoarece cu mai mult timp uneori nu apar multe optiuni; 2) dupa ce ati ales orasele si ziua, cand vedeti optiunile de autobuz, amintiti-va sa mergeti in jos si sa faceti clic pe pentru a afisa toate optiunile”. Intr-un alt fragment ei mentioneaza ca „vei cheltui cel putin 16 euro pe zi pentru a manca si un alt transfer in oras, iar in cazul celor din Est, precum Praga sau Budapesta, 12”.

Sabattini subliniaza ca, dupa ce au analizat diverse optiuni de marketing, au optat pentru Tienda Nube, care ofera toate modalitatile de plata: 90% din cerere vine din Argentina, Uruguay, Chile si Columbia; majoritatea au intre 18 si 45 de ani si 65% dintre cumparatori sunt femei.

Recunoaste ca exista continut „asemanator” in retele, dar nu atat de detaliat, si ca cea mai mare diferenta in propunerea lui este costul. „Acum un an, de cand am plecat, avem acelasi pret. Cu doar cateva luni in urma am alocat o parte din incasari publicitatii; mai intai a fost doar cuvant in gura.” La anumite date ei doneaza 30% din vanzarile zilei unui spital din Tres Arroyos (Buenos Aires).

El descrie ca de la inceput – care a coincis cu pandemia – vanzarile au fost „foarte bune” si ca atunci cand au adaugat „Munca in Spania” a fost un salt; Ei au inregistrat o frana in noiembrie si decembrie, pe care el o raporteaza la cresterea cazurilor in Europa.

Manualul pentru Spania include aspecte precum costul vietii si salariul; modul de eficientizare a procesului de cetatenie; pasii pentru NIE (document pentru a putea accesa un loc de munca); cum sa obtineti un numar de securitate sociala; modul de validare a titlurilor; ajutorul pe care il pot acorda retelele si cazurile speciale ale salvamarilor, sportivilor si burserilor. Acestea includ, de asemenea, experiente speciale.

„In 2014 am calatorit cu fratele meu si am cheltuit fiecare cate o avere pentru a ramane 20 de zile – isi aminteste Sabattini-. In urmatoarea am inceput sa folosesc cateva ‘trucuri’ precum intrarea pe forumuri, vad in detaliu optiunile de mobilitate, intrarea in locuri de interes si pe baza asta am vazut ca pot economisi foarte mult. De exemplu, plecand din San Pablo exista bilete pentru mai putin de 500 USD”. In retea, in fiecare zi, incarca cel putin doua sfaturi pentru a economisi intr-un oras; informatia –asigura cuplul- este actualizata in mod „permanent”.

Gastelu a fost responsabil de analizarea modului de comercializare a produsului si, in plus, ca era necesar sa se poata accesa informatiile fara conexiune la internet (ceea ce este scump in Europa). Datorita cresterii intreprinderii, Ramiro Carzoglio si Leo Della Penna s-au alaturat, pentru a accelera aspectele contabile si, in plus, pentru a porni aplicatia.

Cei care cumpara manualele primesc un voucher pentru un ghid de bar (cu bere inclusa) in Barcelona. „ Nu acceptam sponsorizarea marcii pentru ca ideea este sa spunem ceea ce traim si nu sa facem publicitate”, spune Sabattini.