In timp ce unii oameni sunt capabili sa conduca in mod natural bazandu-se pe un anumit stil de conducere, pot fi invatate si abilitati specifice de conducere si stiluri mai folositoare. Te ajuta sa te cunosti si sa-ti dezvolti propriul stil de conducere si sa te bazezi pe punctele forte personale pentru a-i motiva si entuziasma pe cei din jur. Abilitatile de conducere, care ii motiveaza pe ceilalti, pot fi utilizate in acelasi timp cu abilitatile de management, care sunt utilizate pentru a organiza si planifica, pentru a finaliza in mod eficient proiectele.

Daca nu stii cum sa-ti gasesti stilul de conducere, citeste mai jos

Evalueaza-ti punctele forte personale

Indiferent daca ai tendinta de a fi mai colaborativ sau mai independent atunci cand iti asumi un rol de conducere, exista o multime de caracteristici care intra in personalitatea ta – si, in consecinta, in stilul tau personal de conducere. Fa teste online de personalitate si stil de leadership pentru a te ajuta sa stabilesti in continuare caracteristicile dominante ale personalitatii tale si stilul potential de leadership care ar putea functiona cel mai bine pentru tine. Unul din punctele tale forte poate fi si persoana de langa tine, care te incurajeaza si te ajuta. Persoana poate fi un membru al familiei, un prieten sau partenera. Daca esti in cautarea partenerei, pe site-ul de intalniri online cautarea va lua sfarsit. Daca esti din Bucuresti, pe anunturi Bucuresti poti gasi femeia care este in cautarea dragostei. Nici nu trebuie sa iesi din casa, caci totul poate fi gasit in telefonul tau. Doar creeaza cont pe site-ul de intalniri online si gaseste partenera perfecta pentru tine.

Afla ce stil de conducere se potriveste cel mai bine punctelor tale forte

Exista stiluri stabilite de conducere care iti vor permite sa valorifici punctele forte pe care le demonstrezi deja activ. Stiind care sunt aceste puncte forte poti alege stilul care poate fi cel mai eficient pentru tine. I-a in considerare urmatoarele liste de caracteristici si i-a in considerare daca te identifici in mod deosebit cu un anumit set. Esti empatic, orientat spre echipa, abordabil emotional, deschis si inspirat? Liderii cu aceste trasaturi sunt vazuti ca colaboratori sau energizatori si isi pot folosi energia pozitiva si capacitatea de a inspira pentru a-i conduce si motiva pe ceilalti.

Foloseste stilul care crezi ca va functiona

Cautarea ta pentru un anumit stil de conducere ar trebui sa reflecte ceea la ce te astepti cand vei fi lider. In timp ce personalitatea ta implicita face mai usor utilizarea anumitor stiluri de conducere – acest lucru nu inseamna neaparat ca stilul de conducere catre care ai putea fi inclinat in mod natural este cel potrivit pentru locul de munca. Recunoaste ca stilul de conducere pe care alegi sa il utilizezi este o alegere  temporara. Gandeste-te la modul in care diferite stiluri de conducere iti vor permite sa faci lucruri diferite si i-a in considerare inclinarea catre stilul pe care crezi ca va fi cel mai eficient.

Apeleaza la mai multe stiluri de conducere

Fii pregatit si dispus sa folosesti capacitatea de lider atunci cand diferite situatii necesita acest lucru. De exemplu, fii dispus sa folosesti stiluri de conducere mai directe, care stabilesc ritmul, in anumite momente – chiar daca de obicei adopti o abordare mai colaborativa, creativa si participativa. Stilul tau de conducere nu va functiona pur si simplu in orice situatie cu care te confrunti. Acest lucru este valabil mai ales in momentele neasteptate, cand conducerea eficienta este cea mai necesara.

Evita folosirea stilurilor de conducere care nu se potrivesc personalitatii tale

Nu-ti permite sa recurgi la stiluri de conducere care nu reflecta cine esti ca individ. Mai mult ca sigur, personalitatea falsa va indeparta oamenii de tine. Mentine autenticitatea comportandu-te intr-un mod in care poti fi cu adevarat mandru. Daca te simti incomod cand incerci un nou stil de conducere, nu ramane la ceva ce nu vezi sa se dezvolta in continuare. Continua sa experimentezi stiluri de conducere pana cand vei gasi cel care iti permite sa fii confortabil si increzator.