Președintele filialei PMP Sibiu, Diana Popa, spune intr-un interviu ca schimbarea numelui partidulului in Mișcarea Populara ar contribui la spargerea monopolului USL, format din PSD-PNL-UNPR.

Popa a vorbit și despre scorul electoral pe care il țintește partidul la alegerile din 2016, dar și despre modul in care procesul lui Victor Ponta afecteaza imaginea Romaniei in plan extern. Mai mult, lidera PMP l-a criticat foarte dur și pe șeful UNPR, Gabriel Oprea, despre care a spus ca are profilul unui conducator din Coreea de Nord sau America de Sud și in niciun caz al unui conducator european.

Cand anume ați intrat in politica și ce v-a determinat sa alegeți PMP?

Diana Popa: Am intrat in Partidul Mișcarea Populara din decembrie 2013, inca inainte de definitivarea formelor legale de inființare a partidului. Am ales acest partid, pentru ca este un partid tanar, sanatos, necompromis, neimplicat in alianțe și ințelegeri transpartinice, cu lideri curajoși, empatici, competenți, integri și cu viziune , oameni de valoare cu cariere profesionale in spate și care, majoritatea, nu au mai facut politica. Ne bucuram de sprijinul celui mai valoros om politic pe care l-a dat Romania dupa revoluția de la 1989 și care, de altfel, și-a anunțat inscrierea in Mișcarea Populara  la sfarșitul acestei luni sau inceputul lunii octombrie.

Traian Basescu spunea recent ca iși dorește de la PMP sa ramana un partid care sa preseze procesele de modernizare a țarii, ceea ce ar fi vrut sa ramana și de la PDL. Cum vedeți mesajul transmis de ex-președinte?

Diana Popa: Mișcarea Populara continua lupta dusa de Traian Basescu pentru independența justitiei, pentru statul de drept și continua proiectele incepute de acesta  in sanatate, educație, piața muncii, unirea cu Republica Moldova și nu in ultimul rand,  securitatea țarii. Da, cu siguranța  vom reuși sa dezvoltam proiectul politic inceput de Traian Basescu, alaturi de domnia sa.

Traian Basescu preciza miercuri ca singurul partid care face opoziție este PMP și ca nu-și face griji ca partidul nu ar trece pragul, problema mea ar fi daca ar atinge 22-25% pana in toamna lui 2016, acesta e obiectivul. La nivelul organizației județene Sibiu, ce procent are PMP și, personal, cat considerați ca veți inregistra la alegerile de anul viitor?

Diana Popa: Da, aceasta este și realitatea. PMP este singurul partid care face opoziție la ora actuala și care nu este dispus la compromisuri. Marele PNL se lauda inca de la inceputul anului cu daramarea guvernului Ponta, insa suntem dupa jumatatea lunii septembrie cu un trimis in judecata pentru fapte de corupție care este inca premier. In aceste condiții ale unei opoziții liberale atat de binevoitoare, PMP a luat atitudine de fiecare data, și a fost obligat astfel, sa faca puternic opoziție. Cred cu convingere ca PMP este partidul viitorului, partidul de care Romania are nevoie pentru a reforma clasa politica. Daca pana in prezent, partidul a participat la doua scrutinuri electorale și are in zestrea sa doua scoruri de peste 5%, cu siguranța, va atinge un scor de  25% in toamna lui 2016 și la nivelul județului Sibiu.  Mai trebuie sa precizez faptul ca PMP este singurul partid care a incercat sa faca ceva pentru romanii din diaspora, prin proiectul de lege privind votul prin corespondența, inițiat de președintele PMP Eugen Tomac, respins in Parlament pe 9 decembrie 2014 de alianța PSD-PNL. Prin urmare, sunt toate premizele ca romanii sa identifice in noi, partidul care le reprezinta cu adevarat interesele.

Liberalii și social-democrații sunt la putere, in administrația publica locala. Este PMP reprezentat in Consiliul Local și cel Județean Sibiu? Personal, veți candida la o funcție publica la alegerile de anul viitor?

Diana Popa: Da, liberalii și social-democrații sunt la putere așa cum s-au aflat și in 2012 in alianța care și-a amagit electoratul cu promisiuni deșarte: locuri de munca, autostrazi și  nimic din ce au promis nu s-a realizat. Nu avem nici locuri de munca pentru tineri și nu avem nici autostrazi, ci doar firimituri din ceea ce ar trebui sa se numeasca autostrazi și care, se dau in funcțiune doar in scop electoral și se inchid circulației, datorita problemelor tehnice dupa cateva luni. PMP nu a participat pana in prezent la alegeri locale și, ca urmare, nu avem reprezentanți in forul legislativ local, respectiv in Consiliul Local și cel Județean Sibiu . Imi voi depune candidatura la momentul oportun, mai mult ca sigur, pentru un loc in forul legislativ local, apoi in cel national.

Numai miercuri, in jur de 250 de persoane au semnat sa intre in randurile partidului din care faceți parte. Va așteptați ca pana la finele acestui an, numarul celor care vor semna adeziuni la PMP sa se creasca?

Diana Popa: Sigur ca sunt la curent cu inscrierea unui numar de 250 de persoane doar in municipiul București și sunt sigura ca va fi un aflux de inscrieri in toata țara, odata cu inscrierea domnului Basescu in partid. Prin urmare și in județul Sibiu, unde s-a bucurat de o larga susținere la momentul candidaturii sale pentru președinția Romaniei.

Traian Basescu spunea ca intenționeaza sa schimbe numele formațiunii pe care a inființat-o din Partidul Mișcarea Populara in Mișcarea Populara, insa amana momentul in care se va inscrie in noul partid. Aveți cunoștințe despre vreun plan secret al ex-președintelui in privința partidului?

