Ponta intreprinde o vizita in Georgia, iar oprirea la Chișinau a fost special destinata discuției cu Iurie Leanca.

„Vreau sa va asigur ca de fiecare data ne vom consulta, cele doua guverne, vom avea pozitii comune, atat cand este vorba de crize, cum se intampla acum in Ucraina, cat si cand este vorba de lucruri bune si de proiecte concrete pe care le facem si vreau ca Romania sa fie in continuare cel mai mare sprijinitor al integrarii europene a Moldovei si cel mai mare sprijinitor al guvernului pro-eruopean care este aici la Chisinau”, a declarat Ponta.

Acesta a fost intrebat despre situația din Ucraina și despre acțiunile pe care Romania dorește sa le intreprinda. „Romania este tara membra a UE si tara membra a NATO si atunci cand esti intr-un parteneriat, de fiecare data te sfatuiesti si te coordonezi cu partenerii europeni si transatlantici. Luni va fi la Bruxelles o reuniune a ministrilor de externe din cadrul UE si acolo Romania va sustine cu tarie toate masurile luate de catre Europa in ceea ce priveste criza din Ucraina. Dar singuri, de capul nostru, nici nu ar fi bine sa luam masuri pentru ca, repet, cand esti intr-un parteneriat si intr-o familie iei acele masuri impreuna si pentru noi de fiecare data, orice masuri se iau, noi suntem cei care aducem aminte daca se uita vreodata la Bruxelles sau in discutiile de la NATO de Moldova. Orice masuri luam, trebuie sa le coordonam si cu Moldova care este chiar in, sa zic, cea mai aproape de epicentrul crizei”, a spus Ponta.

Pe de alta parte, Iurie Leanca a declarat ca Moldova „fiind singura” (adica nefiind membra a UE și NATO) este nevoita sa urmareasca „foarte atent tot ce se intampla in stanga Nistrului”, dar și la frontiera de sud a Republicii Moldova.  „Comunicam foarte strans si cu colegii de la Kiev pentru a face asa incat frontiera bilaterala sa fie una bine pazita, ca elemente subversive sa nu traverseze aceasta frontiera”, a punctat Leanca.

Acesta a precizat ca luni va avea o discuție cu premierul ucrainean Arseni Iațeniuk, iar Moldova va pastra legatura „cu UE și cu americanii”, dar și cu „colegii de la Moscova”. „Discutia de luni, pe care urmeaza sa o am cu premierul Iateniuk si cu ceilalti lideri ucraineni, va fi axata exact pe aceste obiective si bineinteles ca vom mentine comunicarea foarte stransa cu Uniunea Europeana, cu americanii si rolul Bucurestiului in acest sens la fel este unul foarte mare. Si bineinteles ca vom continua comunicarea cu colegii de la Moscova, fiindca avem un obiectiv foarte clar, sa nu admitem crearea unor probleme suplimentare, avem suficiente deja. Dorim solutii la problemele care exista si dorim o relatie mai activa si un dialog mai pozitiv”, a precizat Leanca.

Moldovenii vor circula fara vize in UE din 25 mai

Cei doi premieri au vorbit și despre faptul ca cetațenii Republicii Moldova urmeaza sa circule fara vize in Uniunea Europeana incepand cu data de 25 mai.

„Am vorbit inclusiv de ceea ce cred ca este cel mai important obiectiv pentru Moldova in perioada imediat urmatoare, si anume aplicarea noilor reguli pentru cetatenii Moldovei de a avea acces in spatiul european fara vize. De altfel, marti voi fi la Atena, ma voi intalni cu primul ministru al Greciei care detine presedintia UE si voiam sa fiu sigur din partea moldoveneasca ca toate procedurile se fac la timp in asa fel incat la o data simbolica, 25 mai, pana la 25 mai, cetatenii Moldovei sa intre nu doar in Romania, ci in toata Europa, fara vize”, a declarat Victor Ponta.

La randul sau, Iurie Leanca a salutat decizia Consiliului Transporturi al Uniunii Europene de anulare a vizelor pentru moldoveni, luata chiar vineri. „Decizia pune punctul pe i, pe tot ce inseamna liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii din Republica Moldova (…) Rolul Bucurestiului, a primului-ministru, a ministrului Corlatean, al presedintelui Basescu, in a ne ajuta sa realizam aceste obiective este unul foarte mare. Asa incat inca o data ii multumesc frumos si sigur ca vom conta si mai departe pe acest sprijin si pe acest dialog extrem de important ca sa ajungem acolo unde ne dorim. Tara candidat in prima instanta si asa cum am pomenit, domnule prim-ministru, atunci cand Romania va detine presedintia, eventual Moldova sa poata ajunge tara membra a UE. Iata si un proiect national comun, nu?”, a spus Leanca.

„Total de acord si nu pot decat sa ma bucur ca ne reintoarcem la situatia de acum catva timp cand la frontiera dintre Moldova si Romania nu va mai cere nimeni nici o viza, ci doar aratarea pasaportului. Si cred ca pentru cetatenii moldoveni este realmente un mesaj fundamental ca sunt bine primiti in Europa”, a completat premierul roman.