Autoritatea de reglementare a medicamentelor din SUA a autorizat vaccinuri actualizate impotriva COVID-19 de la Pfizer si partenerul sau BioNTech, precum si de la Moderna, in timp ce tara se pregateste sa inceapa o noua campanie de vaccinare. Un al treilea vaccin de la Novavax ramane in curs de revizuire.

 Administratia pentru Alimente si Medicamente din SUA a aprobat vaccinurile pentru cei cu varsta de 12 ani si peste si le-a autorizat pentru utilizare de urgenta la copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 11 ani. Consilierii Centrelor americane pentru controlul si prevenirea bolilor au votat pentru a recomanda utilizarea pe scara larga a vaccinurilor. Directorul CDC, Mandy Cohen, a declarat ca se asteapta ca vaccinurile sa fie administrate anual, dar nu toti medicii sunt de acord ca toata lumea are nevoie de ele in fiecare an.

Cum este vaccinul de anul acesta diferit de anul trecut?

Pfizer cu BioNTech, Moderna si Novavax au creat toate versiuni noi ale vaccinurilor lor COVID-19. Spre deosebire de injectarea de rapel de anul trecut, care includea tulpina originala a virusului si varianta dominanta de atunci Omicron, vaccinul de anul acesta vizeaza doar XBB.1.5, varianta predominanta in cea mai mare parte a anului 2023.

Companiile au spus ca vaccinurile lor readaptate s-au dovedit, la testele timpurii, ca functioneaza impotriva subvariantelor Omicron mai noi care circula acum, inclusiv cu BA.2.86 foarte mutant.

Varstnicii, persoanele imunodeprimate si gravide ar trebui sa primeasca vaccinul in acest an?

Exista un consens larg in randul medicilor ca aceste grupuri ar trebui sa primeasca cel putin un vaccin anual COVID-19 pentru a se proteja impotriva virusului din cauza riscului crescut de boala severa, spitalizare si deces. De exemplu, comitetul de vaccin al guvernului britanic a spus ca doar adultii cu varsta de 65 de ani si peste si unora dintre aceste alte categorii li se va oferi vaccinul, deoarece au cel mai mare sanse de a beneficia.

Ar trebui ca adultii mai tineri si sanatosi sa primeasca noul vaccin?

Multi medici cred ca vaccinul ar trebui recomandat anual pentru toata lumea, la fel ca si vaccinurile antigripale.

Dr. William Schaffner, un specialist in boli infectioase de la Universitatea Vanderbilt si o legatura cu Comitetul consultativ CDC pentru practicile de imunizare, a spus ca o recomandare simpla si directa este probabil cea mai buna.

„Daca ai sase luni sau mai mult, ar trebui sa faci un vaccin antigripal. Imi suna bine si pentru COVID”, a spus Schaffner.

Dr. David Boulware, un specialist in boli infectioase de la Universitatea din Minnesota, a spus ca ar recomanda ca adultii sanatosi sa primeasca vaccinurile. Potrivit cercetarilor pe care le-a publicat, persoanele care au primit vaccinuri de rapel au simptome care sunt mai putin severe si de durata mai scurta daca se imbolnavesc.

Dr. Paul Offit, un expert in boli infectioase de la Universitatea din Pennsylvania si membru al grupului consultativ de vaccinuri al FDA, a spus ca considera ca vaccinurile ar trebui recomandate anual numai pentru grupurile cu risc ridicat. Studiile nu au aratat ca injectiile de rapel protejeaza impotriva bolilor in populatiile cu risc scazut, a spus Offit.

Oamenii care sufera de COVID indelungat ar trebui sa primeasca vaccinul?

Exista unele date care sugereaza ca vaccinarea dupa infectie poate contribui la reducerea simptomelor lungi de COVID. Indiferent, medicii au spus ca un al doilea episod de COVID-19 ar putea reaprinde COVID-ul anterior sau agrava simptomele in curs, iar vaccinarea ar putea ajuta la protejarea impotriva acestui fenomen.

Copiii ar trebui sa primeasca un vaccin COVID-19 anul acesta?

Opiniile variaza cu privire la necesitatea vaccinurilor la copii.

Epidemiologul Michael Osterholm de la Universitatea din Minnesota a spus ca copiii au reprezentat un procent mai mare de decese si spitalizari in randul celor cu COVID in prezent. Desi spitalizarile in general sunt destul de scazute, in ultima luna persoanele cu varsta de 17 ani si sub au reprezentat aproximativ 5-6% din spitalizarile COVID-19, comparativ cu aproximativ 4% in medie in ultimii doi ani, potrivit datelor CDC.

„Daca parintii doresc sa-si vaccineze copiii, ar trebui sa li se permita”, a spus Osterholm.

Boulware a spus ca crede ca nu este necesar sa se acorde copiilor stimulente, cu exceptia cazului in care exista o persoana imunodeprimata in gospodarie. 

Academia Americana de Pediatrie a spus ca isi va face recomandarile dupa ce comitetul consultativ al CDC se va intruni.