Diana Popa: Domnul Traian Basescu a anunțat ca se inscrie in partid, așa cum v-am aratat anterior la sfarșitul lunii in curs sau cel mai tarziu, inceputul lunii urmatoare și ca este vorba de o rebranduire a denumirii partidului din PMP in Mișcarea Populara (MP). Mișcarea Populara (MP) poate fi, nu numai un partid, ci o platforma politica unde sa se adune fortele politice care pot veni cu o oferta adevarata de dreapta, mai aproape de nevoile romanilor, incercand sa sparga monopolul și prietenia din USL, adica PSD-PNL-UNPR, care face un mare rau democrației.

Se vehiculeaza scenariul potrivit caruia, Traian Basescu l-ar fi chemat la negocieri pe liderul UNPR Gabriel Oprea, iar fostul presedinte i-ar fi propus acestuia o alianta politica. Credeți in aceasta ipoteza?

Diana Popa: Nu cred in aceasta ipoteza! De altfel, domnul  Eugen Tomac, președintele  PMP a dezmințit ca ar fi vorba de negocieri cu UNPR intrucat, vorbim despre grupe sangvinice diferite ale celor doua partide.

Procurorii DNA l-au trimis in judecata pe șeful Executivului Victor Ponta pentru mai multe fapte de corupție, insa refuza sa demisioneze. In opinia dvs, cum este influențata imaginea guvernului Romaniei și credeți ca Gabriel Oprea ii va lua locul la Palatul Victoria?

Diana Popa: Faptul ca șeful executivului este trimis in judecata pentru acuzații grave de coruptie: un numar de 17 infracțiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala, spalare de bani, a afectat cu siguranța credibilitatea instituției Guvernului Romaniei in țara și in strainatate. De altfel, atat PMP cat și președintele PPE, Joseph Daul i-au cerut premierului sa demisioneze intrucat „poporul roman merita o carte de vizita mult mai buna decat un prim-ministru trimis in judecata”. Fac precizarea, ca Romania este singura țara civilizata cu un premier trimis in judecata pentru fapte de corupție iar domnul general Oprea, il susține pe premier, in ciuda “interesului național”. Gabriel Oprea ne ofera mai degraba imaginea unui conducator nord-coreean sau sud-american, decat sa aiba profilul unui lider european modern. Scandalul cu plagiatul precum și faptul ca, din cate se știe, domnul Oprea nu știe nicio limba straina, sunt  doar doua argumente pentru care nu cred ca este potrivit pentru a conduce un guvern al unui stat membru UE. In plus, de-a lungul anilor, Gabriel Oprea s-a remarcat ca un exponent al oricarui tip de compromis pentru a fi la ciolanul puterii.

Care sunt argumentele legale pentru care formațiunea pe care o conduceți a cerut demisia domnului Ioan Cindrea, președinte al Consiliului Județean Sibiu, condamnat definitiv pentru infracțiunea de conflict de interese la o pedeapsa de un an de inchisoare cu suspendare?

Diana Popa: Domnul Ioan Cindrea, presedintele Consiliului Judetean Sibiu și președintele realeas al PSD Sibiu, a fost condamnat definitiv de catre justitie pentru infracțiunea de conflict de interese. Organizatia Judeteana a Partidului Miscarea Populara Sibiu a fost singura formatiune politica locala care i-a cerut public demisia domnului Ioan Cindrea din functia pe care o detine , imediat dupa condamnarea sa, in prima instanța de catre Inalta Curte de Casatie și Justiție, de la data de 10 decembrie 2014. Am considerat inca de la inceput, ca refuzul de a da curs acestei solicitari, va afecta iremediabil imaginea si prestigiul institutiei Consiliului Judetean Sibiu.

Domnul Cindrea și-a dat demisia din fruntea PSD Sibiu dar a fost reales președinte al filialei județene in iulie 2015, dupa ce, la varful PSD, a fost ales președinte Liviu Dragnea, condamnat in prima instanța de ICCJ pentru o infracțiune asimilata faptelor de corupție, deși in luna martie 2015, Consiliul național al PSD a adoptat “rezoluția” privind membrii de partid cercetați sau condamnați pentru fapte de corupție conform careia, cei condamnați in prima instanța iși pierd automat funcția din partid și sunt suspendați din calitatea de membru, rezoluție care trebuie privita in cel mai bun caz cu ironie.

Aceasta condamnare definitiva a președintelui CJ Sibiu ne-a  indreptatit sa ii cerem cu mai multa tarie demisia, intrucat nu putem accepta ca la conducerea CJ Sibiu, sa existe persoane asupra carora sa existe astfel de acuzații. Am dori sa vedem in continuare ca in Romania, pe langa justitie, functioneaza legile nescrise ale decentei si nici un politician nu se mai agata de functie in momentul cand exista dovezi clare și chiar condamnari pentru fapte de natura penala.

Mai mult decat atat, ICCJ a tranșat problema de drept a incetarii mandatului de primar, consilier, intr-o hotarare care este obligatorie pentru spetele similare și a aratat ca in urma condamnarii la o pedeapsa privativa de libertate, chiar in condițiile aplicarii art. 81 CP , a suspendarii condiționate a executarii acesteia, devin aplicabile dispozițiile art. 15 din Legea 393/2004 privind incetarea de drept a calitații de ales local.

Mi se pare suspect ca exista consilieri județeni PNL din Sibiu cu studii juridice care sa declare ca „Ioan Cindrea va ramane in funcție pana la finalul legislaturii și va putea candida și anul viitor pentru președinția Consiliului Județean”,  aceasta ridicand un semn de intrebare  asupra  existenței  unei  ințelegeri PSD-PNL și la acest nivel.