In timp ce, dupa cum am spus, echilibrul calciu-magneziu si consumul de magneziu este slab din cauza epuizarii solului, utilizarea clorului si absorbtia slaba, consumul de calciu in populatia vestica in general este ridicat. Calciul este adaugat la multe alimente procesate, lactate sau produse ambalate ca conservant.

Cand nivelul de calciu din organism devine prea mare, poate aparea calcificarea. Fiecare celula din organism contine o pompa de sodiu-potasiu, care este responsabila de reglarea echilibrului mineralelor din interiorul si din exteriorul celulelor.

Lipsa de magneziu impiedica aceasta pompa sa functioneze corect. Cu prea mult calciu, rapoartele sunt asimetrice, iar pompa permite un nivel in exces de calciu in celule. Cand nivelul de magneziu este excesiv de scazut, atunci nivelul de calciu din celule este si mai mare. Vezi aici care sunt simptomele lipsei de calciu si magneziu in organism si cum te afecteaza.

Multi nutrienti intra in joc in ecuatia de calcificare, cum ar fi vitaminele K si D , dar cel mai important factor pentru cresterea calcificarii consta in aportul scazut de magneziu.

De ce magneziul atat de important?

Magneziul este responsabil pentru peste 300 de reactii biochimice din corpul nostru, cu impactul lor asupra tensiunii arteriale, metabolismului, sistemului imunitar si multe alte aspecte ale sanatatii.

Functii

  • – Sistemul neuromuscular: magneziul, impreuna cu calciul, este implicat in excitabilitatea neuronala si musculara . Cu alte cuvinte, ajuta la mentinerea bunei functionari a nervilor si a tonusului muscular. Magneziul actioneaza ca un blocant chimic. Atata timp cat exista suficient magneziu, calciul nu poate patrunde in celulele nervoase si activeaza nervul, ceea ce ajuta nervul sa fie relaxat. In consecinta, muschii vor fi relaxati.
  • – Formarea oaselor: o parte a sistemului osos magneziul contribuie la structura fizica a oaselor  impreuna cu calciul si fosforul. O alta parte functioneaza ca un rezervor. Prin urmare, este necesar pentru cresterea si maturarea oaselor.
  • – Sistemul cardiovascular: protejeaza inima prin mentinerea ritmului cardiac stabil, ajuta la mentinerea tensiunii arteriale normale, protejeaza peretii vaselor de sange si este un vasodilatator.
  • – Sistemul sanguin: este considerat antitrombotic (previne formarea cheagurilor) si creste productia de leucocite (globule albe care intervin in sistemul imunitar).

Datorita importantei raportului corect calciu/magneziu in organism si a functiei pompei de sodiu-potasiu, deficienta de magneziu poate duce la:

Spasme musculare si crampe

Acesta este unul dintre cele mai vizibile simptome ale deficitului de magneziu. La fel cum calcificarea cauzeaza intarirea arterelor, ea poate determina rigidizarea tesutului muscular, ceea ce, la randul sau, duce la crampe si spasme.

Crampele picioarelor in timpul sarcinii sunt extrem de dureroase. Magneziul rezolva problema aproape instantaneu. Crampele musculare legate de ciclul menstrual pot fi, de asemenea, legate de nivelurile scazute ale mineralului.

Unii experti recomanda adesea ca femeile cu PMS si probleme de crampe sa ia magneziu in timpul ciclului lor inainte de a incepe simptomele.

Hipertensiune arteriala, hipertensiune arteriala

Acesta este unul dintre cele mai studiate simptome ale deficitului de magneziu.

  • – Un studiu de la Harvard cu o populatie de peste 70.000 de oameni a constatat ca cei care aveau un aport mare de magneziu aveau valori mai sanatoase ale tensiunii arteriale.
  • – O meta-analiza a studiilor de urmarire disponibile a demonstrat o reducere dependenta de doza a tensiunii arteriale cu suplimentarea cu magneziu. (5)
  • – Un studiu de la  Universitatea din Minnesota  a aratat ca riscul de hipertensiune arteriala a fost cu 70% mai mic la femeile cu niveluri adecvate de magneziu.

Productie scazuta de energie

Magneziul este necesar in reactiile care creeaza  energie ATP  (adenozin trifosfat) in celule. ATP   , sau adenozin trifosfat, este principala sursa de energie in celule si trebuie sa se lege de un ion de magneziu pentru a ramane activ.

Cu alte cuvinte, fara magneziu, literalmente nu ai energie la nivel celular. Care se manifesta ca oboseala, lipsa de energie si alte probleme.

Sanatatea oaselor

Calciul este intotdeauna considerat cel mai important mineral pentru sanatatea oaselor, dar se dovedeste ca magneziul este la fel de important. In cazurile de deficit de magneziu, oasele sufera:

Vitamina D si absorbtia calciului : magneziul este necesar pentru ca vitamina D sa activeze absorbtia calciului. De aici este important sa obtineti suficient magneziu atunci cand luati vitamina D, altfel ar putea epuiza si mai mult nivelurile de magneziu.

Utilizarea corecta a calciului : Magneziul este necesar pentru a stimula  hormonul calcitonin care este responsabil cu extragerea calciului din muschi, tesuturi moi si oase.

Aceste informatii nu ar trebui sa inlocuiasca niciodata opinia unui medic. Daca aveti dubii, consultati profesionisti.