Bienalele de arta, mai ales cele de la Venetia (prima din lume, organizata la sfarsitul secolului 19) si Sao Paolo, sunt cele mai importante evenimente de arta contemporana din lume. Iar recent, mentionandu-le, The Economist scria “uitati de Bienala din Venetia si cea din Sao Paolo, acum e momentul pentru Bucuresti si Istanbul”.

In perioada 21 mai-25 iulie va avea loc Bienala de arta contemporana de la Bucuresti si, pentru pentru prima oara de cand a intrat in circuitul artei contemporane europene, capitala Romaniei a fost numita “meeting point”, adica locul unde trebuie sa fii daca esti cineva in lumea artei. La eveniment vor participa aproximativ 100 de jurnalisti din strainatate, reprezentanti ai unor reviste de arta ca Frieze, Art Forum, Flash Art, dar si ai revistelor de lifestyle Vogue sau Maxim. De asemenea, in Bucuresti vor zbura, cu putin noroc, daca norul de cenusa se va imprastia, aproximativ 150 de curatori si teoreticieni din strainatate.

“Cu ocazia Bienalei, Bucurestiul va deveni un pic mai hip, iar oamenii s-au saturat de Berlin sau Paris si vor ceva nou, mai dinamic”, spune Razvan Ion, directorul Bienalei, alaturi de Eugen Radescu. Anul acesta, la editia cu numarul 4, numarul vizitatorilor se anunta a fi dublu, iar bugetul se ridica la aproximativ 1 milion de euro. “Nu e foarte mult, in conditiile in care Bienala de la Berlin are un buget de 9,5 milioane de euro, iar la Bienala de la Istanbul au venit aproximativ 2 milioane de oameni, dar este un pas inainte pentru Bucuresti” , spun cei doi. In cifre, bienala capitalei a evoluat de la o editie la alta, de exemplu editia 2 nu a dispus decat de un buget de 147.000 de euro si a a avut aproximativ 35.000 de vizitatori. La editia a treia a avut loc o explozie culturala care aproape a dublat numarul vizitatorilor, iar despre evenimentul din acest an, organizat pe timp de criza, Razvan Ion spune ca “sunt sigur ca se va vorbi multa vreme de aici inainte”.

O mare parte din bugetul Bienalei a fost investit in partea de productie a lucrarilor noi, special realizate de artisti pentru eveniment. Pe lista expozantilor se regasesc nume sonore din arta contemporana internationala si romaneasca, ca Ion Grigorescu (RO), Stefan Constantinescu (RO/SE), Florin Tudor & Mona Vatamanu (RO), Societe Realiste (FR/HU), Angela Ferreira (MZ/PT). Curatorul evenimentului, ales de cei doi organizatori ai Bienalei, este Felix Vogel, un tanar de doar 23 de ani din Berlin. “Lumea artelor s-a schimbat, au murit multe galerii umflate cu pompa, oamenii au devenit mai atenti la discursurile sociopolitice, nu doar comerciale si am considerat ca e un moment bun pentru a numi un curator tanar si cu o altfel de mentalitate.” Conceptul ales de Felix Vogel pentru Bienala este “Handlung. On Producing Possibilities”, o tema care ridica intrebarea, paradoxala la nivel semantic: care-i diferenta dintre povesti si actiuni? – la care vor raspunde prin propriile resurse invitatii Bienalei.

Bienala va incepe pe data de 21, pentru publicul larg, iar in primele zile vor avea loc discutii interesante intre curator, public si artisti (din cei 37 de artisti selectionati pentru a participa la eveniment, aproximativ 30 vor ajunge si in Romania). “Aceasta apropiere de public nu se intampla des la o bienala, dar vrem sa pastram o tendinta sociala si sa nu para ceva de neatins”, incheie Razvan Ion. In paralel vor avea loc si alte activitati precum conferinte si performance-uri organizate la Universitatea de arte, Pavilion Unicredit sau alte spatii culturale din oras. Iar in sprijinul orientarii “in spatiul” Bienalei organizatorii au lansat un minighid si un jurnal al Bienalei de 540 de pagini.