In timp ce majoritatea listelor de pe Zece in top si de pe alte site-uri se axeaza pe personajele negative (sau pe cele bune), Zece in top s-a gandit la o lista ceva mai intunecata – un pic mai fatala sau criminala.

Desigur, una dintre cele mai interesante lucruri la o astfel de lista, este faptul ca super-eroii de benzi desenate tipice (fie ca e vorba de Marvel sau DC), nu omoara sau nu o fac intotdeauna, in timp ce inamicii lor nu au scrupule sa faca acest lucru.Avand in vedere ca Spider-Man are o istorie in spate la fel de mare ca si cei doi omologi, Batman si Superman, el are ca dușmani pe unii dintre cei mai mari ticaloși si criminali de asemenea. Aceasta lista va fi clasata atat din punct de vedere al morților din mitologia Spider-Man (atat din „Ultimate Universe” dar si din „Marvelverse”), dar si dupa numarul de decese.

10. Vulturul (Jimmy Natale)

Jimmy Natale este un personaj care a suferit o mutație si s-a transformat intr-un criminal ticalos cunoscut sub numele de Vulturul.Spre deosebire de Adrian Toomes, probabil cel mai cunoscut dintre Vulturi, Natale nu are nevoie de un costum pentru a zbura de vreme ce a suferit mutații avand aripi, cioc si putand scuipa acid. Si aparent, are o inclinație spre raufacatori, care nu au remușcari atunci cand ucid.In timp ce el nu este in aceasta afacere pentru avere sau putere, el e calificat drept un personaj negativ, spre deosebire de The Punisher, deoarece el nu omoara criminalii si mafioții datorita unui standard moral mai ridicat. Jimmy Natale a fost introdus ca noul Vultur in „The Amazing Spider-Man”, iunie 2009.

9. Gnomul (Roderick Kingsley)

Kingsley devine gnom pentru a favoriza caștigurile sale in lumea corporativa, strict din punct de vedere financiar.Cu toate acestea, unul dintre primele lucruri pe care le face Kingsley inainte de a deveni gnom, este sa il omoare pe omul care ii spune unde este barlogul lui Green Goblin.Dupa ce devine un raufacator costumat, manipuleaza pentru scurt timp un criminal ca sa se lupte cu Spider-Man si, dupa ce e infrant de catre acesta, il ucide, pentru a preveni astfel ca asasinul sa dezvaluie adevarata identitate a gnomului.In final, a fost nevoie de mai puțin decat cele doua crime pentru a evita identitatea acestuia de a ieși la iveala – nu e nici macar un criminal maniac adevarat. Roderick Kingsley a fost vazut pentru prima data in rolul gnomului Peter Parker, din filmul „The Spectacular Spider-Man” #43, iunie 1980.

8. Șoparla (Dr. Curt Connors)

In timp ce Soparla ar vrea sa transforme tot New York-ul in copii de carbon ale ei, Dr. Curt Connors nu a fost niciodata un ucigaș in mod intenționat.Cu toate acestea, intr-un incident, Șoparla a fost forțata sa-l ucida pe Calypso, care a incercat sa foloseasca voodoo pentru a controla monstruoasa Șoparla si cu siguranța si-a primit pedeapsa binemeritata.Pe de alta parte (joc de cuvinte destinate), Șoparla la un moment dat isi pierde umanitatea atunci cand isi mananca fiul – probleme tata/fiu! Curt Connors a fost introdus pentru prima data ca si Șoparla in filmul „The Amazing Spider-Man” #6, noiembrie 1963.

7. Omul Paianjen ucigaș (Alistair Smythe)

In timp ce Spencer Smythe a fost angajat inițial de catre J. Jonah Jameson ca sa il omoare pe Spider-Man, folosirea radiațiilor pentru a-l crea pe omul paianjen ucigaș, i-a adus propria moarte.Deci, atunci cand Alistair fiul se ocupa de proiect, el nu il viza numai pe Spidey, ci si pe Jameson. Si setea de razbunare si cererea unui exo-scheleton de a-l transforma in omul paianjen ucigaș, il transforma pe el intr-un ucigas.In incercarea de a-l omori si de a-l rani pe Jameson, el o omoara pe soția acestuia, Marla. Alistair Smythe a aparut pentru prima data in „The Amazing Spider-Man” #19, noiembrie 1985.

6. Doctor Octopus (Otto Octavius))

Unul dintre cele mai celebre personaje negative, Doc Ock, nu a fost niciodata un ucigaș. El intotdeauna s-a vazut un om de știința, asemanator cu Parker, dar si cu Norman Osborn, la nivelul IQ-ului. Astfel spus, el era responsabil pentru un numar de clone moarte din Clone Saga si intr-o batalie cu Spider-Man, il ucide accidental pe tatal lui Gwen Stacey, capitanul George Stacey.Nu neaparat cel mai mare criminal, dar nu fara maini patate de sange, Doc Ock a avut o mare dorinta de-a lungul carierei sale mizerabile: el vroia sa fie cel care il omoara pe Spider-Man. Doctorul cel bun apare pentru prima data in iulie 1963 in „Amazing Spider-Man”, #3.

