O masina bine intretinuta poate fi utilizata pentru o perioada lunga de timp. Exista unele componente care au nevoie de o ingrijire corespunzatoare in mod regulat. Daca acestea se deterioreaza, atunci este posibil sa te coste destul de multi bani inlocuirea lor. Insa, daca vrei sa cresti durata de viata a autovehiculului tau, atunci ia in considerare urmatoarele 7 sfaturi pentru o intretinere corecta a masinii.

1. Schimbul de ulei

Schimbul de ulei se realizeaza la un an ori in functie de numarul de kilometri. Rolul principal al uleiului este acela de a lubrifia componentele motorului. Daca acesta nu este schimbat la timp, atunci se va murdari si va provoca daune catastrofale motorului. Pentru a evita o astfel de situatie neplacuta, asigura-te ca faci schimbul de ulei intre 10.000 si 15.000 de kilometri. Astfel, vei proteja motorul si  vei prelungi durata de viata a masinii.

2. Inlocuirea filtrului de aer

In general, filtrul de aer se schimba o data pe an. Daca treci de aceasta perioada si nu il schimbi, acesta se poate infunda. Prin urmare, nu va mai permite aerului sa intre in habitaclu. Aerul conditionat din masina ta utilizeaza un filtru de aer pentru a impiedica cu succes patrunderea factorilor poluanti. Cunoscand acest proces, vei intelege mai bine de ce este absolut necesar sa schimbi acest filtru o data pe an.

3. Inlocuirea lichidului de racire

La fel ca si uleiul de motor, lichidul de racire se poate contamina. Si acesta trebuie inlocuit o data pe an. Cel mai simplu este ca atunci cand duci masina in service pentru a face schimbul de ulei, sa soliciti si inlocuirea lichidului de racire. Nu toate service-urile fac acest lucru, si tocmai de aceea este important sa faci tu aceasta mentiune. Cu cat esti mai bine informat legat de intretinerea corecta a unei masini cu atat vei putea lua cele mai bune decizii.

4. Intretinerea interiorului

Este important ca interiorul masinii sa fie intretinut corespunzator si nu doar curatat. De exemplu, se recomanda ca la cateva luni sa se faca o curatire profesionala a tapiteriei, mai ales daca aceasta este din piele si are o nuanta deschisa. In acest mod, masina ta va arata tot timpul ca noua si va mirosi extrem de bine. In plus, daca decizi sa o vinzi la un moment dat, nu va fi nevoie sa scazi pretul pentru ca autoturismul tau va arata ca la inceput.

5. Curata sistemul de climatizare

In timp, praful si bacteriile pot ajunge in sistemul de climatizare al masinii tale. Daca nu il cureti in mod regulat, aerul filtrat nu va mai fi la fel de curat si nici sistemul nu va mai avea aceeasi eficienta. Pentru a nu aparea astfel de probleme, poti merge la un service specializat in igienizarea sistemelor auto de climatizare. Tot procesul dureaza in jur de o ora iar rezultatul este unul excelent.

6. Spalarea masinii

Pentru unii spalarea masinii prea des poate insemna un moft, insa nu este deloc asa. Pe langa procesul de schimbare ulei servodirectie, ulei motor, etc., spalarea masinii in mod frecvent, si mai ales a exteriorului, va proteja vopseaua. O multime de reziduuri pot ajunge pe masina ta, mai ales daca locuiesti la bloc si o parchezi de obicei sub copaci. In timp, daca masina nu este curatata in mod regulat, vopseaua poate avea de suferit.

7. Schimbarea bujiilor

Bujiile au rolul de a ajuta motorul masinii cu combustie interna, generand acea scanteie electrica necesara pornirii motorului. Este recomandat ca aceste bujii sa fie inlocuite la fiecare 50.000 de km pentru a nu se deteriora. In functie de modul de condus al soferului, acestea se pot inlocui mai devreme sau mai tarziu. Pentru a beneficia de cele mai bune preturi, cauta piese auto in Timisoara. Exista multe magazine de profil care ofera avantaje multiple.