In prezența a aproximativ 200 de persoane, intre care președintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta și posibilii prezidențiabili Crin Antonescu, Mihai Razvan Ungureanu sau Catalin Predoiu, Biden și-a inceput discursul subliniind ca ceea ce ii leaga pe romani este faptul ca toți sunt in favoarea statului de drept.

„Ne dam seama ca exista diferențe politice dar un lucru care ii leaga pe toți romanii este ca toți sunt in favoarea democrației și in favoarea unui stat de drept. Asta fara nici o ezitare”, a spus Biden.

„O societate transparenta libera este o societate unde corupția este considerata un dușman, unde Guvernul este echitabil și cinstit și unde oamenii pot sa reușeasca indiferent de poziția lor in societate”, a continuat Biden, care a insistat apoi pe ideea de lupta anticorupție.

„Corupția reprezinta un cancer care micșoreaza instinctul de creativitate al unei societație”, a spus Biden.

El a reluat și mesajul referitor la vulnerabilitatea pe care o au țarile care sufera de corupție.

„Corupția reprezinta o alta forma de tiranie și poate sa fie un pericol prezent nu numai pentru economia unei țari, ci și pentru securitatea naționala a țarii respective”, a punctat vicepreședintele SUA, care a avertizat ca exista țari – referirea fiind la Rusia – care se folosesc de corupția din alte țari pentru a-și atinge obiectivele de politica externa.

Laude pentru DNA, ANI și președinta ICCJ

Vicepreședintele american a laudat in discursul sau instituții precum DNA și ANI.

„DNA și-a stabilit independența și a trimis 1000 de cazuri in fața Justiției anii trecuți. ANI a trimis la randul ei peste 6000 de cazuri de incompatibilitate”, a afirmat Biden, care a laudat și activitatea președintei ICCJ, Livia Stanciu.

„Ați ales un președinte al Curții Supreme care lupta sa apere independența judecatorilor”, a aratat vicepreședintele SUA.

„Va indemn ferm sa faci pași inainte. Cereți in continuare instituțiile dvs judiciare sa ramana in continuare independente și libere de influența politica. Sa insistați ca nimeni, absolut nimeni, nu este deasupra legii”, a aratat vicepreședintele SUA.

Ocaua lui Cuza, prezenta in discurs

Oficialul american a evocat in discursul sau și faimoasa legenda cunoscuta sub denumirea „Ocaua lui Cuza”.

„Este o parabola insa spune mult și spune de fapt cum gandesc investitorii despre piața. Ei vor sa faca faca business acolo unde tratați echitabil”, a spus Biden.

E nevoie de o presa independenta și de o societate civila implicata

In discursul susținut la Palatul Cotroceni, Joe Biden a insistat și asupra faptului ca presa trebuie sa ramana independenta, iar societatea civila sa fie cat mai implicata.

„E nevoie de o presa independenta care nu depinde de nimeni și de nicio presiune din afara”, a spus Biden.

„Cum organismul nu poate supraviețui fara sange, democrația nu poate sa supraviețuiasca fara participarea activa a cetațenilor. Asta spunem cand spunem ca societatea civila este esența democrației. Ne bazam pe societatea civila sa scoata la suprafața nedreptatea, sa protejeze grupurile marginalizate”, a afirmat Biden. El a spus ca femeile, romii, evreii și minoritațile sexuale nu trebuie sa fie supuse discriminarii.

„Democrația nu este o destinație, ci este drumul pe care mergem. Atata vreme cat veți merge pe acest drum, nu veți fi niciodata singura. Veți avea Statele Unite ca aliat (…) Nu pot sa-mi imaginez o Europa libera fara o Romanie puternica și indepedenta”, și-a incheiat Joe Biden discursul.