5. Carrion (Malcolm McBride/Dr. William Allen)

Carrion a aparut ca un zombi, un fel de clona a lui Jackal, care avea un virus mortal. Cu o atingere ucigatoare, el a omorat de cateva ori mai multe persoane, mai ales in Maximum Carnage, cand a fost introdus familiei Carnage. Un lucru interesant despre Carrion nu este faptul ca este un mort reincarnat (acesta este motivul pentru care el este atat de sus in lista), ci pentru ca nu e un criminal maniac – in cea mai mare parte a timpului. McBride a fost un student si Allen un medic. Ca si Jimmy Natale, nici el nu se afla in aceste afaceri pentru putere sau avere; ei doar vroiau sa se razbune pe Parker/Spider-Man.Malcolm McBride ca si Carrion, a aparut pentru prima data in aprilie 1989 in „Spectacular Spider-Man” #149, in timp ce prima apariție a doctorului William Allen a fost in aprilie 1997 in „Spider-Man: Dead Man’s Hand”, #1”.

4. Venom (Mac Gargan/Eddie Brock) & Carnage (Cletus Kasady)

Cei mai mulți il știu pe Spidey de cand a trecut de la costumul cel bun roșu si albastru, la alb si negru, dupa un razboi in spațiu. Realizand ca acest nou costum era un simbiot parazit, Parker „a renunțat” la costum, care il lega cu primul Venom, Eddie Brock. Au fost cateva dați cand Brock si Venom Symbiote au fost mortali. Dar a fost atunci cand criminalul cunoscut sub numele de Scorpion, Mac Gargan, legat cu simbiotul Venom, care Venom devine cu adevarat fatal.Deci ce se intampla daca il amesteci pe copilul lui Venom cu un ucigaș in serie? Raspuns: o creatura cu adevarat dementa si puternica, care are un gust pentru distrugere si sange!Alaturi de Carrion, Carnage este probabil cel mai fatal dintre dușmanii cu plasa, in special in povestea Maximum Carnage, care a fost probabil una dintre cele mai letale si criminale petreceri din Marvelverse. Eddie Brock a aparut pentru prima data ca Venom in aprilie 1988 in „Amazing Spider-Man”, #299, in timp ce Mac a preluat conducerea in martie 2005 in „Marvel Knights: Spider-Man”, #10.Cat despre Cletus Kasady, el a aparut ca si Carnage in februarie 1991 in „Amazing Spider-Man”, #344.

3. Morlun

2. Gnomul verde (Norman Osborn)

Gnomul verde este de departe cel mai mare inamic al lui Spider-Man. Mainile jos, acest milionar nebun are tot ce trebuie pentru a-l omori pe Spider-Man si nimic nu il va opri sa il faca sa plateasca cu viața. In timp ce gnomul lupta cu planorul, bombe si cu ferocitate, Osborn lupta cu Spider-Man cu viclenie, șiretlicuri si toata rivalitatea lor chinuitoare.Si gnomul verde are unul dintre cele mai lungi efecte asupra lui Spider-Man – omorandu-i prima iubire, pe Gwen Stacy si in „Ultimate Universe”, omorandu-l chiar pe Peter Parker!In timp ce Morlun il „ucide” pe Parker, el traiește intr-o noua forma, mai buna, in „Ultimate Universe” si nu este cazul; un nou tanar, Miles Morales, preia mantia omului paianjen. Si uciderea primei tale iubiri ar putea duce la o relație de ura cu un personaj negativ.Norman Osborn apare ca si Gnomul verde in iulie 1964 in „Amazing Spider-Man”, #14. In „Ultimate Universe”, el a fost primul ticalos care a mers dupa Spider-Man in octombrie 2000 in „Ultimate Spider-Man”, #1.Si mai e o persoana…

1. Hotul (Dennis Carradine)

Probabil ar trebui ca gnomul verde sa fie pe primul loc. Cu toate acestea, ceea ce e jos in acesta lista – mai degraba decat numarul de crime – este faptul ca Dennis Carradine l-a omorat pe Ben, unchiul lui Peter.

Nu s-a decis daca Carradine a fost ceva mai mult decat un hot si daca a fost impusa moartea lui Ben Parker (in „Amazing Fantasy”, #15, 1962).

Deși este un hot si nu un criminal, actul de violenta al lui Carradine il face pe Spider-Man sa nu mai lase inca o alta infracțiune fara rezolvare, daca are posibilitatea sa o rezolve. Datorita acestui efect asupra lui Peter Parker, Dennis Carradine, un personaj negativ pentru puțin timp, ajunge pe primul loc in aceasta lista.