In mijlocul tensiunii mari dintre SUA si Coreea de Nord, regimul Kim Jong-un a asigurat astazi ca isi va impulsiona programul nuclear „la viteza maxima”, ca raspuns la presiunea tot mai mare exercitata asupra tarii de catre presedintele american Donald Trump. 

Posibilitatea ca Phenianul sa efectueze iminent al saselea test atomic este unul dintre motivele care a tensionat cel mai mult relatiile complicate dintre Phenian si Washington in ultimele saptamani, ceea ce nu exclude o actiune militara ca raspuns la aceasta provocare.

Intr-o declaratie, Ministerul de Externe nord-coreean a denuntat ca „Statele Unite fac mult zgomot in favoarea mai multor sanctiuni si presiuni in conformitate cu noua sa politica de maxima presiune si confruntare impotriva Republicii Populare Democrate Coreea (RPDC, nume oficial nord-coreean).

In acest sens, textul publicat astazi de agentia de stat KCNA avertizeaza ca tara asiatica „va accelera la maximum masurile de consolidare a programului sau de descurajare nucleara”.

Declaratia repeta, de asemenea, ideea ca Coreea de Nord ar putea efectua urmatorul test atomic „oricand, oriunde”.

La mijlocul lunii aprilie, fotografiile din satelit au indicat ca baza nucleara Punggye-ri din Coreea de Nord era „pregatita si pregatita” pentru un nou test, deoarece acestea aratau activitate persistenta.

Acest lucru a facut ca speculatiile sa explodeze vertiginos despre posibilitatea ca testul nuclear sa aiba loc in jurul datei de 15 aprilie, coincidend cu cea mai mare sarbatoare a tarii, aniversarea nasterii fondatorului Coreei de Nord, Kim Il-sung, bunicul actualului lider, Kim Jong-un.

Desi detonarea nu a avut loc, acest lucru nu a impiedicat administratia Trump sa ridice tonul si presiunea impotriva lui Kim Jong-Un cu amenintarea unei actiuni militare daca Phenianul isi va continua provocarile.

Mai mult, ca raspuns la una dintre cele mai recente lansari de rachete, Washington a decis sa trimita portavionul cu propulsie nucleara Carl Vinson si flota sa de atac in regiune, tensionand si mai mult atmosfera.

In acest sens, purtatorul de cuvant nord-coreean pentru externe a acuzat astazi Washingtonul ca a crescut tensiunea si a asigurat inca o data ca Coreea de Nord este „pe deplin pregatita” sa raspunda oricarei actiuni militare.

Coreea de Nord a efectuat cinci teste nucleare din 2006, ultimele doua in ianuarie si septembrie 2016.

Regimul Kim Jong-un si-a justificat intotdeauna programul de arme nucleare ca o masura de autoprotectie impotriva a ceea ce este considerat o atitudine ostila a Washingtonului, pe care o acuza in mod repetat ca desfasoara exercitii militare regulate in peninsula coreeana cu scopul de a invada tara.

„Agresivitatea isterica americana nu a atins niciodata un asemenea nivel in peninsula coreeana si nu s-a apropiat niciodata atat de aproape de un razboi nuclear”.

Coreea de Nord a insistat astazi ca va continua „sa-si consolideze capacitatile militare de autoaparare si atac nuclear preventiv”, mentionand ca, daca nu ar avea aceasta capacitate nucleara, „SUA ar comite fara ezitare aceleasi agresiuni in Coreea pe care le-au s-a comis impotriva altor tari.”

Intr-un interviu difuzat duminica, Donald Trump a lasat din nou usa deschisa pentru actiunea militara in Coreea de Nord, dupa provocari continue din partea Phenianului, desi a insistat asupra preferintei sale pentru o solutie diplomatica.

Regimul nord-coreean a efectuat sambata un nou test al unei rachete balistice care a explodat la cateva minute dupa lansare, au dezvaluit surse militare americane si sud-coreene.

La randul ei, Japonia a trimis astazi cel mai mare transportator de elicoptere pentru a escorta o nava americana in partea de est a tarii asiatice.

Distrugatorul Izumo va sprijini nava americana, care este responsabila de furnizarea de combustibil si alte ajutoare navelor americane din zona, inclusiv portavionului cu propulsie nucleara Carl Vinson.