Daca ai un apartament de inchiriat atunci este important sa faci acest pas in cunostinta de cauza si nu la intamplare doar pentru a castiga niste bani. Nu te grabi sa inchiriezi ci asigura-te ca detii toate informatiile pentru inchirierea legala a spatiului respectiv. In plus, daca iti iei toate masurile, atunci nici nu vei intampina vreo problema cu chiriasul care, la urma urmei este un necunoscut si nu poti oferi incredere totala. Nu merge pe incredere ci incheie un contract intre tine si viitorul chirias astfel incat sa nu intampini vreo situatie neplacuta.

Ce trebuie sa stii despre contractul de inchiriere

Acest tip de contract este unul consensual pentru ca se incheie prin acordul de vointe al partilor. Este obligatoriu sa inchei acest contract pentru ca te va scuti de o serie de probleme viitoare. Contractul de inchiriere se intocmeste doar dupa ce s-a convenit atat asupra bunului cat si asupra chiriei. Daca ambele parti au fost de acord cu privire la aceste doua aspecte, atunci puteti mege impreuna la un notar pentru a semna acest contract. Unii oameni aleg sa incheie un contract in forma verbala insa acest lucru nu este recomandat absolut deloc.

Care sunt obligatiile locatarului?

Exista o serie de obligatii care ii revin locatarului. Este necesar ca acesta sa ia in primire bunul dat in locatiune si sa plateasca lunar chiria in cuantumul si termenul care au fost stabilite deja prin actul de inchiriere. De asemenea, locatarul are obligatia de a utiliza bunul cu prudenta si diligenta si sa il restituie la incetarea contractului de locatiune. Acest aspect este unul foarte important de luat in considerare si in nici un caz ignorat. Inchiriezi un bun, ai grija de el si il dai inapoi cand se incheie contractul.

Care sunt obligatiile locatorului?

Totodata si locatorului ii revin anumite obligatii. Indatorirea acestuia este aceea de a preda si mentine bunul in stare corespunzatoare de utilizare pe intreaga durata a locatiunii. In plus, locatorului ii revine si obligatia de a asigura locatarului linistita si utila locuinta pe toata durata locatiunii. Acest lucru inseamna ca locatorul nu are nici un drept sa vina in locuinta celui care a inchiriat decat anuntat si cu un scop precis.

Fa reparatiile necesare

Daca locatia care urmeaza a fi inchiriata nu arata tocmai bine, atunci este necesar sa faci ceva in acest sens. Tine de respectul propriu sa nu dai spre utilizare un bun care nu se prezinta deloc bine. Nu este recomandat sa inchiriezi un apartament daca este nevoie de anumite reparatii destul de serioase pentru ca risti sa ai probleme de ordin legal. Evident ca daca este ceva mic se poate face si pe parcurs dar problemele serioase trebuie rezolvate inainte de a inchiria spatiul respectiv. Acest lucru va fi specificat si in acel contract de inchiriere, asa ca este bine sa stii ca ai totul pus la punct inainte de a lasa un chirias in apartamentul tau.

Ce faci daca iti pleaca chiriasul?

Ei bine, daca ai incheiat un contract atunci esti asigurat si nu ai absolut nimic de pierdut. Este necesar doar sa cauti un alt chirias atunci cand este vorba de o reziliere contract inchiriere. Insa, daca nu ai incheiat un act de acest gen si chiriasul a plecat fara sa plateasca ori a produs anumite daune in apartament, din pacate nu prea ai ce sa faci cu privire la acest aspect. Tocmai de aceea am mentionat mai sus cat de important este sa faci totul legal. Astfel, vei evita aceste situatii neplacute si nu va fi nevoie sa platesti ceva din buzunarul propriu. Tine minte ca este mai bine sa previi decat sa suporti viitoarele consecinte.